onsdag 8 februari 2023

Plantering och kaniner

Gick upp 5 och jobbade. 

Men vi börjar med en Aurelius  (Bok 7, betraktelse 2):
"Dina grundsatser kan dödas endast om de föreställningar de vilar på släcks ut. Det är din sak att ständigt få dessa föreställningar att brinna igen. Jag kan göra de antaganden jag måste om detta. Och om jag kan det, varför blir jag orolig? Det som ligger utanför mitt medvetande kan över huvud taget inte beröra mitt medvetande. Lär dig detta och du står upprätt. Du kan vakna till liv igen. Betrakta återigen tingen på det sätt som du brukade betrakta dem. Ty att vakna till liv igen består i detta."

Enligt väderprognosen skulle det bli vackert väder på förmiddagen men börja regna vid lunch så jag lade upp arbetsdagen därefter. Jobba fram till 9. Plantera i två timmar och sedan lunch på Manolos i Quesada med Kent och Farideh. Därefter jobba ett par timmar på eftermiddagen i regnet. Så var planen.


Men så blev det inte. Hantverkarna kom kl 8:30 och var klara 09:15. Under tiden hade jag planterat allt redan.

Så här blev mina blomsterarrangemang.


Två spegelvända sådana här.


På ömse sidor om min entré.


En solitär sådan här. Passade på att ta några bladsticklingar som ändå trillade av. De kan Farideh få när de rotat sig om hon vill. Jag ska ta sticklingar hos henne någon dag också.

Det finns två platsbyggda blomlådor på solsidan och de tänkte jag också ta i bruk snart. Jord har jag så det räcker till det också tror jag. Jag började ändå med att göra ett litet dräneringslager i båda.


En mindre låda.


Och en riktigt stor och lång. Här tillkommer ju problemet med gallret. Jag kanske får fylla på jord och plantera inifrån sedan. På marken nedanför står ytterligare en stor kruka som jag ännu inte tagit i bruk. Även den förberedd med dränering.

Nu har jag också försökt identifiera de växter jag köpte igår. Dag Cederborg var behjälplig redan igår efter jag lagt upp blogginlägget. Nu gick jag själv en runda med Google-lens och identifierade jag också. Den stora solitära är ju en Crassula av något slag. Det var inte så mycket att orda om.


Det här tycks vara en Glansblomma (Lampranthus spectabilis) enligt Dag. Jag håller med där också men jag får fram det latinska namnet Mesembryanthemum istället. Jag ska hålla ögonen på den där och se hur den utvecklas.


Denna fick jag till Stjärnlök (Ornithogalum dubium). Samma resultat som Dag fick igår.


Och slutligen denna. Dag fick den till Praktportlak men det stämmer nog inte. Denna har helt andra blad och jag tror snarare att det är en Isört (Malephora crocea) men där är jag också osäker. Tiden får utvisa även detta.

Det skulle ta två timmar innan jag fick varmvatten och kunde duscha så jag jobbade resten av förmiddagen istället och sedan blev det dusch i nyberett varmvatten (Like a Bosch).

Jag, Kent och Farideh åkte upp till Restaurang Manolo och åt lunch. Ett rejält luncherbjudande med förrätt, varmrätt och efterrätt. 


Jag tog gazpacho till förrätt. Den blev riktigt god när jag fick salta och peppra lite och tillföra olivolja och citron. Soppan serveras kall. Gott bröd med vitlöksmajonäs till.


Kyckling- och kaninpaella till varmrätt. Underbar.


God brödpudding till efterrätt.


När vi släppte av Farideh passade jag på att klippa lite sticklingar hos henne. Jag hade saxen i fickan efter mitt sticklingsknyckarvarv inne på området innan lunchen.

I kvällningen åkte jag scooter till Carrefour och köpte nödvändigheter inför resten av arbetsveckan. Jag passade på att köra dit innan det började regna. Jag köpte mjölk, juice, ost, kaviar och två paket färskpasta. Glömde pesto som jag hade tänkt köpa.

Inga kommentarer: