lördag 14 mars 2020

Solig vårdag

Felix och jag vaknade upp till en solig vårdag med isiga vindar. Jag fick med honom ut och sitta i solen vid uthusväggen en stund och jag visade hur man kan få det att brinna i torra löv med ett förstoringsglas. Det hade han aldrig sett förut.
När jag kört honom till Smedby åkte jag till Maxi för att se alla coronautmanare som är där för att hamstra. Toapapper, pasta och ris är slut. Jag var väldigt nöjd som fick tag på ett paket snabbitsocker. Tydligen har folk börjat hamstra torrvaror på grund av coronaviruset.

Jag pratade med min vän Ivar i New York häromdagen. Jag frågade vad han tyckte om sin president. Han blev tyst och jag såg hur han laddade för att tala om vad han tycker. Cock-sucker och mother-fucker var med flera gånger i harangerna som kom som svar på min fråga. -Fattar du hur dumma vi amerikaner är, frågade han? -Ölmärket "Corona" har gått ner i försäljning med 40% sedan coronautbrottet började.

När jag kom hem från Maxi satte jag upp en växthusarmatur i uthuset.
Arbetsinsatsen gick så fort och jag tänkte att jag var tvungen att dra ut på det för att få pyssla längre.
Men jämna mellanrum satte jag mig i solen och Sivan låg bredvid trots de isiga vindarna. Mina bröstvårtor blir så styva när jag blir kall och hängslena på hängselbyxorna skaver så illa att det gör ont bara jag rör mig litegrann.

Jag hade hört på väderleksrapporten på morgonnyheterna att man varnar för gräsbränder så jag passade på att bränna ur mina diken.
Jag gör det varje vår och det är en ytterst trivsam arbetsuppgift. Även det arbetsmomentet gick för snabbt och jag blev sittande vid uthusväggen igen.

Jag satt och funderade på att bygga till ett litet utrymme på den norra gaveln av kapellet så jag gick och mätte lite. Ett snedtak med glespanel runt om som skulle bli en torklada för tobak och ytterligare ett utrymme att förvara onödiga ägodelar i. Även ett garage för släpkärran med ett överbyggt golv en meter ovanför marken. Då kan jag förvara släpkärran under det golvet och få förvaring ovanför. Jag ska ta hit snickaren för ett byggmöte och undersöka om jag måste ha bygglov för ett sådant tillbygge.

Alla 140 tobaksplantor är omskolade nu också. Lite mer finns att läsa om det i systerbloggen "Kapellyckan".
Så här såg såbrättet ut efter omskolningen. De plantorna till vänster har ca två veckors försprång.

Nya Kristinehamnsposten var här och gjorde reportage om tobaksodling och det publiceras under veckan som kommer.

Nu till helgens konstverk.
"Kiruna" heter tavlan och tillkom efter att konstnären varit på tjänsteresa just till Kiruna. Det föreställer något som inspirerades av utsikten från ett hotellfönster.
Med lite vilja kan jag se en grön gardin till höger och att det snöar utanför. Men det är inte det som är det viktiga. Det viktiga är att jag blir glad när jag ser den. Lystern. Glöden och den varma ombonade känslan av att vara inomhus. Jag minns första gången när jag såg denna i konstnärens källare. Den stod på golvet lutad mot väggen och bara lyste.
Två snöflingor utanför i vinternatten sammanfaller exakt med gardinens prickar.
Längre ner på gardinen finns en fantastiskt vacker prick med kontur.
Det är en av de finaste sakerna på hela tavlan.
Horisonten i tavlan är rak men någonting händer där den stora tulpanlika blomman står. Marken bildar liksom ett litet dike.
Och glöden i den svävande blomman är helt fantastisk.

Det här är en vanlig syn i kapellet.
Sivan som tröttnat på att vara ute och vill in. Om jag går fram till henne och tittar henne i ögonen brukar det synas att hon tar till en liten jamning för att ytterligare förstärka hur gärna hon vill in.

Häftigt att hon försöker säga något till mig när jag uppmärksammat henne. Hon jamar inte innan vi fått ögonkontakt.

Inga kommentarer: