fredag 20 oktober 2023

Fredag

Fredag. Dricker alkohol och dagdrömmer. Planerar resan till Spanien. Jag håller på att fylla en varukorg på Amazon med prylar så att det finns på plats för avhämtning när jag kommer ner till lägenheten. Jag promenerar ner till avhämtningsstället och åker taxi hem. Det blir många paket.

Här ligger mitt lilla avhämtningsställe.

Jag ska köpa en "Instant pot", köksmaskin för tryckkokeri mm. Den har även en air-fryer. Sedan vill jag experimentera med ett hydroponiskt odlingssystem så jag köper på mig lite saker till det också. Jag kan nog inte odla nu när jag kommer ner men jag kan ha systemet klart och testkört tills jag kommer ner till sommaren. Jag vill odla koriander och mynta bl a. Kryddor framförallt. Rosmarin ska jag gå ner till saltsjön och hämta några plantor av så jag alltid har det hemma också. Timjan borde funka att odla. Men det är ju retligt att jag inte kan odla på heltid. Bara under korta perioder. Men en vacker dag siktar jag på att bli självförsörjande på koriander. Jag måste försöka begripa hur det fungerar med annuella växter i Spanien. Självsår de sig så man kan lita på det?

Jag följer en norsk FB-grupp som heter "Fjellgruppa Torrevieja" De går i bergen två gånger i veckan. Jag längtar så att få vara med på en tur med det gänget. De gör otroliga utflykter. Långa och krävande men jag hoppas att jag når upp till deras nivå när jag kommer dit.

Igår var jag i Örebro på möte hela dagen.


Såg en skylt med ett fint exempel på särskrivning som jag inte kunde låta bli att dokumentera. Vad glad jag är att jag har egna fungerande ögonfransar så jag slipper köpa.

Jag har gjort "Ghee" i veckan.


Klarifierat smör som har en högre stektemperatur än vanligt smör men där "smörsmaken" är kvar. I många indiska recept används Ghee så därför provade jag att göra eget. Det går att köpa annars men det är jättedyrt. Behövs Ghee? Vet inte men jag gillar att prova olika recept för att det ska bli så genuint som möjligt. Idag la jag in kycklingfilé i marinad över natten för att använda i en improviserad indiskt rätt imorgon. Jag har numera förstått hur man lagar indisk mat. Hur man alltid börjar en indisk gryta och hur kryddorna bidrar till slutresultatet.

När jag nu äter mycket indisk mat går det också åt en massa tillbehör.

Ikväll gjorde jag en ny omgång tamarindchutney. Tamarindpasta (egentillverkad), vatten, muskovadosocker, russin, salt, svartpeppar, vitlök och koriander. Avrett med maizenamjöl. Underbart!

Jag testade att packa ner min lilla bagagekärra i min stora resväska som ska gå som incheckat bagage under flygresan.


Det gick bra. Det finns gott om plats för annat också fortfarande. Snart känner jag mig redo att åka ner utan att ha något incheckat bagage alls. Det ska bli skönt när jag etablerat mig i min lägenhet såpass.

Denna gång fraktar jag ner ett yatzy, Finn-crisp, torrsoppor med buljong och/eller tomatbas. Jag hittar bara redda soppor på påse därnere. En nödbok ifall min läsplatta får spatt. De glittriga hundbajsrosetterna som jag dekorerade hundskit med under min första vistelse. Nu ska jag dekorera mer. Eventuellt gör jag ett vlogginlägg om det.

Ikväll eldar jag i kapellet. Jag är fullständigt genomkyld ända in i märgen. Axelpartiet är som ett isblock. Nu eldar jag för att få värme utifrån och dricker lite sprit för att få värme inifrån. Hoppas jag blir genomvarm då.


Dricker en hel del Madeira ikväll. Normalt dricker jag ur den flaskan när jag lagar mat men nu blir det Madeira utan att spisen är igång. 

Lasse Berghagen avled igår. Han är saknad av alla i hela Sverige uppenbarligen. Ja, han var väl en fin man. Men det finns många sådana. Bl a min vän Björna som avled för två veckor sedan. Men de kända bra männen (och kvinnorna) får TV-tid. Inte Björna. Helt OK men det kan också bli lite för mycket när forna vänner till de avlidna försöker överträffa varandra i kärleksbetygelser. Lite snaskigt känns det ändå men det är väl så det måste bli.

Jag har så mycket att se fram emot. En nyfunnen vän i Torrevieja som jag inte träffat ännu. Sven Bornemark, son till självaste "Gullan". Tyvärr kommer vi inte att träffas nu i vinter heller. Våra resor dit synkar ännu inte. Han ska i alla fall ta med mig på blues-jam i framtiden. Jag kommer att besöka ställena redan innan han och jag kan gå ut tillsammans men det ska bli roligt den dagen jag kan filma honom under ett jam. Han spelar bas.

Och en nyfunnen väninna som jag hoppas få träffa under denna resa.

Sivan har sovit i min säng hela dagen och först nu kom hon upp och åt lite. Sen ville hon ut. Kanske bara för ett toabesök men jag vet inte vad som triggar henne att göra olika saker. Hon sover hela dagarna härinne. Går ut en stund på morgonen och går sedan in och lägger sig igen. När det skymmer vill hon ut en kort stund. Sedan ligger hon inne igen. Ibland i soffan. Ibland i sängen. Om hon ligger i sängen när jag lägger mig, kryper hon ner med mig. Vi skedar och somnar. Jag håller i hennes baktassar och svans samlat i ett grepp med vänster hand. Hennes huvud ligger på min högra arm. Om jag lägger mig före henne kommer hon efter en stund och vi samlar ihop oss i ovan beskrivna sovposition.

Märkligt att hon blivit en livskamrat. Det känns lite så trots att hon är ett djur. Men snart begränsar hon mig på ett sätt som jag inte vill och då måste vi gå skilda vägar. Hur det ska gå till vill jag egentligen inte ens tänka på. 

Vi får se.

Det är mycket som är planerat men det är också mycket som jag inte har någon kontroll alls över och det är det som är det underbara. Efter snart 60 år på denna jord förstår jag verkligen att inte allt blir som man tror och hoppas. Men då blir det något annat istället. Kanske t o m bättre.

Det är otäcka stormförhållanden i Öresund mellan Skåne och Danmark denna kväll.

Det står en massa lastbilar på gränsen mellan Egypten och Gazaremsan. Bl a med diesel till nödkraftverk för sjukhusen i Gaza. Men de vågar inte köra in. De är rädda för att Hamas ska ta dieseln till sina offensiva syften. De som struntar i de sina och att deras landsmän lider. Det är så bedrövligt att man inte vet hur man ska reagera ens.

Inga kommentarer: