tisdag 7 december 2010

En lång dag i Tokholm. Har suttit i möte hela dagen och gick därefter till hotellet och sov en stund. Mina kollegor var upptagna i kväll på eget håll så jag gick på restaurang själv i kvällningen. Jag var jättesugen på libanesisk mat och gick till ett ställe där jag varit förut. Jag ville äta en massa små rätter som brukligt är på libanesiska restauranger. När jag kom dit visade det sig att man var tvungen att vara minst två personer för att beställa en sådan måltid så jag blev jättebesviken. Som tur var hade jag spanat in en polsk restaurang på nätet innan jag gick ut. Den låg heller inte långt därifrån. Stället heter Café Piastowska och ligger på Tegnérgatan 5. Restaurangen var nästan omöjlig att hitta. Ett mörkt skyltfönster och en djupt insjunken dörr var det enda som fanns. Jag var övertygad om att det var stängt men dörren gick att öppna. Det var nog den minsta restaurang jag sett. Tio sittplatser kanske men i en fantastiskt ombonad och mysig miljö. Tyvärr såg stället fullt ut men servitrisen upplyste mig om att det fanns bord även i källaren men då skulle jag få sitta ensam därnere. Jag tvekade men gick ner och satte mig i ett helt otroligt källarvalv. Vilket ställe! Det t o m luktade öststat därnere. Jag beställde kvällens "middag" och ett glas rött vin. Middagen bestod av soppa till förrätt och Bigos med Rösti till huvudrätt. Det var jättegott med sådan mat i vinterkylan som rådde utanför Jag måste ändå säga att min Bigos är något godare. Här satt jag ensam i källaren och önskade att jag haft sällskap. Och här är en bild på den andra delen av det lilla förrummet jag satt i. Innanför detta förrum låg en större matsal med gott om plats. Det var så lågt till tak att jag fick gå böjd därnere.

Detta var ett fantastiskt litet ställe som jag varmt kan rekommendera. Hela kalaset gick på 210:- så det var ju också OK.

Tokholm är ändå en konstig stad. Det är så ödsligt men rätt som det är kommer det ett gäng skrikande ungdomar och drar fram mellan de ekande huskropparna. Nästan ingen man möter talar svenska. Antingen är det något arabiskt språk eller språk från östeuropa. Det verkar också vara mycket turister här trots vinter. En hel del amerikaner har jag mött också. De få svenskar jag mött verkar misstänksamma och verkar sura och besvärade.

Idag har det luktat urin överallt där jag gott och lukten har inte kommit från mig själv.

Blåljustrafiken är tät och i ett kör får man stå still för att uttryckningsfordon passerar. Tiggarna sitter på rad med sina engångsmuggar viftande framför sig.

Usch vad jag ogillar denna stad. Jag känner mig så oerhört otrygg och utsatt här. Det var med lättnad jag gick in på hotellet för att ha en lugn hemmakväll med TV och bok.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Nästa gång kan du höra av dig, så kan du få se andra delar av denna vår Nordens Venedig. Det känns som att du rör dig i den öken som våra politiker har jobbat stenhårt med att skapa. Det har tagit nästan 50 år av ihärdigt jobb från deras sida att avfolka centrum. Med det enda resultatet att centrum flyttar på sig.

Hälsar
SvenS

Eddie sa...

Det ser jag fram emot!

FrkLugn sa...

Noterar Piastowska ifall jag kommer till Tokholm nån gång. I mitt nya jobb slipper jag tack och lov att åka dit så ofta.

Eddie sa...

Gör så Frk Lugn! Finns det ingen östeuropéisk restaurang i Orebrö?