torsdag 7 maj 2009

Sitter och tittar på: "-Hjälp, jag är med i en japansk TV-show", på fyran. Det kan vara det sämsta TV-program jag någonsin sett. Jag tittar faktiskt av den anledningen. Man kan inte låta bli att förundras över hur sådana program överhuvudtaget kan produceras. Skönt att bli lite irriterad på kvällskvisten. Om inte folk ville se sådana här TV-program skulle de inte produceras. Det måste också vara tillräckligt många som vill titta också för att det ska löna sig att göra ett sånt här program.
Då blir tanken på företeelsen än mer skrämmande. Tänk om dessa människor finns i Kristinehamn! Tänk om jag har mött någon av dem idag och trott denna människa om gott!

Felix sover. Jag har med mig jobbdatorn hem om jag blir sugen att jobba, men jag vet inte...

Körde ett lass till tippen idag.

Är sugen på att shoppa...

8 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!!

Googlade på missionshus och svampangrepp och hamnade hos dig :)

Jag ska ev köpa en gammal missionskyrka. Idag hade jag en snickare där som sa till mig att det första jag ska göra är att ta dit Anticimex för en utredning. Han menade på att om jag börjar värma upp huset som stått utan värme i ca 30 år så kan svampen börja växa.

Läste att du har svampangrepp i ditt missionshus... tänkte höra vad du har för tankar och ideer kring detta. Är det värt att tá dit Anticimex för en utredning eller ska man behandla i förebyggande syfte? Förstod att Anticimex sprayat något mot svampen.

Roligt att kunna dela tankar och erfarenheter med någon som håller på med "samma" project :)

Mvh Maria Persson maria_pekka@spray.se

Eddie sa...

Går det att krypa under och titta hur det ser ut under. I så fall skulle jag göra det själv först. Du ser om hussvampen härjat under huset. Har du ventilerad krypgrund? Allt fler frångår ventilerade krypgrunder då varm och fuktig "sommarluft" tar sig in under huset där det är svalt. När den varma, fuktiga luften kommer i kontakt med de svala ytorna, fäller vattendroppar ut ur luften (kondenserar).

Mitt kapell har delvis alltid varit lite uppvärmt vad jag har förstått. Anticimex sa dock att svampen inte verkade trivts så bra under huset. Hade den gjort det så hade huset varit uppätet för länge sedan.

Jag vet inte vad det kostar att låta Anticimex ta på sig "hussvampsglasögonen" och göra en besiktning. Ta reda på vad det kostar och ta beslutet sedan. Låt säljaren bekosta besiktningen, det gjorde jag, men då var iofs redan svampen konstaterad.

Jag vet ju inte vem du köper av men i mitt fall var det en missionsförsamling. En besiktning var små pengar för dem och det var ett krav från min sida. Hade inte Anticimex gjort bedömningen att det skulle gå att åtgärda, hade jag aldrig köpt kapellet.

Med hussvamp är det ju så att dess sporer finns i stort sett överallt. Blir betingelserna de rätta börjar svampen utvecklas.

Är det torrt och fint under kapellet och inte ventilerat så tror jag inte att det är någon fara. Om det är ventilerat skulle nog jag täta ventilerna och sätta in en krypgrundsavfuktare. Det är ju det jag gjort mitt kapell.

Som sammanfattning skulle jag säga att du bör försöka låta köparen bekosta besiktningen om du är orolig. Själv skulle jag nog inte varit orolig men din snickare kan säkert ha rätt. Om säljaren inte vill bekosta besiktningen skulle jag göra det själv om jag var tillräckligt intresserad.

Hoppas ert kapell ligger nära Kristinehamn i Värmland så vi kan hälsa på varandra och dela idéer!

Lycka till och meddela gärna vilket beslut du/ni tar. Jag blev ju nyfiken nu...

Anonym sa...

Tack för informationen :) Detta var något helt nytt för mig.

Det går tyvärr inte att krypa under- finns enbart ett litet ventilations hål. Har haft lite folk som kollat och dom har sagt att det ser bra ut under.... då visste jag ju inte om svampen iofs. Om det finns svamp, brukar det då vara utspritt överallt?

Besiktningen kostar 8000:- ca och det kommer INTE säljaren att bekosta. Det är jag som "tjatat" på dom om att få köpa fastigheten ;)

Men som sagt så vill jag ju verkligen ha huset så det blir nog att jag bekostar det själv ändå!

Missionskyrkan ligger strax utanför Borås så det är en bit :)

Hur mycket räknar du med att renovera för??

Tack igen! Återkommer säkert med fler frågor om det är ok.

Mvh Maria Persson

Eddie sa...

Svårt om det inte går att komma in under. Då kommer ju inte ens Anticimex in alltså.

Om det bara finns ett ventilationshål kan ju inte så mycket "sommarluft" strömmat runt därunder genom åren.

Det är svårt att råda dig till något men låt du Anticimex göra en besiktning och skriva ett trygghetsavtal med dig. När dom väl gjort det så tar de alla kostnader som har med hussvamp att göra. Även självrisken om jag inte minns fel.

Jag köpte mitt kapell för 1000:-. Det var mitt bud när jag visste att det fanns hussvamp. Jeg räknade på vad det skulle kosta att göra iordning all angripen trossbotten. Jag hade bjudit 110 000 för det dessförinnan. Jag gör allt arbete själv utom el- och VA-dragning men jag räknar med att lägga ca 500 000 innan jag är färdig. I mitt fall gör det ju inget om den summan kommer upp till 1 miljon. Det kommer att bli ett oerhört häftigt boende när jag är klar och jag räknar med att kunna få ut ganska mycket pengar för det när det är helt klart (om jag skulle sälja).

Var inte onödigt orolig för svampen! Bara för att det är ett kapell och för att en del kapell drabbas av svampen så behöver ju verkligen inte ditt kapell drabbas.

Snälla, låt mig veta hur du gör. Det skulle vara roligt nu när jag blivit lite inblandad.

Skapa gärna en blogg också. Det ger ett mervärde när man renoverar och får glada tillrop från alla "därute".

Anonym sa...

Ok! Trygghetsavtal låter ju bra :)

Har du grävt ur trossbotten också? En del har sagt att man borde byta reglar och göra iordning under huset också... Jag är ingen hejjare på allt som inte syns i huset om man säger så... hi hi Känns bra med ett rivningsobjekt då =)

Då fick du det billigt!! 400.000 vill dom ha för "mitt". Jag har en budget på max 800.000 men då ska ALLT göras. Ska riva och måla själv är tanken men sen blir det nog till att överlåta detta till någon mer kunnig :)

Blir det bara något av husköpet så är min tanke att starta en blogg också. Hoppas verkligen att detta går vägen nu =)

Mvh Maria

Eddie sa...

Jag rev allt i golvet som var murket. Det räckte sa Anticimex. Jag kommer att behöva byta en del bjälkar och syllar. Vad gäller trossbotten så var min fylld med sågspån. Jag körde 160 säckar spån till tippen. Blindbotten var helt genomrutten på många ställen så spånet hade rasat ner på marken under huset. Som tur var hade jag ganska gott om utrymme under så det gick att jobba där. Jag bröt ändå upp golven för säkerhets skull.

Jag antar att "ditt" kapell är beboeligt redan idag eftersom det betingar så högt värde. Det ligger ju i en del av Sverige där huspriserna ligger högre än här förstås.

Jag tycker nog inte du ska utgå från att huset har svamp men det är klart att det är bra om man är beredd på det värsta. Du skriver att det stått ouppvärmt en tid och det borde väl nästan innebära att det inte bara är att flytta in, eller?

Att anlita hantverkare för att upp/ombyggnadsarbete blir orimligt dyrt i ditt fall tror jag. Det krävs nog att man kan göra det mesta själv för att det ska gå ihop. Man kan ju också göra iordning en bit i taget om man orkar bo så förstås.

Hur är murstocken i skick? Finns vatten och avlopp? Vad är det för uppvärmningssystem? I vilket skick är taket?

Där har du ju ett antal dyra poster som man har svårt att åtgärda själv.

Anonym sa...

Ok! Nej, det är inte beboligt... Saknar vatten och avlopp, riktig värme, riktig el. Tak och murstock verkar vara i gott skick.

Tanken är att det ska dras helt ny el, vatten och avlopp ska in, värme: pelletskamin och luftvärmepump. Nytt kök, badrum. En del av de större projekten :)

Enligt min kalkyl ska jag klara detta om jag fixar fönster, målar och river själv.... =) Tur att man inte helt förstår vad man ger sig in på innan man är där. Det får ta sin tid.

Mvh Maria

Eddie sa...

Du har också lite att ta tag i då ja...

Jag har väl förmånen att jag accepterar att bo på en byggarbetsplats i kanske flera år framöver. Jag har en sexårig pojke som ska bo där med mig också. Jag är snart klar med den lägenhet som finns på övarvåningen. Där ska vi då bo tillsammans i början. Hoppas du fattar rätt beslut i din kapellfråga. Av erfarenhet vat jag att det mesta blir dyrare än man föreställt sig och att saker och ting tar nästan dubbelt så lång tid som man trott.
Vet man det så går det ju ändå att räkna på det, eller hur?