lördag 21 november 2020

Point nemo

Point nemo är en punkt som jag lärde mig om just idag. Den ultimata Point nemo är en punkt i Stilla havet. Platsen ligger så långt bort från mänsklig civilisation som man kan komma på jordklotet. Det är väl egentligen knappt en plats ens eftersom den ligger mitt i havet. Det är snarare en koordinat. 

Den skulle man ju kunna lägga till på en "bucket-list" om man är en sådan person som upprättar bucket-lists. Inte jag. I den punkten vore man så långt som möjligt från alla andra människor. Under förutsättning att man tar sig dit ensam förstås och att det inte är någon båttrafik mellan punkten och land. Närmaste land (Påskön) finns 2 593 km bort. 

Det finns flera Point nemos. I Sverige ligger den punkten vid den sydöstra viken av sjön Rissájárve i Padjelanta nationalpark. Där är det 47 km till det allmänna vägnätet. Point nemo översätts som "otillgänglighetspunkt".

Värdelös kunskap men ändå...

Nu har jag gjort mitt första egenodlade snus men jag har inte smakat på det än. Nu ska det lagras i kylskåpet en tid för att mogna i både kropp och smak. Om två veckor ska jag provsmaka.


Jag och två andra tobaksodlare har köpt en kvarn tillsammans. Den har både fördelar och nackdelar om man jämför med att "mala" med hjälp av knivarna i en matberedare. Denna kvarn klarar också att mala bladnerver vilket inte matberedaren klarar. Nackdelen är att man inte kan ladda den med mer än ca två torkade blad åt gången. Det finns ändå en vits att ha med bladnerverna i snuset. Dels är nerverna viktmässigt en ganska stor del av själva bladet. Nerverna ska tydligen inte vara lika nikotinstarka som bladen men de ska ge snuset en viss "kropp".


Det här var vad jag testmalde i den nya kvarnen. Det blandade jag upp med bladmjöl som jag kört i matberedaren.


Jag mätte upp totalt 800 gram tobak. 80% Black mammoth och 20% Alida. Det är en blandning jag snappat upp någonstans.


Det vill gärna bli väldigt rörigt när jag håller på. Särskilt som köket redan innan är överbelamrat med en massa ovidkommande saker.

Volymmässigt blev det väldigt mycket mer tobaksmjöl än vad jag är van vid när jag köper tobaksmjöl. Det fick nästan inte plats i bunken till assistenten. Jag blandade i vatten och salt i de mängderna som behövdes. 100 gram salt och 8 dl vatten. Sedan fick det stå i ugnen ett dygn vid ca 90 grader.

Sedan körde jag snusmassan genom assistentens köttkvarn för att mala de nervbitar som var lite förstora. 


Efter det "konsistenskörde" jag snuset i assistenten och fyllde på med vatten och smakessens tills konsistensen kändes bra. Tyvärr blev det lite för blött men jag tror jag kan lösa det senare.

Jag förpackade det i en plastbytta och ställde in det i kylskåpet. Där ska det få stå tills det har mognat och då ska jag stoppa in min första egna snus under läppen. Det luktar väldigt gott men jag vet inte hur det smakar.


Av 800 gram malen torr tobak blev det nästan 3 kg färdigt snus. Normalt när jag köper tobaksmjöl blir det drygt 2 kg snus av 800 gram. Jag märkte att jag fick tillsätta väldigt mycket vatten denna gång. Mycket mer än jag brukar.


2 kommentarer:

Thomas Sändh sa...

Snyggt jobbat Eddie. Snygg kvarn. Snart stänger de ner import av tobak så då gäller det att vi har en plan hur vi skall odla och torka tobak i stora kvantiteter. Har du någon plan? TS

Eddie sa...

Jadu Thomas! När jag genomfört mitt testår ska jag fundera på hur jag kan göra saker bättre. Jag kanske inte behöver odla så mycket. Vi får se vad jag kommer fram till.
Hittills har jag insett att det svåraste för mig är att få det att torka utan att mögla. Funderar lite på att bara odla Alida eftersom den mognar så tidigt och får med mer av sommarperioden för att torka. När hösten börjar komma torkar det jättedåligt för mig.

Klarar du dig utan mögelangrepp i din torklada. Jag gör det inte i ett ouppvärmt rum i uthuset där utomhusluften cirkulerar lite som den vill.