fredag 11 september 2020

Fredag med öl och Frank Zappa

Idag kände jag för att ta en musikkväll med några öl. Jag lyssnar just nu på Frank Zappa via Spotify. Det har ganska nyligen dykt upp ett album där som heter "The Hot Rats sessions". Jag som lyssnat på Hot Rats många gånger uppskattar detta album med alternativa tagningar av låtar. Just nu lyssnar jag på fjärde tagningen av "It must be a camel".

Igår var jag inne på Arlandas hemsida för att se vilka flighter som var att vänta under dagen. Inga flighter överhuvudtaget från eller till Prag. Inte heller från eller till USA.

Jag fick en liten bunt böcker idag i alla fall. Jag har börjat beställa från Bokus istället för Adlibris. Jag kan välja utlämningsställe via Bokus. Det kan jag inte via Adlibris. Beställer jag från Adlibris måste jag hämta paketet på Nordahls i Vintergatan och jag avskyr att ta mig in i stadskärnan numera. Hos Bokus kan jag välja Nyvélius istället och det är mycket enklare att komma intill och hämta där.


Den enda Kafkaboken som saknas nu i min samling av det som Bokus och Adlibris kan erbjuda. En annan bok av en nobelpristagare som jag blev nyfiken på och en turistbok om Prag. Jag älskar de här bokpaketen när de kommer. Bara doften av oöppnade böcker är ju berusande. Doftmolekyler som bildades och är kvar sedan boken var på tryckeriet. Trycksvärta eller vad det kallas nuförtiden. Som postorderkatalogerna luktade när de damp ner i brevlådan där vi bodde i miljonprogrammet Stenstaliden på 70-talet och när man krängde av plastförpackningen de låg i. Jag stack alltid ner näsan i mittuppslaget och tog ett djupt andetag.

Den där boken av nobelpristagaren Haruki Murakami har en så underbar text på baksidan där handlingen beskrivs översiktligt för att locka till läsning. Det står: "Efter en tid har Okadas ordnade Tokyo-tillvaro bytts mot total förvirring. För att återfå kontroll över situationen börjar han tillbringa alltmer tid i en torrlagd brunn och det är tydligt att inget kommer att bli som det varit." Så underbart! Jag ser mig själv dra mig tillbaka till en torrlagd brunn. Det är väl lite det jag gjort förresten på äldre dar.

Imorgon kommer min hibiskusvän Sabina Sändh hit. Vi ska träffas, prata hibiskusar och livet och äta lunch på Panncentralen. Min vän Psykologanders från Karlstad ska visst också dit imorgon och luncha. Någon av dagarna i helgen ska jag också skörda den sista tobaken. De hotar med kallgrader nu. Men jag har inte mycket kvar att skörda. Någon timmes arbete med upphängning och allt. Nu är problemet hur det ska gå med torkningen av tobaken istället. Kommer den att torka så som jag hängt den eller är det risk att det möglar? Det lär jag bevaka regelbundet.

Jag avslutar dagens inlägg med en hoper hibiskusar som blommar hos mig nu. Det verkar som om de blev blomvilliga när jag tog in dem i prediksalen. Jag har t o m lite förhoppning om att Tiny Tina ska blomma snart.
En blandad kompott av olika kulörer.

4 kommentarer:

Dag sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Dag sa...

Tror jag skulle gilla boken om mannen i brunnen. En bok som har ett innehåll som verkar likna temat i murakamis bok är ”Duvan” av Patrick Süskind.

Eddie sa...

Då lär jag kolla upp den titeln också vid tillfälle. Av vad jag kan se finns inte "Duvan" på svenska. Jag har läst "Parfymen".

Dag sa...

Duvan handlar om en man vars inrutade liv ställs på ända av en slump och en duva.

Jag läste boken för kanske 25 - 30 år sen. Bibloteksbok på svenska. Den kanske inte ges ut på svenska nu, jag vet inte hur sånt där funkar, men kanske biblioteket eller antikvariat gäller för såna böcker..