måndag 5 december 2016

Frank Zappa

Igår var det 23 år sedan Frank Zappa dog. Han dog av prostatacancer och det sägs att han vägrade söka läkarvård för sin åkomma. Han kanske hade gått att rädda. När han dog var han lika gammal som jag är nu. 52 år.

Jag har sett Zappa sex gånger. 1988 var jag ute på en road-trip med likasinnade och följde honom i norra Europa. Vi såg honom i Bremen, Köpenhamn, Lund, Oslo och Stockholm. Allt under en vecka. I Bremen stod vi "back-stage" när hans limo rullade in i arenan där han skulle spela. Han satt i passagerarsätet fram iförd solglasögon och vinkade åt oss. Jag började gråta.

När vi gick in i konserthallen i Bremen skulle jag se honom för första gången i mitt liv. Jag höll på att få min kamera beslagtagen men jag lovade att inte fota med blixt så då gick det bra. Min halvbror som jag aldrig träffat i hela mitt liv var på samma konsert. Det har vi fått klart för oss nu i efterhand.
Jag lyckades hamna längst fram.

På väg norrut sov vi, fyra grabbar, i bilen utefter autobahn. I Köpenhamn fick vi närvara vid soundchecket på eftermiddagen. Vi stod back-stage och väntade på att bandet skulle anlända. De kom i en stor turnébuss men Zappa kom i limo. Vi vädjade till säkerhetsvakten att vi skulle få höra soundchecket och vi blev insläppta. På villkor att vi inte sa ett knyst och att vi satt stilla. Vi lovade.

I Lund kom vi också in på soundchecket och i Oslo kände bandmedlemmarna igen oss så vi var som familjemedlemmar och vi kom in igen. Likaså i Stockholm förstås.

Jag såg honom fem gånger på en vecka. Alla konserter var olika. Jag tror bandet hade ca 100 låtar inrepade att välja bland.

Efter och under 88-turnén blev det osämja i bandet. Förmodligen skulle Zappa aldrig mer turnéra. Det var i alla fall så alla rykten sa. Det fanns ju inte Internet då så man fick nöja sig med rykten.

1991 var jag i Budapest med min dåvarande flickvän. En dag när vi var i stan fick jag se anslag om att Frank Zappa skulle spela vid ett tillfälligt besök i Ungern. Jag trodde inte det var sant. Jag förstod ju inte vad det stod på affischerna så jag gick in i en skivaffär och frågade. Jodå. Han skulle uppträda nästa dag på en utomhusscen i Tában, en park på Budasidan.

Dagen därpå åkte jag och min flickvän dit redan vid lunch och träffade detta underbara gäng.
De hade varit ute på flygplatsen och mött Zappa och kunde visa en massa bilder på honom när han var på flygplatsen.

Scenen var riggad redan mitt på dagen och folk väntade på att han skulle komma dit för ett soundcheck. Ett zigienarband spelade lite lätt och folk ställde iordning allt på scenen. Det låg en sak på scenen som tilldrog sig mitt intresse.
Hans gitarrcase. Jag såg det direkt. Det hängde en massa flygplanstaggar på det men han själv var inte där.

Plötsligt blev det rörelse bakom scenen. Alla blev allvarliga och oroliga. En limo gled in och ut kom Frank med hustru och livvakt.
Här kommer han upp på scenen.
Tar upp gitarren ur caset.
Tänder en cigg och börjar spela.

Bandet spelade ett komp på zigienarvis och han spelade solo till detta. Det var helt underbart. Det höll säkert på en timme.

Sedan försvann han i limon igen och efter det följde många timmars väntan till kvällens konsert. Vi vankade av och an innan några andra band började spela. Jag ville ju ha en plats längst framme vid kravallstaketet så jag stod förankrad där redan under den tidiga kvällen. Zappa var ju givetvis huvudnumret och spelade sist på kvällen.

Efter en bejublad entré spelade han några långa låtar. Han lät bandet spela det de ville och spelade solo därtill. Han spelade ingen av sina egna låtar.
Soundchecket på dagen var mycket bättre än själva konserten.

När spelningen var över gick jag upp på scenen och plockade upp en fimp som han rökt. Jag sparade den i en liten burk men jag kan inte hitta den idag.

Konserten finns på You Tube och är ganska konstig. Jag syns vid kravallstaketet vid något tillfälle. Han lät zigienarbandet spela väldigt mycket och gjorde solon ibland. Jag glömmer inte vad han sa när han klev in på scenen: -Communism is not dead. It just smells funny.

Dagen efter spelade han i Prag. Han var personligt bekant med Václav Havel. Det var Zappas sista spelning för publik. Två år efter dog han. Jag såg den näst sista.

Så här såg jag ut 1991.

1 kommentar:

SvenS sa...

Då var vi på samma konsert i Stockholm! Första gången jag såg Mr Zappa live var Skansen -73. Det var även sista gången som Skansen vågade ha en större "popkonsert". Detta moratorium varade ända fram till att Hans Alfredson blev Skansenchef.