tisdag 28 oktober 2008

Ännu mera golvrivning. När jag skyfflat ur allt spån ur trossbotten, rensar jag bjälkarna undertill. Jag drar ur spik och hugger bort sådant som är murket. Några bjälkar är oroväckande dåliga och det känns inget vidare att ligga under golvet och hugga rent. Man får ju känslan att det ska hända något i den ensamma kvällen. Att alltihop ska braka ner över en.
Detta är de brädor som höll upp sågspånen. De är svårt angripna av hussvamp. Enligt en google-träff på Internet rötar hussvampen veden så den sönderfaller i kuber. Det ser man också här.
Jag har också upptäckt att brädorna som är genommurkna ändå har kvar någon sorts sammanhållande "skinn". Själva ytan kan vara seg och svår att dra isär, medan den inre veden är helt murken.
Idag har jag inte varit så effektiv som jag tänkt. Jag var alldeles ledbruten efter gårdagens rivning. Bytte i alla fall två takpannor som var trasiga.
Skorstenen är svårt åtgången av frostsprängning och tidens tand. På snickarens inrådan täckte jag öppningen med en skiva som jag lade tre stora stenar på. Därmed kan det inte regna rakt ner i den i höst. Till våren ska den plockas ner och renoveras.

onsdag 22 oktober 2008

Söndagens arbete bestod i att röja ur det gamla köket. Här syns var de gamla köksskåpen stått.

Trossbottnen i "genomskärning". Blindbotten är inte lika murken här men det blir sämre när jag kommer närmare ytterväggen. Det har jag kunnat se när jag krypit under. Så här sätter jag upp säckarna när jag öser spån. Det är ju hopplöst att skyffla i spån i en säck och samtidigt hålla upp öppningen. Jag slår istället i fyra spik i reglarna och hänger upp säcken i handtagen. Det syns också att jag alltid har en presenning under. Detta för att det inte ska komma ner så mycket spån på marken under. Det är viktigt att så lite organiskt material som möjligt finns kvar i krypgrunden. Svamp och mögel älskar trä som ligger direkt på mark.

Runt gamla vedspisen.
Medan jag sliter med gammalt "bös" på nedervåningen sitter Jörgen uppe och håller på med rena, fina elektronikarbeten. Här en öppnad Dynaco, Stereo 300 från slutet av 60-talet. Lägg märke till de fyra stora och vackra kondensatorerna. Jämför gärna med snusdosan som ligger på den vänstra transformatorn. Slutsteget inte bara ÄR vackert, det LÅTER underbart också.

onsdag 15 oktober 2008

Hallen är riven. Jag har lagt ut lösa golvplank så det ska vara enkelt att komma upp till övervåningen.
Den gamla diskbänken är utriven. Vattenlåset var av gjutjärn så jag fick slå sönder det med släggan. Till höger skymtar den gamla kökspannan. Rörsystemet för den vattenburna värmen från denna är nermonterat för länge sedan. Istället har man installerat elelement. Det är ju inget hållbart system idag. Har ännu inte bestämt vad jag ska ha istället.
Städat och klart. Nu ska jag ta paus ett par dagar från arbetet Sedan börjar jag riva golvet där diskbänken stått.
Hittills har jag kört 40 säckar med sågspån från trossbotten till tippen. Det lär bli ca 120 till innan det är klart!?!?!??
Igår flög en flock stjärtmesar förbi. Det var många år sedan jag såg sådana. Det tar jag som ett gott välkomnande till kapellet.

tisdag 14 oktober 2008

Riveriet fortsätter. Här har golvet i utrymmet under trappan sågats upp.
Hela bakre hallen uppsågad.
Det här såg ju inte bra ut. Under ytterdörren verkar vatten runnit in. Här är det riktigt murket.
Detaljbild på fuktskadan.
Kompisen Jörgen sitter och löder på övervåningen. Trevligt mad sällskap i huset när jag håller på. Han löder och lyssnar på blues. Ibland visslar han en truddelutt lite muntert.
Imorgon fortsätter rivningen. Gamla köket står på tur.
Snickaren kom på inspektion ikväll och han tyckte det såg bra ut. Känns bra att man har vänner som stöttar i ens strävan.

måndag 13 oktober 2008

Rivningen har fortsatt lite idag. Den mesta tiden har gått åt till att frilägga golvytor och köra skräp till tippen. Golvet i blivande pannrummet är nu rivet.

Köksbänk som ska ut. Det här är det gamla köket.

Här är den bakre hallen utrymd inför rivning imorgon.
Golvet var väldigt dåligt vid den bakre ytterdörren.
Här är utrymmet under trappan. Allt skräp är urplockat.
Ännu en bild under trappan.

Imorgon börjar dagen med en tur till tippen. Kärran är fylld igen och står redo bakom kapellet. Sedan ska "klospettet" dansa igen.

söndag 12 oktober 2008

Idag börjar det egentliga rivningsarbetet. Jag har tänkt börja i en skrubb i anslutning till det gamla köket. Detta är den svårast angripna delen av huset. Innanför den gröna dörren är skrubben.

Korkmattan är borttagen. Utrymmet har förut utgjorts av två garderober eller dylikt. På golvet syns var den gamla väggen varit. Jag har inte tänkt spara golvbrädorna härinne. Här vill jag ta bort det mesta av befintligt golv för att få ett hål att gå ner under huset genom.
Hål har sågats upp och ett tjockt lager sågspån blottas.
Under tiden jag skottade ur sågspånet, brast blindbottnen bara jag ställde ner skyffeln på den. Blindbotten bär nätt och jämt upp den sågspån som ligger där.
Då var detta fack frilagt. Jag inser nu att det kommer att bli onödigt svårt att riva golvet underifrån. Det blir till att riva upp alla brädgolv i de värst angripna delarna av huset. Det "måste" faktiskt inte vara brädgolv överallt i huset. Så här ser virket i blindbottnen ut. Helt genomrötat.
Imorgon ska det gå ett antal lass till tippen. I och med beslutet att ta upp golven uppifrån, måste dessa golvytor friläggas redan nu.

torsdag 9 oktober 2008

Första festen.

Här ser man Jörgen i full färd med att spela skivor. Dagen till ära hade vi ställt upp ett par gamla rörförstärkare av märket Dynacord, Eminent. De fick spela cd-skivor genom ett par lånade PA-toppar.

Nu börjar det röra sig lite i kapellet. Det är nu i min ägo men jag har inte sökt lagfart än. I lördags hade jag och min kompis Jörgen lite fest. Vi tog några pilsner och lyssnade på musik i prediksalen.

Här kommer flera bilder inifrån kapellet.

Blivande kök med kamin (syns lite inmurad i väggen till höger).

Nuvarande kök på nedervåningen.

Nuvarande kök på övervåningen. Man ser även den övre hallen till vänster.

Ännu en bild från köket på övervåningen. Man har haft loppmarknader i huset och på bänken syns en låda med loppisfynd som blivit kvar. Min 5-årige son älskar att plocka i dessa hemliga lådor.

I sovrummet uppe har jag inrett en liten arbetsplats för min elektronikintresserade, fromme, kompis Jörgen. Här ska han (och jag) sitta och löda lite förstärkare och dylikt i vinter. Det får ju bli på stunder då jag inte ligger i krypgrunden och jagar hussvamp, förstås.

På söndag tänker jag börja bryta i huset. Jag ska gå ner under golvet i ett utrymme där jag senare eventuellt kommer att installera en pelletspanna. Jag har emellertid inte bestämt mig för uppvärmningssystem än.

Det kommer rivningsbilder när jag börjat.