tisdag 24 september 2024

Tragglar med teori

Ikväll gjorde jag en självrättande dugga och fick godkänt. Då har jag gjort två inlämningsuppgifter och tre duggor men jag har en inlämningsuppgift kvar. Den ska vara klar på onsdag så jag har helgen på mig gott och väl. Det känns bra men den första delkursen nu har varit ganska krävande hittills. Stundom är jag beredd att ge upp och stundom har jag flyt. Kurslitteraturen är på engelska och det var svårare än jag trodde att läsa engelska texter på ålderns höst. Om jag skulle förstå allt skulle jag behöva slå upp ett ord på var tredje rad kanske och då tar det ju minst sagt emot.

Det blir så att jag skummar texten istället och hoppas att något fastnar. Den sista delen nu handlar om argumentation och logik. Grundkurserna ger bara en liten hint om vad man kan fördjupa sig inom inom filosofin och det är i alla fall inte troligt att jag kommer att fördjupa mig i logik. Jag följde föreläsning nr 2 på denna delkurs som handlade om just logik och det är sannerligen ett komplicerat område som jag hoppas att jag kommer kunna begripa tillräckligt mycket av för att klara tentan.


Logiken har ett eget formelspråk som jag behöver känna till men det berör en begreppsvärld jag aldrig tidigare gett mig in i. Jag ska traggla vidare med detta tills jag får komma in på intressantare områden. Som till exempel diskussioner om vad begreppet "sanning" innebär. Här blir uttryck sanna eller falska beroende på premisserna. Man kan också föra filosofiska resonemang om vad sanning egentligen är men det får man göra under fördjupningarna möjligen.. 

Det tycks som om man inte får äta efterrätt om man inte först ätit upp sin fisk.

Idag åt jag fläsk och bruna bönor ute hos Magnus på "Trossen". Vi ska ses i Torrevieja i mellandagarna och ta några pilsner. Vi pratar alltid om att starta en liten svenskkrog därnere och servera en matig barmeny med svenska husmansrätter och generösa portioner. Det finns flera sådana ställen redan därnere men det finns garanterat plats för fler. Öppet några kvällar i veckan och en fantastisk äktsvensk signaturrätt så är man nog hemma. Alkoholförsäljning och musik ibland. Vi drömmer vidare varje gång vi ses.

Jag har lite e-postkorrespondens med min KIA-handlare i Torrevieja. Han har fått in en Picanto nu. Den kostar 16 900€. Årsmodell 2022, 1000 mil. 1,2 litersmotor. Automat. Det är lite för dyrt. Jag behöver egentligen inte 1,2 litersmotorn. Jag skulle däremot vilja att den varit åtminstone årsmodell 2023. Det är 7 års nybilsgaranti och de åren vill man ju ha så många som möjligt utav. 16 900€ är 191 000 kronor. Det priset kommer inte demobilen som jag tingat nere på Wafab upp i. Men å andra sidan jag får omaket med att köra ner bilen och registrera in den så jag får spanska plåtar. Det är heller inte gratis. Jag skulle gärna betala runt 15 000 kr mer för en motsvarande bil i Spanien. Nåja. Om drygt en månad är jag på plats. Det är möjligt att det finns något intressant i Elche, Cartagena, Murcia eller Alicante. Banken här är redan varskodd. Det behövs bara ett telefonsamtal eller mail så är det löst.

Inga kommentarer: