måndag 30 augusti 2010

När man som jag har en blogg och är med om något angenämt vill man ju berätta detta. Jag tänker närmast på min Brysselresa där jag inte skrivit hela storyn ännu. Men när det händer något i ens liv som gör en ledsen och besviken är det svårt att uppbåda kraft att skriva om glättigt leverne på restauranger och syltor på Bryssels bakgator. Jag måste ändå skriva av mig detta så jag gör ett försök.

Bryssel blev vackrare efter ett tag. Bryssel är ju så förknippat med EU och jag trodde det skulle vara EU i kubik därnere. Det konstiga var att jag inte såg mera EU där än här.

Sådana här vackra byggnader finns det en del. Runt hörnet kan det dock vara helt annorlunda. Stora fyrkantiga hus av glas och/eller betong, uppförda under 60- eller 70-tal.

Detta hus t ex med krossade fönsterrutor. Huset står tomt eftersom det är fullt av asbest.

Bryssel är ju också känt för sin lilla kissande pojke, Manneken pis. Det finns också en kvinnlig motsvarighet som heter Jannike pis.

Hon sitter instängd i en liten nisch med galler i en gränd i gamla stan.

Alldeles bredvid puben "Dilerium tremens", för övrigt.

Här är Manneken också.

På kvällen gick vi ut och åt igen.

Vi satte oss på en uteservering på en gata med bara restauranger. Idag åt jag även förrätt.

Grodlår.

Jag hade aldrig ätit det förut och nu hade jag chansen. Det smakade som kyckling, d v s ingenting men hade kycklingkonsistens. Till detta serverades smält vitlöksmör med persilja.

Till huvudrätt tog jag musslor igen. Jag kunde inte hålla mig. Denna gång tog jag musslor med vitlök.

Mmmmmmmm!

Det blev en tidig kväll denna fredag.

Lördagen ägnades åt möte från kl 09:00 till 15:00. Lunchen på hotellet var inte att leka med denna gång heller. Köket höll inte öppet på lördagar men det ordnade sig ändå. Tre servitörer servade oss hela tiden också.

Här är menyn. Jag vet inte om det går att läsa men jag ska försöka minnas vad vi fick.

Förrätt. Rökt lax med Blinis. Blinis smakade som en blandning av bröd och potatis. Kapris, hackad lök, persilja och majonäs serverades som tillbehör. En halv citron i en liten nätpåse ligger på tallriken. Man kunde alltså pressa citron och slippa kärnorna.

Varmrätt. Oxfilé med någon konstig potatisanrättning.

Efterrätt. Hallongrädde med hallonkonjak. Väldigt god konjak. Sedan choklad, cremé caramel med mera. Syns på det smala glasfatet uppe till vänster.

Efter mötets slut kl 15 gick alla ut på stan för att shoppa. Två av kollegorna skulle åka tåg hem denna kväll.

Jag slank in på en liten ostronbar och fick mig några ostron till mellanmål.

Sedan träffades vi igen och drack några avskedsöl med hemvändarna. Vi som var kvar tog ett varv i gamla stan och tittade på folk. Vi tittade in på en pub då och då och tog en öl (och kissade). När vi skulle äta på kvällen valde vi att lämna turiststråket och söka upp en belgisk restaurant. Vi åt en belgisk specialitet kallad "Stomp". Jag började med soppa till förrätt och stompen består av mos gjort på potatis, morötter och gröna bönor. Till detta serveras korv. En korv med grått innanmäte som smakar lite kryddnejlika. Det blev tidigt uppbrott även denna kväll.

Sista dagen erbjöd i stort sett bara hotellfrukost innan taxiresan till flygplatsen. Sedan flygning till Bromma och taxi till centralen. Jag hade några timmar i Tokholm så jag gjorde ett ärende till Claes Ohlsson. Sedan gick jag och åt min favorithamburgare på en restaurang i Kungstorgshallen (tror jag det heter).

Kom till Kristinehamn vid halv åtta och hade gjort upp så jag skulle få träffa Felix och ha honom hos mig en natt. Längtan efter honom har varit stor i Bryssel. Troligen för att han och jag snart ska till Paris. Jag längtar efter att få resa med honom. Han är så rolig att ha med ut i världen. Vi byggde hans Lego-present innan han kröp till kojs på kvällen.

Idag har jag haft semester. Jag kommer att ha det hela veckan för att kunna göra en kraftinsats innan inflytt. Jag har fortsatt att lägga golv i apparatrummet men dagen har mest gått åt till att krångla med alla rör som ska ledas i det nya golvet. Fortsätter med golvet imorgon och då blir det bildreportage igen. Jag har flera bilder från Bryssel med underligheter och sådant man inte ser i Sverige. Jag ska lägga upp dessa någon dag och resonera runt dem.

8 kommentarer:

NAGS sa...

Delirium tremens hette en öl jag drack en gång, komplett med rosa elefant. Måhända var den belgisk - jag har haft en förkärlek för belgisk öl ända sedan vi flyttade in kontoret till Norra Bantorget år 2000. Många trevliga ställen med belgisk öl - och mat - däromkring.

Bryssel ja... där bodde min salig far tills han dog för två år sedan. Jag hade aldrig träffat honom, och upptäckte det först efteråt. Han var tydligen en förkämpe som ville bevara de gamla kvarteren levande, istället för att de blev nåt EU-reservat. Det sympatiserar jag helhjärtat med. Tre syskon har jag också, men jag har inte lyckats hitta dem. Borde ta tag i det igen, när jag får lite tid över från jobbet.

/A

Eddie sa...

Då hade jag mer tur än du. Jag träffade min far för första gången när jag var 40 år. Han bor i Tyskland. Jag fick en lillebror på köpet men honom har jag inte träffat. Jag tror inte han vill ha någon kontakt med mig.

Anonym sa...

Hej Eddie!
Nu får man sluta läsa din blogg.
Man blir ju så hungrig:-)
MVH
Kludden

Eddie sa...

Ja, Kludden, jag inser att jag varit på en häftig matresa. De flesta bilderna jag tog var nog banne mig på mat.

Miss Gillette sa...

Jag vill också åka bort och äta sådär god mat! Milde hilding -- att få befinna sig nånstans där man kan slinka in och ta ett halvdussin ostron till mellanmål ... det kan liksom inte bli mer mondänt.

Tror du att Bryssel är representativt för Belgien, eller finns det sådär mycket god mat bara för att det är så mycket EU-folk där? Mitt intryck hittills av maten i den vrån av världen -- Beligen och dess grannar -- är att den är ganska stampig, inte direkt raffinerad. Men det här ser ju ut som rena paradiset.

Eddie sa...

Jag vet inte hur det är i övriga Belgien men de verkar ha skaldjur som specialitet. Det borde väl vara så att det finns flera eleganta kök i Bryssel än i övriga Belgien då folk med pengar finns där.

Hotellet jag bodde på är nog heller inte representativt för övriga belgiska hotell. Metropole hotel var riktigt lyxigt (men ändå billigt). Rummen kostade ca 1000 kr/natt. Konferansrum med utrustning inklusive lunch i två dagar kostade 800 kr/person. Helt otroligt billigt. Nu var ju detta någon form av erbjudande men ändå. Hotellet var så vackert att man bara ville gå runt och titta på all grannlåt. Frukosten var gudomlig.
Personalen var också väldigt bra. Förra året var vi i Berlin och hade detta möte. Personalen var lismande och fjäskiga. Allt kostade hemska pengar. Kanske beror på det tyska lynnet som jag har ganska dålig erfarenhet av. Vattenflaskor som stod på konferensborden visade sig kosta 40 kr styck. Allt kostade extra pengar som man inte begrep.

Denna gång var det helt annorlunda. Personalen fanns hela tiden till hands men syntes inte däremellan. Alla var mänskliga och trevliga. Allt ingick. Öl, vatten och läsk var gratis i minibaren. Man drack ur två iskalla öl ur minibaren och nästa morgon hade de återuppstått.

Miss Gillette sa...

Låter himla sympatiskt. Jag är ju väldigt förtjust i Nederländerna men Belgien har jag knappt varit i alls. Det är väl det där att belgarna gräver ner småbarn i sina trädgårdar som gör en lite misstänksam.

Men självklart ska man ta sig en närmare titt på det där landet. Undrar om jag kan förlägga nåt jobbmöte dit kanske. Jag och chefen kan åka. Det är jättepraktiskt: två personer på en enkelbiljett. :-)

Eddie sa...

Det låter som en bra idé! Då kan ni ju bo i ett dubbelrum och dela på hotellkostnaderna.
Bryssel är lite skumt för det är tvåspråkigt. Norr om Bryssel pratas det flamländska och söderut franska. I Bryssel är det blandat som sagt. Alla skyltar, menyer och sådant är på två språk.