torsdag 2 mars 2017

Det är inte ett. Det är allt.

I måndags morse när jag klev ur duschen pep det oroväckande från pannrummet. Jag visste direkt vad det var. Larmet till pumpen till avloppet.

Mitt avloppsvatten rinner ut ur huset och hamnar först i en slamavskiljare. Där hamnar allt det fasta och vätskorna rinner vidare till en pumpbrunn. Normalt rinner vätskorna direkt ut i en sandbädd men i mitt fall måste jag pumpa upp vattnet till sandbädden. Terrängen är så flack och grundvattnet ligger så högt så jag var tvungen att höja upp sandbädden som en limpa på marken. Det innebar då att jag inte fick självfall till sandbädden. I pumpbrunnen har jag ett larm som piper när inte vattnet pumpas ur pumpbrunnen. Om jag fortsätter att släppa ut avloppsvatten då så blir slutligen slamavskiljaren full och rören in under huset. Till slut blir det stopp och det finns risk för att rören går isär under huset. Det vill man inte.

När jag kom hem från jobbet undersökte jag pumpbrunnen och pumpen var helt livlös. Den är sju år gammal och det verkar som om livslängden på en sådan pump är just sju år. Jag ringde direkt till Robert på MR Kyl och Värme och han kom inom en kvart. Han plockade isär arbetsbrytaren och mätte så det fanns spänning fram till pumpen och det gjorde det. Pumpen var alltså slut. Fortfarande sittandes på huk ringde han Ahlsells och frågade om en likadan pump fanns i lager. Det fanns en i Hallsberg som kunde levereras redan nästa dag.

På kvällen och morgonen efter var jag väldigt sparsam med vatten och insåg vad begränsad man blir utan avlopp. På tisdag eftermiddag ringde Frank (en av installatörerna på MR Kyl och Värme) och sa att pumpen var monterad och fungerade som den skulle. En otrolig lättnad och jag kunde använda vatten och avlopp som vanligt igen.

Idag när jag kom hem surrade det jättekonstigt i kapellet. Jag gick in i pannrummet men ljudet kom inte därifrån. Det kom från övervåningen. Kylskåpet lät jättekonstigt. Jag ringde direkt till Gittan på Elmodul och frågade vad jag skulle ta mig till. Det är ofta ingen idé att laga kylskåp som har några år på nacken. Kylskåpet är också sju år. Gittan sa att jag kunde prova att dra ur kontakten och sätta i den igen. Ibland kan det sluta surra tillfälligt efter en sådan åtgärd. Det gjorde jag och det blev tyst. Oroväckande tyst. Ibland hördes det hur det ville starta upp men det slog ifrån igen efter några sekunder. Så höll det på. Bara att köpa ett nytt då förstås och det kändes inte bra att ha kylskåpet igång när det inte funkar som det ska.

Idag hade jag handlat på hemvägen så kylskåpet blev tyvärr välfyllt också. Jag tänkte att jag kunde ställa ut maten i uthuset i en låda med lock tills jag får ett nytt. Jag ringde snickaren och frågade om han hade något gammalt kylskåp jag kunde låna ett par dagar. Det hade han men bara stora eländen som är så tråkiga att flytta. -Men du har ju ett oöppnat kylskåp i prediksalen, sa han. Ja det har jag ju. Jag har ju köpt alla vitvaror till det blivande stora köket.

Givetvis stod det längst in i ett hörn så jag var tvungen att flytta spisfläkt, ugn, spishäll och diskmaskin först. Sedan avemballerade jag skåpet. Jag köpte ju vitvarorna i december 2015 på mellandagsrea så garantierna har väl gått ut redan.
Jag fotograferade i alla fall kylskåpet med en hyfsat färsk dagstidning så att man ska kunna se att emballaget var på ända tills nu om det skulle bli något fel på skåpet. Försöka duger i alla fall.
Annorlunda placering av ett kylskåp.
Ställde in det viktigaste först.

Ny pump 4000 kr plus moms och arbete. Nytt kylskåp ca 3500 kr skulle jag tro. Tråkig vecka.

1 kommentar:

Lewisia sa...

Hmm, men du hade ju redan ett kylskåp, så de pengarna sparade du! ��