söndag 6 september 2020

Skator och spelkulor

Jag har ett ganska stort bleck ståendes ute på hörnet av altanen med vatten i. För att insekterna ska kunna dricka vatten så har jag spelkulor av glas däri. Sådana där kulor med lite fina färger i. Jag har också en stenplatta i badet så att inte blecket ska blåsa iväg. Jag har tänkt att humlorna och fjärilarna ska kunna landa på en glaskula som är ovanför vattenytan och sitta där och dricka.

Jag har sett en fjäril sitta där och dricka. Och sädesärlorna har badat där i sommar. Sivan dricker av vattnet också.

Nu när SMHI hotat med frostnätter har jag hällt ut vattnet och ställt blecket under tak. En morgon när jag kom ut låg några spelkulor på altangolvet. Jag misstänkte Sivan. Men i morse fick jag ytterligare en pusselbit i glaskulemysteriet. Det flög iväg tre skator när jag öppnade altandörren. En spelkula låg utanför blecket.

Det är alltså skatorna som busar med mina spelkulor. De gillar ju vackra föremål och är kända för att knycka grejer de gillar och pryda sina bon. Det kanske finns en massa glaskulor att hämta uppe ibland träden häromkring.

Ivar ringde från New York ikväll. Han var ute och gick och under tiden vi pratade gick han över bron från The Bronx till Harlem. Han var så fin. Ivar. En av mina bästa vänner. Han gick där under blå himmel med sin ansiktsmask på. 

Vi pratade lite om min KOL. Han hade förstått av mina blogginlägg och "Google translate" att allt inte står rätt till med mig. Men jag lugnade honom. Han var orolig att vi inte skulle kunna gå i timmar på Manhattan som vi brukar. Men det ska vi, han och jag. Många timmar till ska vi gå fram och tillbaka kors och tvärs över Manhattan.

Han borde kommit till "Sugar hill" under vårt samtal. De som minns när rappen kom till Sverige runt 1980 minns också "Sugar Hill gang" och "Rappers delight". Jag köpte den maxisingeln när den kom. Det var något helt nytt då. Jag som hade lyssnat på Alice Cooper innan dess.

Det var roligt att han hörde av sig. Vi brukar prata politik nuförtiden när vi pratar och hur tokigt USA är med Donald Trump. Han hatar Trump och det blir långa, komplicerade politiska diskussioner och det slutar med att jag ber Ivar att flytta hit.

Vad ska det bli med USA? Är de på väg mot en diktatur som Reinfeldt beskriver. Det kanske inte går att åka dit igen. Jag får bli en regelbunden pragresenär istället. Men det är inte detsamma förstås. Prag är bra men New York City är jordklotets huvudstad och det är där jag trivs som bäst.


1 kommentar:

Dag sa...

Skulle vara intressant att läsa nån text om en amerikansk medborgares funderingar om Trump. Skulle säkert kunna bli publicerad. Men det skulle nog inte vara riskfritt