torsdag 1 oktober 2020

Febernatt igen

Återigen en sådan där konstig natt då jag haft feber. Men när jag vaknade imorse var det som det inte hänt.  Jag blir inte klok på detta. Vi får se hur det blir inatt.

Och jag läser fortfarande min Kafka. Jag är på januari 1920. Han har fyra år kvar att leva. Han har sedan september 1917 vetat att han har tuberkulos. Han bröt i stort sett direkt med sin dåvarande flickvän när han fick beskedet. Jag tror allvarligt talat att han kände det som en lättnad.

Värt att hålla i minnet när man läser hans brev är att det är bara "bevarade" brev från honom till någon annan man läser. Breven till honom vet man inget om Ibland skymtar det fram vad den han skrivit till skrivit i tidigare brev. Ibland inte. 

Ytterligare saker måste man också hålla i minnet. Kafka levde i dåvarande Österrike - Ungern fram till 1918. Det var först efter det Tjeckoslovakien blev en egen nation. Han var tyskktalande tjeckisk jude. Minoritet upphöjt med tre alltså. Det här judeföraktet har jag aldrig förstått. Det var utbrett även då i Europa. Sedan kom andra världskriget. Första världskriget hade redan inneburit förluster inom Kafkas familj. Kafka hade tre systrar; Elli, Valli och Ottla. Jag har kommit att tycka jättemycket om Ottla. Hon var yngst i familjen och hon och Franz hade ett särskilt förhållande. Franz hade minst sagt ett dåligt förhållande till sin far. 1919 skrev han ett hundra sidor långt brev till sin far där han inte är nådig när han beskriver sin uppväxt under tyrannen Herman Kafka. Ett fantastiskt brev jag läst flera gånger. Han skickade emellertid aldrig brevet.

Andra världskriget gjorde att mycket brev och annat försvann. Det beslagtogs och brändes. Alla tre systrarna dog i koncentrationsläger. Det finns ändå en del bevarat men man kan bara spekulera i hur mycket det funnits om inte nazisterna gjort det de gjorde.

Det är ganska talande när man går på den nya judiska kyrkogården i Prag. Murgröna växer över alla gravstenar och det är som en djungel där. Det finns inga kvar som vårdar gravarna. Det är också tydligt att 1940-talet är överrepresenterat när det gäller dödsdatum på stenarna.

Nya judiska kyrkogården är för övrigt Centraleuropas största kyrkogård och det är fantastiskt att gå omkring där. Olsany-kyrkogården heter den och ligger en bit utanför stadskärnan. Klicka på länken och titta på bilder från kyrkogården. Många turister vill gärna se den gamla judiska kyrkogården som ligger väldigt centralt i Prag. Den nya är inte dålig den heller och där får man dessutom vara ifred.

Carl Michael Bellmans son, Carl ligger begravd där också.

2 kommentarer:

InaFina sa...

Tack för trevlig läsning! Man lär så länge man lever. Kanske din nattliga feber är en effekt av Franz strid med tuberkulosen? Vi lever genom det vi känslomässigt läser.

Eddie sa...

Franz har sovit väldigt dåligt under en period nu. Han överväger att byta boende för att kunna sova bättre.