fredag 4 september 2020

Det tar aldrig slut på tobak

Ikväll började jag skörda en omgång till. Jag trodde jag skördat det mesta men det fanns gott om blad kvar och jag är inte färdig än. Det var mycket mer kvar än jag trodde. Jag kommer att få skörda ytterligare innan allt är bärgat.


Jag lade upp en hög här tills imorgon. Det ser ut att kunna bli regn. 

Jag måste få upp linor att hänga på i alla upptänkliga utrymmen. Jag vill helst inte hyra lokal på stan för att torka tobak. Det finns ett utrymme jag funderat på som jag kanske tar i bruk imorgon. Jag klippte av alla blomknoppar idag också. Förutom de två jag sparar för att få nya fröer till nästa säsong.


Hibiskusarna får komma in nu. Jag räknar med att ta in alla i helgen. Här står de som kommit in hittills.

Jag sitter fortfarande och drömmer om Prag på kvällarna. Hur jag styr ut på E18 och ställer in fartkontrollen på 100 km/h med GPS:en inställd på Benstockens långtidsparkering. Jag ska ta till gott om tid när jag åker dit. Jag ska se mycket och vandra i parker och gränder. Äta gott från världens alla hörn och skriva ner en massa tankar och ta in en massa intryck. 

Jag kan sitta hela kvällar här i kapellet och vandra runt på pragkartan i datorn och läsa olika restaurangers menyer och glädjas över de låga priserna. Jag ska försöka äta confiterad anka i alla fall. Och kanske kanin. Indiskt och libanesiskt. En stor tallrik med hummus och baba ganouche. Ramen? Jag ska prova kök som jag aldrig provat förut. Det afrikanska köket t ex. Jag vet inte att jag ätit afrikansk mat.

Det fina med Prag är att det är billigt att äta ute så man har råd att prova. Eftersom Prag är en storstad finns många restauranger och man kan passa på att smaka alla världens kök. Felix och jag åt på en amerikansk restaurang när vi var där. Ribs och Buffalo hot wings t ex och det smakade som det gör i USA. Undrar vad det etiopiska köket erbjuder t ex. Eller det Sudanesiska. Zimbawe? 

Jag hoppas på att få åka i en paternosterhiss också. En hiss man kliver in i under kontinuerlig gång och kliver ur när man är på rätt våningsplan. Jag vet att det finns paternosterhissar i Prag. Det finns nog i Sverige också men de flesta har nog tagits bort undan för undan i och med att det sker en del olyckor i dem.

Och så vill jag ju köpa en rörpostkapsel från sekelskiftet som jag skrivit om tidigare.

Det central- och östeuropeiska köket älskar jag med grytor, knödel, klimp och surkål. Den friterade osten med tartarsås om man bara är lite småhungrig. Nästan alla restauranger i Prag erbjuder råbiff också. Jag har ätit det där men det känns som om man bör vara lite försiktig med rått kött. Det är ju underbart gott i alla fall. Ölen är billig och god också. För mig är dock inte öl en måltidsdryck. Jag dricker helst vatten eller - ännu hellre - mjölk till mat. Jag kommer nog inte beställa mjölk till maten i Prag. Snarare vatten. Av öl tycker jag att man blir för mätt och att ätupplevelsen förtas något. Äter jag indiskt tar jag gärna en lassi. Öl är för mig ett berusningsmedel och inget annat. Ett berusningsmedel som jag föredrar framför alla andra.

Problemet brukar bli att man är för mätt hela tiden och inte orkar/hinner med allt man vill äta. Därför behövs många dagar på plats.

Sedan älskar jag att gå runt i livsmedelsbutiker. Det händer att jag köper något mystiskt för att prova. Alla kryddiga korvar de har. Bakverk och snacks. Mejeriprodukter som kefir, rökt ost och kvarg. Förra gången jag var där gick jag till Tesco varje morgon medan Felix vaknade till liv på hotellrummet och bara tog ett varv bland allt livsmedel. 

Denna fredagskväll ska jag vandra runt på Prags gator på kartan och gå in på olika restauranger och kolla deras menyer och drömma. En sådan här kväll är en betydande del av resan. Förhoppningar och förväntningar. Att anteckna i ett block restaurangers namn och kolla kundrecensioner på Tripadvisor.

En bättre fredagskväll än så kan man väl knappt ha.


Inga kommentarer: