tisdag 17 september 2024

Armen

Smärtan i min högra arm och axel börjar smyga sig på igen. Det började i september förra året också men då trodde jag att det ganska snart skulle gå över. Det blev ju bara värre i stället och jag tvingades t o m till sjukskrivning. Läkaren sa också att det kommer att bli så här varje vinter om jag inte börjar röra på mig mer. Nu går jag ju tre gånger i veckan men det verkar inte hjälpa. Vi får se hur det går när kylan verkligen kommer.

Jag har t o m fått sluta med de regelbundna promenaderna med Sigge. Jag blir helt förstörd i andningsvägarna. Jag upplever att min KOL har tagit ett stort steg i fel riktning. Jag ska börja gå på egen hand på asfalt igen istället. Omedvetet försöker jag annars hänga på Sigges tempo även om jag vet att jag inte egentligen behöver det.

På kvällarna läser jag min filosofi. Det är ganska tungt att läsa engelska böcker har jag märkt. Jag är inte van vid det längre så studerandet har ett inbyggt motstånd tack vare det. Jag försöker att slå upp ord och göra egna ordlistor efterhand men det blir tungjobbat. Än så länge har jag inte kommit in riktigt på filosofiämnet så som jag trodde det skulle vara. Nästan inga gamla greker och inga funderingar över om vi finns eller inte. Lite sådant har det dock varit. Det är det som är roligast också. Att få grubbla över medvetandet bland annat.

Den första delkursen jag går nu heter "Introduktion till filosofi och kritiskt tänkande". Den kursen är i sin tur indelad i fyra moment; "Kritiskt tänkande och hinder", "Semantik och pragmatik", "Argumentation och logik" samt "Filosofiska smakprov". Filosofiska smakprov är i sin tur indelad i tre områden; "Kunskap", Personlig identitet" och "Fångarnas dilemma". Jag är klar med första delen "Kunskap" och har klarat godkänt på den delen. Imorgon tror jag att jag betar av "Personlig identitet". Jag har också gjort en inlämningsuppgift i "Kritiskt tänkande". Till helgen ska jag ta mig an inlämningsuppgiften till "Semantik och pragmatik". Den 2 oktober är den första delkursen slut och då har jag förhoppningsvis mina 7,5 poäng hemma.


Ikväll gjorde jag ett antal indiska matlådor igen. "Beef curry" rätt och slätt. "Biryani-style" förvisso. Nog så bra som något. Numera gör jag de flesta indiska rätter helt på känn. 9 portioner blev det.

Jag har hittat en intressant filosof, Edmund Husserl, som jag fördjupar mig lite i nu. Jag har lånat böcker på biblioteket hittills men idag beställde jag några titlar som jag ska ta med ner till Spanien i vinter. "Fenomenologin" är Husserls bidrag till filosofin. Så fort jag börjar läsa honom infinner sig ett inre lugn. Han tar fram helt fantastiska synvinklar och beskrivningar av världen och formulerar sig så ödmjukt och fint. De gjorde väl egentligen det de flesta filosoferna - försökte teckna ner sin beskrivning av den förunderliga världen.

Husserls bok "Idéer" inleds så här:
"Naturlig kunskap tar sin början i erfarenheten och förblir inom erfarenheten. Inom den teoretiska inställning som vi kallar "den naturliga" kan alltså den totala horisonten av möjlig forskning anges med ett ord: det är världen."

Jag har också sökt breddningskurserna i filosofi inför vårterminen. De kommer jag att komma in på också. I slutat av januari tror jag att vårterminen börjar. Till sommaren har jag förhoppningsvis 60 poäng filosofi på mitt CV. Utöver de 300 poäng jag redan har inom biologi och geovetenskap.

Jag mejlade till KIA-handlaren i Torrevieja för att höra om han har någon fräsch Picanto att titta på när jag kommer ner i november. Det verkar som om de är dyrare i Spanien just nu men det kan vara intressant att titta. Juan hade semester men han skulle kolla direkt när han kommer tillbaka.

Jag var ute hos Mary och Stefan och pratade lite vintervistelse i Spanien. Vi ska träffas en del därnere i december.

Inga kommentarer: