söndag 26 januari 2020

Livet svänger

Igår hade jag en hemsk dag. Sedan en tid har jag haft svårt att sova. Det har aldrig varit ett problem förut men nu har det blivit det. Jag har provat ett antal olika sömntabletter men om dom inte är beroendeframkallande så hjälper dom inte. Nu senast fick jag, på en nåder, beroendeframkallande och de hjälper givetvis. Jag har förstått av min läkare att detta inte är en långsiktig lösning och jag får bara ett fåtal tabletter utskrivna åt gången. På helgerna tar jag inga. Då gör det inte så mycket om jag sover ikapp lite på dagarna efteråt. Vissa vardagar har jag heller inte tagit för att testa hur det ska gå. Jag kan vara så trött att jag inte klarar att hålla ögonen öppna efter en stunds läsning men när jag släcker och blundar blir ögonen pigga igen. Det slutar alltid med att jag går upp runt kl 1 och tar en tablett ändå. Då somnar jag kl 2 och om jag tagit tabletten innan jag lade mig skulle jag fått sova 4 timmar till. Därför tar jag vanemässigt en tablett varje vardagkväll nu vid sänggåendet. Annars förlorar jag fyra timmars sömn och får ändå ta en tablett.

I fredags tog jag ingen tablett och hade en hemsk natt mot lördag. Jag gick upp kl 6 och hade kanske sovit fyra timmar. Jag var omtöcknad hela dagen och när jag låg i soffan och tittade på skidor började hjärtat att skena. Jag kände att en panikångestattack var på gång men jag lyckades häva den. Ångest för arbetsveckan som ska komma, ett ändligt lager av sömntabletter och vetskap om att jag snart måste sluta med tabletterna för att inte utveckla ett beroende. Ångest för att vara fångad i sömnlöshet. Jag funkar ju inte när jag är vaken om jag inte får sova.

När jag kört Felix till Smedby lade jag mig och slumrade en stund i soffan. Med ångest för att jag inte skulle somna kommande natt om jag sov en stund men det fick bära eller brista. Jag var skakig och hade dimsyn. När jag slumrat var jag som en ny människa. Jag var till och med sugen på att ta en öl. Dricker jag öl somnar jag jättegott men är vaken ca tre timmar mitt på natten innan jag somnar om. Men jag hade fått energi och gick ut och bröt upp en dörr på uthuset som svällt under den våta vintern. Jag behöver in i det utrymmet för att lägga golv där nu när det går mot ljusare tider. Det gick hur lätt som helst att få upp dörren. Som jag gruvat mig för detta!

Jag lade mig kl 19 utan att ha tagit någon öl. Tittade på lite program på playen och gick sedan upp och tog en tablett kl 20:30. Jag har så bra böcker att läsa just nu så jag läste en stund och släckte sedan runt 21:30 och sov hela natten. 07:30 gick jag upp och var ivrig inför dagen. Sådan otrolig skillnad från igår. Jag åt långfrukost och hade antikrundan på på TVn. Vattnade hibiskusar och drog sedan på mig arbetskläder och gick ut.

Jag började med att klyva bort en remsa på det svällda dörrbladet och monterade om låsbeslaget så att dörren kan stängas ordentligt igen. Sedan tömde jag utrymmet på förvarade saker för att kunna börja riva inför ett nytt golv.
Utrymmet har tidigare varit utedass och en gjuten vägg gick rakt igenom rummet. Två gjutna klackar på golvet där latrinkärlen stått. Väggen skulle rivas men klackarna kunde gott få stå kvar.

Det gick lättare att riva än vad jag hade hoppats på. Så är det. När en sak går bra, går allt bra. Efter att ha knackat ner väggen och sågat av armeringsjärn, städade jag och stängde dörren. Till veckan kommer snickaren och vi ska diskutera hur jag smartast bygger golv. Isolera eller inte inför eventuell kommande isolering av hela utrymmet senare? Det vet jag inte nu men beslut ska tas om det också innan uppbyggnaden av golvet börjar.

Nöjd och lugn tog jag sedan en dusch och satte mig i soffan och tittade på längdskidåkning. Efter längdskidorna åkte jag till Karlstad. Tog en sväng in till Jula i Välsviken innan jag fortsatte till Karlstad för att hämta ytterligare ett tillskott till min "Karin Fast Aronsson-samling".
Det har ju uppstått en irriterande lucka på min tavelvägg och den behövde fyllas. Eller har luckan kanske har uppstått för att ge plats åt ytterligare en målning som jag fallit pladask för?
Nu är luckan fylld.
Av denna skönhet. Första gången jag såg den såg det ut som om det var i ett akvarium. Sedan såg jag fågeln. Och trädet till höger som ser ut som en fjäril. När jag zoomade in såg jag att fågeln sov och då blev jag helt såld.
Jag tog med en liten tavla också.


Och tingade tre till som ska ramas in innan jag tar dem.

Som vanligt gick allt överstyr när jag var där.

När jag kom hem satte jag upp en växthusarmatur i det varma utrymmet i uthuset.
Där har jag ca 9 grader nu och i slutet av mars ska mina tobaksplantor ut i det utrymmet och få en bra belysning.
Det blir ett väldigt ljus av de där armaturerna.

Inga kommentarer: