torsdag 30 juni 2016

Vilken märklig dag!

Imorse när jag kollade mailen hade jag fått ett mycket intressant meddelande.

Lite bakgrund. För en tid sedan tipsade mig en kollega om att en kvinna i Karlstad säljer ut sin hoyasamling på blocket. Jag gick in och tittade och det handlade om ett antal vuxna växter och de skulle kosta mellan 100-200 kr styck. Jag mailade henne och meddelade att jag var intresserad av att komma och titta. Hon svarade att hon ångrat sig. Hon skulle flytta men hade beslutat sig för att ta med allihop. Jag svarade att hon gärna fick kontakta mig om hon ångrade sig.

Imorse hade hon mailat. Jag var välkommen att komma och hämta om jag ville. Hon hade ångrat sig igen. Jag gick dit direkt på morgonen. Hon bodde mitt emot järnvägsstationen i Karlstad. Det var två fönsterhyllor fulla med Hoyor som jag kunde få gratis om jag ville. Växterna var lite skruttiga och dammiga men det var klart att jag var intresserad. Dessutom var de flesta märkta med etikett så man kan se vilken sort det är. Jag ville komma och hämta dem imorgon men jag skulle vara tvungen att hämta idag. Flyttlasset skulle gå till Linköping ikväll.

Jag gick till jobbet och jobbade och tänkte. Jag ville ju helst inte ta tåget hem och hämta bilen. Jag uppskattade att det skulle bli två flyttlådor med krukväxter.

Vid lunch gick jag till Clas Ohlsson och köpte flyttlådor och gick hem till henne för att packa växterna så det var gjort. Det gick åt tre flyttlådor och jag upptäckte ullöss på några av hoyorna. Men jag skulle ju få dem gratis så, va faan...

När lådorna var packade ställde vi dem åt sidan så inte flyttgubbarna skulle ta med sig mina växter och sedan gick jag. Nere på trottoaren fick jag idén att jag skulle försöka få med mig lådorna på ett tåg som snart skulle gå till Kristinehamn. Jag åkte upp till lägenheten igen och tog ner lådorna till trottoaren. Precis när jag kom ner med sista lådan hörde jag en kvinnoröst: -Hej Eddie! Det var en före detta kollega från länsstyrelsen som just parkerat precis där jag stod. Det var ett kärt återseende och det var längesedan vi sågs. Hon hjälpte mig sedan att bära bort lådorna till kristinehamnståget som stod inne. Det var så roligt att träffa henne och jag kände mig jätteglad efteråt.

När jag kom till Kristinehamn fick jag klara mig själv och jag tog en låda, flyttade den 100 meter och gick och hämtade nästa o s v. Till slut fick jag in dem i bilen och kunde köra hem till kapellet.
Här är flyttlådorna med hela rasket.
Här har jag ställt ut några av dem på golvet. Många är i ett väldigt tråkigt skick. Det är ullöss på flera stycken och klätterstöden hänger på trekvart.

Jag plockade fram krukor och jord för att börja plantera om några. Det slutade med att jag planterat om allihop. 21 stycken.
Vilket jobb! Jag tog bort gammal jord på varje växt, gick ut i trädgården och spolade av hela växten med vatten och försökte få bort så mycket gammal jord som möjligt från rotklumpen. Sedan satte jag om växten i ny kruka och försökte få ordning på befintligt klätterstöd tillsvidare. På några gick det inte men jag orkar inte göra nya stöd nu.

Under tiden kom också grävaren för att avsluta grävarbetet i trädgården. Det gjorde han med den äran under ett skyfall. Jag stod och huttrade under plasten på uthuset så länge. Han lyfte även upp takplåtarna på taket.
Här ligger paketet.
I hörnet av trädgården grävde han två små diken som jag ska fylla med matjord och sätta syrénplantor i till hösten. Sedan grävde han ur en kvadrat på ca 1 x 1 meter som han därefter fyllde med lite singel som var kvar. Där ska jag gjuta en platta och mura upp en eldstad på för långkok i hängande gryta.

När han åkt gick jag in och fortsatte med omplantering.
Här står allihop. Jag hade faktiskt ytterkrukor till samtliga hoyor.

Nästa steg är att i dagsljus granska var och en och se vilka som måste underkasta sig behandling mot ullöss. Det kommer att bli en lång kamp tyvärr men jag hoppas jag vinner den. Annars får jag ta sticklingar och försöka rädda plantan på så sätt.

tisdag 28 juni 2016

Jämna siffror!

132 000 visningar av kapellbloggen idag!

Provrör

Idag fick jag paket levererat till Maxi. Jag hämtade det på hemvägen och det innehöll 10 st provrör.
En kollega till mig rotar sticklingar i provrör och det tyckte jag lät som en jättebra idé. I Karlstad och Kristinehamn är det svårt att få tag i provrör så jag skickade efter på nätet.

Jag byggde en provrörshållare av blindbottenskivor men den blev inte riktigt som jag tänkte. Jag tänkte nog rätt men gjorde fel men den duger ändå.

Jag började med att göra två identiska plattor med hål i. 10 hål eftersom jag har 10 provrör.
Dessa två plattor skulle jag tillverka en låda runtom så det blev mörkt därinne. När jag gjorde själva lådan tänkte jag fel så det kommer inte att bli mörkt. Plattorna kommer inte sluta tätt mot lådväggarna. Det är i alla fall bättre än jag haft det förut när jag försökt rota i dricksglas.

Som man ser har jag utrymme mellan lådans väggar och plattorna med hål. Det var tänkt att plattorna skulle funka som lock till lådan.
Så nu blev det så här.
Här har jag satt i provrören.

Jag tog sju hibiskussticklingar. Jag har lovat min kusin Marita en rotad stickling från mormors underbara hibiskus men förra gången jag tog sticklingar misslyckades jag med rotningen.
Här ligger sticklingarna. En påse rotningshormon till vänster som jag doppar sticklingarna i innan de går ner i provröret. Jag tar bort en massa blad innan jag sätter dem på rotning. De får det jobbigt att hålla celltrycket uppe när de inte har några rötter till att börja med. Då slokar de och fungerar dåligt.

Jag har till och med halverat blad som man kan se på några sticklingar med stora blad.

Här sitter de i provrören. Nu är det bara att vänta. En vecka? Kanske två eller tre? Jag håller koll och byter vatten då och då.

måndag 27 juni 2016

Idag - Växter

Igår kväll när jag skulle lägga mig hade en hibiskusknopp bildats. Jag var tvungen att ta en bild på den.
Såååå otroligt vacker. Det är en sådan där dum hibiskus som man köper vart som helst. Den är behandlat med något så den ska förbli kompakt och ge mycket blommor. Efter några år kan behandlingen gå ur så den börjar växa normalt. Jag har klippt ner mina ganska tufft så de har ganska fin form nu.

Efter jobbet åkte jag till Svedrins och Klockargården för att köpa lite växter. Klockargården hade halva priset på alla blommer nu.

Jag köpte en vit fingerborgsblomma till min spaljérabatt och en gråtimjan på Svedrins.
Här står fingerborgsblomman. Det stod en på samma plats förra året. Det blåste när jag tog bilden så den blev suddig.

Gråtimjantuvan bröt jag bitar av och placerade ut i sprickor i berghällen.
Här sitter den stora tuvan i en svacka.

På Kockargården köpte jag fyra dagliljor och en trädgårdsiris.
De hamnade här vid väggen.

Inne i prediksalen hade hibiskusknoppen slagit ut.
Är den inte underbar?

Och min Hoya bella blommar så fint fortfarande med en underbar doft.

Björna var här en sväng också och hälsade på. Trevligt!

söndag 26 juni 2016

Slappardag med vedtema igen

Vaknade tidigt som vanligt. Törstig efter gårdagens surströmming. Kl 08:30 åkte jag upp till Roland för att hämta ved. Man hade varnat för regn idag så jag hade inte tänkt hämta ved men det verkade ju inte bli något regn.
Det går på en kubik stjälpt mått på kärran men då blir den lite rågad. Det är ingen fara. Det är inte så långt till Roland och inga vedträn hoppar av. Jag kör försiktigt förstås. Från det att jag åkte hemifrån, lastade och hem och tömde igen tog det ca 50 minuter. Jag slängde in veden och gick in och åt frukost.

Jag låg i soffan och tittade på TV men det kom inget regn. Jag fick ett ryck och drog på mig arbetskläder, kopplande på kärran och åkte upp efter min andra kubik också. När jag lämnade Rolands gård började det att regna. Det är ingen fara dock. Veden är torr och lite regn gör inget. Veden har ju legat under bar himmel sedan den klövs ändå och om jag inte hämtat den idag skulle den ligga ute i regnet ett tag till.

När jag fortsatte att slänga in ved insåg jag att det kommer att rasa ut om jag inte hittar på något som förhindrar det. Jag staplade en vedvägg alldeles innanför dörröppningen och fyllde upp med slängd ved bakom den. På så vis kunde jag bygga högen högre i bakkant av båset.
Här ligger nu mina två kubikmeter ved och den lilla mängd jag hade innan. Det ska upp en dörr till vedskjulet också med gles panel så det kan fläkta igenom huset. Väggen bakom vedskjulen ska också byggas gles.

Kl 16 spelade Felix fotbollsmatch hemma och jag åkte dit och tittade. En stund innan matchen slutade började det spöregna och blåsa så jag åkte hem innan det var slut. De ledde med 4-1 då.

När jag kom hem stod bockjäveln i trädgården. Jag vet ingen som mumsar så provocerande som han. Han tittar på mig och munnen mumsar. När jag gick emot honom tog han ett försiktigt skutt mot skogen och landade nästan på Sivan. Hon hade tydligen smugit på honom och jag skvatt till. Bocken skuttade, Sivan flög upp och en fågel hojtade till när den fick se Sivan. Det blev plötsligt väldigt mycket action ett ögonblick i kapellet.

Nu behöver jag lite hjälp från snickaren för att komma vidare med bygget. Jag skulle verkligen behöva få på plåttaket snart. Först då kan jag isolera och börja brädfodra på baksidan. Jag skulle vilja sätta upp hängränna och stuprör snart också för det skvätter upp så illa av lervatten på baksidan när det rinner från plasten som jag har som tak nu.

Imorgon är det vardag igen.

Ved

Det känns lite som om första etappen med uthusbygget är klar nu. Ett av syftena med uthusutbygget var att jag skulle få vedskjul och idag blev ett skjul klart. Jag började snickra redan vid 8-tiden på morgonen. Underbart väder. Mulet men varmt och inga stickande flygfän. Solen kom fram på eftermiddagen och det blev jättevarmt.

Jag reglade upp utrymmena där veden ska förvaras. Som "glespanel" i mellanväggarna tänkte jag ha 1,5-tum x 4 så det åkte jag upp till Jan i skogen och hämtade.
Så här blev det första vedskjulet. Det till vänster kommer att bli klart när jag bygger väggar i det varma utrymmet närmast den gamla delen.
Här blev det ett utrymme bakom de båda vedskjulen med ingång från cykel/gräsklipparutrymmet längst ut på gaveln.
Här står "ekipaget", redo för nya hämtuppdrag.

Löjligt kanske, men detta ögonblick har jag väntat på.

Att få börja fylla vedskjulet med ved. Jag kan kasta in sågspill här allteftersom byggarbetet fortskrider. Jag hade lite ved kvar sedan förut som jag staplat i ena utedasset så länge men nu fick jag slänga in det här där det ska ligga. (Titta vad som står och smyger bakom plasten till vänster.)

Jag avslutade arbetsdagen med att gå runt och vattna rabatter med en ölburk i näven och kände mig utomordentligt nöjd med denna arbetsdag.

Den verkliga belöningen ordnade jag för mig inne sedan.
Surströmming.
För den som förstår det här, är detta en vacker syn. En klämma, färdig att sätta tänderna i.

Efter denna måltid somnade jag i soffan; mätt, nöjd och med ömmande snickarhänder.

fredag 24 juni 2016

Minnen

Felix börjar bli tonåring nu och vill sova länge. Jag vaknade 07:00 och ville ha kaffe så jag smög upp och satte på en kanna. Tittade på honom när han sov. Underbart vacker skapelse. Tittade sedan på nyheter om Brexit nere och jag tycker utträdet är spännande. Felix vaknade 08:30 och det var bra för honom. Vi åt frukost och åkte på en liten grusvägs-road-trip i mina fotspår.
Underbara orkidéer i vägkanten. Jungfru Marie nycklar. Jag tvingade Felix att detaljgranska blommorna... Prickiga blad och alldeles underbara.
Upp till Niklasdamm, förbi Eskilstorp och Tyskas till Älgsjön där vi hade jättefester ibland på en gräsplan. Jag berättade för Felix hur vi cyklade upp dit med tält och hela kittet. Det måste vara minst två mil.

Skolavslutningen i nian firade vi där. Jag och Ohlfeldt delade tält och vi drack Black Velvet och Ginger ale. Någon eldade upp dasset som stod i skogskanten och det var helt hysteriskt.

Det är så igenväxt så man knappast förstår hur det såg ut en gång.

Jag var där flera gånger med andra gäng också. Björna och jag paddlade kanot där utanför och han gjorde allt för att välta kanoten. Jag ville inte det. Fullt påklädda var vi båda och han ville få till en vältning. Jag lyckades slippa att bli blöt den gången. Idag är gräset högt där och det står en sorgligt övergiven husvagn i kanten.
Jag minns inte den stora granen. Så som jag minns det hade vi vår eld där.

Felix skulle på midsommarfest i Smedby så jag körde dit honom före lunch idag.

Jag åkte direkt hem och snickrade vidare. Jag reglade upp hela baksidan på uthuslängan. Det är inte perfekt.
Men det är ju för faan baksidan på ett utthus,

Felix måste hjälpa mig i nästa moment när jag ska stifta upp vindpapp på baksiden. Det momentet får vänta till på onsdag. Nu tänker jag prioritera vedskjul så Roland slipper ha min ved på gårdsplanen.
Jag fortsätter med väggar nu. Jag satt i den där stolen hela kvällen sedan. Inga mygg och inga knott. Har väl aldrig varit med om något liknande. Det enda problemet jag hade var getingar som hämtade cellulosa till sina bon från min stol.

Bitsförvaring.
Sivan kom fram och ville ha lite uppmärksamhet.

Det här var det sista jag fick av snickaren innan han drog till det vackra vädret på Öland med husbil och kvinna.
Som tur är ser jag vad det står i verkligheten.

torsdag 23 juni 2016

Konstiga känslor denna dag

En märklig dag. Ledsam. Min iPhone har inte tagit emot laddning i natt och jag försökte pilla ur skräp ur kontakten. Ett känt problem med skräp i den men det var inte det som var felet.

Imorgon är det midsommarafton. Svenskarnas festkväll nummer ett. Det kom en sorts dysterhet över mig när jag tänkte på att jag ska sitta här ensam i kapellet. När telefonen krånglade insåg jag att jag skulle bli ännu mer isolerad om jag inte fick felet fixat under dagen.

Om jag fick välja på att vara på midsommarfest eller sitta hemma så skulle jag nog välja det senare. Men jag får inte välja. Det är nog det som känns tungt. Exkluderad. Givetvis föreställer jag mig att alla i hela Sverige har en underbar och glad kväll imorgon trots att jag mycket väl vet att så inte är fallet.

Väderleksrapporten på TV i morse bidrog till dagens dysterhet. Enligt den skulle det bli regn i stort sett hela helgen och jag föreställde mig att jag skulle få sitta inomhus och inte kunna jobba med utbygget ens. Ikväll såg det bättre ut på nyheterna men jag får nog täcka över allt ibland för regnskurar.

Jag fick en lånetelefon av jobbet och hela arbetsdagen gick åt att krångla med den. Alla anteckningar som jag ville ha kvar var jag tvungen att maila till mig själv från den gamla telefonen för att jag skulle få behålla dem. Jag använder anteckningar en del. Där har jag Felix personnummer, min egen fakturaadress, numret på mitt länskort, modellbeteckning på min dammsugare för de gånger jag behöver köpa dammsugarpåsar o s v. Jag ville inte gärna bli av med allt det. Jag behövde också skaffa nytt mobilt bank-ID och det krånglade så jag var tvungen att gå till Nordea och få hjälp. Alla appar jag ville ha fick jag ladda tillbaka o s v.

Efter jobbet åkte jag och hämtade Felix i Smedby. Vi åkte till Maxi och handlade till kvällsmat. Han ville ha spaghetti med köttfärssås. Vi åkte sedan till kapellet med matvarorna och när jag kom hem stod denna på trappan.
Någon har tänkt på mig idag i min dysterhet. Det var vännen Björna som ställt den där enligt den lilla lappen som satt i krukan. Tänk om han förstått vad den blomman skulle göra för mig. Det kändes jättebra när jag känt mig ensam i hela världen idag.

Felix och jag åkte till Beijers och hämtade virke inför helgen och körde hem det till gården. Felix gick in men jag började regla upp bakväggen lite smått.
Jag pysslade en stund och satt upp tre reglar. Hela bakväggen på vedskjulet för övrigt. Sedan var jag så hungrig att jag var tvungen att gå in och börja med maten. Det började regna också.

Vi åt och tittade på TV och var jättetrötta båda två. Det blir tidig kväll ikväll.

onsdag 22 juni 2016

Ett litet steg framåt

Idag blev det inte mycket gjort.
Tvättade en vittvätt och lade golv på vedskjulsdelen och sedan behövde jag vägledning av snickaren igen. Tre troskaruseller fulla med strumpor.
Jag satt på stolen en stund och hade en trevlig överblick över leråkern som just nu utgör större delen av min trädgård på baksidan.

Snickaren kom och förklarade för mig hur jag går vidare. Nästa steg är att börja regla upp väggar och jag åkte till vännen Jan igen och hämtade virke som går åt till det. Imorgon måste jag till Beijers och köpa virke av en dimension som inte Jan tillhandahåller. Det är ju långhelg och om vädret är på min sida kan det bli mycket gjort. Det gäller att jag köper på mig det jag behöver inför helgen redan imorgon.

tisdag 21 juni 2016

Äntligen Frontline

Jag kom hem och insåg att plasten på taket på uthusbygget inte håller regnet ute. Det har regnat in uppifrån inatt. Plastväggen jag satte upp har funkat men det har blivit lite tråkigt bakfall för vattnet på takdelen. Jag började med att försöka korrigera detta. Duschade med slang för att kolla och gjorde nya försök att få det tätt. Till slut fick jag till det hyfsat men det rinner fortfarande in lite. Måste få till det innan jag kan isolera golvet förstås.

Sedan började jag skruva dit blindbottenskivor. Här är alla fack försedda med blindbotten. De kvarvarande skivorna har jag flyttat över för därefter ska nästa avdelning påbörjas.
Jag lade plast under delen där det ska vara vedskjul. Jag ska nu lägga golv där av samma skivor jag använt till blindbotten i den varma delen. Jag skruvade dit en skiva innan knotten tvingade mig att avbryta. Sedan klippte jag gräs.

Ett trädgårdsvarv fick avsluta kvällen ute.
Gräset jag har sått börjar komma så smått.

Sivan följde mig runt trädgården. Hon får ju inte vara inne på sommaren eftersom hon drar in så mycket fästingar så hon är kärlekskrank när hon kommer fram ibland. Jag tycker synd om henne varje gång jag nekar henne tillträde till kapellet men det går tyvärr inte att ha henne inne denna halva av året. Det går ingen nöd på henne ändå. Hon har ett ombonat krypin i uthuset med mat och vatten.

En tomat har börjat bli röd i växthuset också. Det är den första.

Här har jag satt libbsticka från frö. När jag dragit upp plantorna satte jag dem i en hög plastkruka som jag köpt en ros i. Sedan grävde jag ner krukan. Jag vet inte riktigt varför jag gjorde det men jag minns att det kändes rätt då.

Sivan var med förstås. Hon ville stryka sig mot mina ben hela tiden. Idag lyckades jag äntligen få på henne Frontline igen. Frontline är ett fästingmedel för katt men hon slipper inte fästingar helt. Det blir bättre dock.

Utkanten av trädgården på grannens mark. "Woodland" kallas det har jag förstått. Gränslandet mellan skog och ordnad trädgård där man också kan "gerillaplantera" lite. Jag har röjt denna del i vår med hjälp av min kompis Roland som har motorsågskunskap. Efter klartecken från markägaren, grannen, förstås. En tvättgryta av gjutjärn som jag ännu inte satt någonting i och en oljekanna till höger. Ett skogsfynd utan botten men den är fin.

Fick en Hoyastickling av en kollega idag. En sort som jag inte har förut dessutom. Hoya linearis. Denna Hoya kan man köpa hos blomsterhandlarna ibland. Fantastiska "blad". Som korvar snarare.

Nu får den ligga på rotning ett tag innan den kommer i jord.

måndag 20 juni 2016

Knott, knott, knott

Jag kom hem och började sätta upp plast på framsidan av uthuset.
Det gick lättare än jag trodde att fixa det själv. Så här blev det när jag täckt för det som behöver täckas. Under taket ligger plywoodskivor som behandlats för att vara tåliga mot väta. De ska jag såga blindbottenskivor av.
Jag täckte marken under bjälklaget med plast för att hålla undan markfukten lite.

Sedan åkte jag och tittade på Felix när han spelade fotboll hemma mot Råtorp.
Det började duggregna och knotten var jobbiga stundtals.

När jag kom hem igen hade det slutat regna och jag plockade fram cirkelsågen och började såga blindbottnar. Precis när jag startade sågen började det regna igen. Som vanligt... Miljoner knott ansatte mig så det var helt omöjligt att fortsätta. Jag fick gå in igen.

Inne i kapellet är det snart dags för skörd av ett fikon.
Fikonen har suttit på grenen ett bra tag nu men nu börjar det ena att rodna. Grenen har blivit så tung att jag blivit tvungen att stötta den.

Till vänster i bild syns en klätterväxt som jag fått som stickling av en kollega. Den har börjat växa jättebra men både jag och min kollega undrade vad det var för växt. Jag lade ut en bild på den på ett trädgårdsforum och fick svar direkt. En sommarmurgröna. Den har väldigt murgrönelika blad men inte alls de vedartade stjälkar som murgröna har. Det är olika släkten också. Denna tillhör släktet "Deliarea" men båda tillhör familjen araliaväxter.