torsdag 17 oktober 2024

Eller är detta räddningen kanske?


Fick böcker idag igen. Kurslitteraturen i kunskapsteori är så komplicerad och på engelska att jag faktiskt gett upp. Jag har letat böcker på svenska och nu hittat några. Dels den boken jag köpte i det senaste inlägget och dels ytterligare en om just kunskapsteori. Ämnet är så intressant att jag verkligen vill förstå.

Boken till vänster hade jag kunnat varit utan tror jag men den i mitten var verkligen "spot-on". Här de två första styckena i förordet:
"Denna bok är resultatet av återkommande diskussioner kring kaf­febordet på filosofiska institutionen i Uppsala om våra respektive erfarenheter av undervisning i kunskapsteori på den grundläggande nivån. Vi är rätt missnöjda med de läromedel som är tillgängliga och detta missnöje kan artikuleras i fyra punkter.
Den första och mest uppenbara är att det inte finns någon svensk lärobok i kunskapsteori. Vi strävar efter att åtminstone på de första kurserna i filosofi ha svensk kurslitteratur och det finns i stort sett ingenting i den vägen när det gäller kunskapsteori. Visserligen kan studenterna läsa engelska texter, men ämnet är nog så krävande och att kunna presentera det på svenska är en fördel; att samtidigt lära sig engelsk akademisk prosa för en som inte har engelska som modersmål gör inte saken lättare."

Den sista boken behöver jag till vårterminen.

En enda lång väntan återstår. Jag planerar vad jag ska göra de första dagarna när jag kommer ner. Spola av uteplatsen, vattna blommorna och ställa ut utomhusmöblemanget. Åka till Los Montesinos och äta indiskt, ta en sväng till juristbyrån och skriva på ett testamente. Prova hur "Amaretto sour" smakar. Det låter gott. Undersöka om någon form av hörapparat skulle kunna vara lämplig för mig att skärma av omgivningsljud i stimmiga miljöer, beställa bortkörning av en av mina skinnsoffor, beställa fåtölj och bokhyllor från IKEA. Jag det är mycket jag längtar till. Klippa citronträdet hos Björn och Helena. Det finns hur mycket som helst.


fredag 11 oktober 2024

Är detta räddningen?

Jag lyckades hitta en skrift om epistemologi på svenska på biblioteket i Kristinehamn.


Är detta min räddning av första terminen i filosofi?

Jag lånade den och började läsa den och redan under inledningen förstod jag att jag var tvungen att äga boken så jag beställde den.

Ju mera jag läste, desto mer förstod jag att denna bok kan göra att jag inte "hoppar av" höstterminen. Jag ska göra en inlämningsuppgift i helgen. Det var otänkbart igår men är en verklighet idag.

Jag kontaktade min spaniengranne Maj-Lill fra Norge ikväll och föreslog att vi skulle samåka ner till Torrevieja i sommar. Vi ska diskutera det mer när jag kommer ner om en månad. Hon är på plats då och har lovat att ta emot mig och vifta med svenska flaggor när jag kommer.

Jag dricker starköl och läser kunskapsteori ikväll. Kan inte tänka mig en bättre avslutning på arbetsveckan.

Tankar på en stereoanläggning att ta med ner i sommar har påbörjats. Högtalare står här redan. Försteg och slutsteg saknas men jag har mina små planer.

torsdag 10 oktober 2024

En månad kvar

Tiden går sakta men den går ändå. Det är ändå ganska mycket som ska hända här innan jag åker. På söndag ska jag vara med på skivmässan i Björneborg. Det blir intressant att se vad den inbringar.

Jag har bestämt mig för vilken bil jag ska köpa också och har tecknat köpeavtal med Hedins bil i Värnamo. Så blev det till slut alltså. Jag köper min KIA därifrån istället för Wafab i Kristinehamn. Den bilen jag sett ut i Kristinehamn har jag inte kunnat få något pris på trots att jag frågat flera gånger. Den i Värnamo fick jag pris på direkt. Den var till salu på Blocket för 179 900:- men jag får den för 170 000:-. Den går som demobil i Värnamo nu och ska göra så till den sista november. När jag pratade med säljaren i förrgår hade bilen gått 30 mil. Vid tiden för köpet räknar Hedins med att den gått 500 mil. Det var det som stod i annonsen.


Denna är det. "Adventurous green" heter kulören. Den levereras till Hedins i Karlskoga sista veckan i januari eftersom jag inte är hemma förrän då. Sedan får jag få hit den på något vis. Det kanske blir svårt eftersom den inte har vinterhjul.

Den delkursen i filosofi jag läser nu är nog för svår. Det är extra nedrigt eftersom jag så gärna skulle vilja lära mig så mycket mer om epistemologi. Men jag klarar inte engelskan. Läraren pratar en engelska under sina föreläsningar som jag heller inte förstår. Hon bryter på någon sorts spansk engelska. Jag har letat på en massa internetbokhandlare och även på biblioteket efter böcker på svenska och jag kunde bara hitta en enda bok; "Att utmana vetandets gränser - en bok om metod, metodologi och epistemologi".

Den köpte jag. Den är nog min enda möjlighet att förstå.

Jag har tänkt om vad gäller mina studier på ett annat sätt också. Jag ska bara läsa filosofikurser på svenska. Det innebar att jag strök min ansökan för breddningskursen som går på vårterminen. Jag söker en annan kurs i historisk filosofi vid Södertörns högskola istället. Den går dessutom på halvfart. Jag gör så gott jag kan med det som är kvar av denna terminen. 

söndag 6 oktober 2024

Denna söndag

Vaknade kl 9 och tog ögondroppar. Låg kvar en stund och tänkte. Gick upp och tittade på säsongens sista avsnitt av "Veckan" med Leif GW Persson. Drack fyra koppar kaffe. Läste filosofi en stund. Jobbigt med engelskan. Åt två mackor med kokt ägg och kaviar. Började titta på en serie som heter "Född 2010". Det handlar om ett gäng ungar som föds då och som man får följa under uppväxten. Fascinerande. Slog på datorn och tittade på två föreläsningar av en lärare som hette Ana Maria Mora-Márquez. På engelska.

Jag kollade de båda föreläsningarna som tillsammans var på 26 minuter. Att översätta och anteckna för att sedan tillfälligt kunna lämna detta kapitel tog de ca 1,5 timma. Det går bättre att titta på skärmen än att läsa en bok tyvärr. Ögonen blev inte lika grumliga. Klockan 13:30 gick jag ut och gick min trekilometersrunda och lyssnade på "Fläsket brinner".


Eldiga höstfärger. Nötskrika hördes i skogsbrynet som sig bör. 

När jag kom hem värmde jag en fryst indisk matportion.


Det går inte att få indisk mat bättre än så här. Helt fantastiskt så jag nästan blir förvånad själv. När jag åt tittade jag på del två av "Född 2010". Det var innan man filmade i HDTV. I del 2 föddes resten av de nio barnen vi ska följa genom åren. Det ska bli en trevlig resa i tiden. De senaste avsnitten är från 2024.

Jag pluggade i en och en halv timma innan jag tittade klart på säsong 1 av "Född 2010". Första säsongen innehöll bara fyra avsnitt á en timme.

La mig tidigt och läste.

lördag 5 oktober 2024

Lördag

Tiden går just nu för sakta och för fort. För sakta för jag längtar så till Spanien och för fort för jag ska hinna med mina filosofistudier. 

Kurslitteraturen är för svår för att jag ska kunna tillgodogöra mig den på ett avslappnat sätt. Filosofi är svårt redan på svenska. Att försöka förstå begrepp och vaga syftningar på engelska var svårare än jag kunnat föreställa mig. Jag blir så rädd att jag inte får med allt när jag läser. Att slå upp varje ord som jag inte riktigt förstår blir för jobbigt. Ibland när jag får för mig att jag förstår ett sammanhang i en text så avslutas den på ett sätt så min förståelse faller helt platt. Smal litteratur översätts inte heller. Jag söker svensk litteratur för att parallelläsa men det finns ingen sådan ens. Den kursen jag nyss påbörjat handlar om underbara frågeställningar men jag är inte med på banan känns det som. Vad är kunskap? Vad är sanning? Varför är sann rättfärdigad tro inte detsamma som sanning? Fantastiska frågor men svåra att läsa om på engelska tyvärr. 

Dessutom har jag min problematik med skumögdhet i detta torra höstvinterklimat. Mina ögon fixar inte att hålla skärpan en hel dag. Jag sitter hela dagarna vid datorn och kan oftast inte läsa så mycket som jag vill på kvällen. När klockan blir 16 har mina ögon gjort sitt för dagen känns det som.


Idag tog jag en tur till IKEA igen. Jag har planer på att köpa en läsfåtölj till min lägenhet i Spanien. Jag var där för några helger sedan och provsatt flera olika modeller men kände att jag behövde dit igen. Vännen Sven Bornemark hade köpt "Strandmon" och jag tror att jag köper en likadan. Dessutom hade vännen Ylva också köpt den modellen. Den tillsammans med en fotpall blir mitt val när jag kommer ner. Jag ska köpa några vita Billyhyllor också till mina böcker bl a. 

När jag gått igenom IKEA åkte jag till Bergvik och fick en reservnyckel tillverkad till min rattkrycka. 


Kryckan ska jag ha i Picanton när den står parkerad i Spanien när jag är i Sverige. Denna rattkrycka köpte jag för säkert 15 år sedan för 385 kr för att jag trodde jag behövde den men har aldrig använt den. Trots det har jag lyckats slarva bort den ena nyckeln. Den har också blivit sliten på etiketten av någon underlig anledning. Jag tror att den legat och gnagt mot något de åren jag haft den i skuffen på någon bil.

Jag tänker mycket på bilfärden i juni nästa år när jag ska köra ner Picanton. Hur många dagar behöver jag för resan? Hur många mil orkar jag köra per dygn? 100? 75 kanske? Jag måste komma på ett sätt så jag kan ladda ner en spellista med poddavsnitt så det räcker för hela resan. 75 mil om dagen ger drygt 4 dagar. 3 hotellnätter således. Jag ser fram emot resan och fasar för den på samma gång. När jag kör söderut på 26:an över Drevstagärdet kommer jag att vara överlycklig. Med en ny bil lastad med mina saker som jag valt att inte skiljas ifrån. Mot en framtid i Spanien som jag inte vet ett dugg om egentligen.

Jag åkte till Biltema på hemvägen och köpte nya torkarblad till Forden också. 

När jag kom hem var jag bara inne och vände och tog en macka för att sedan bege mig till Konstmuseet där det var höstsalong. Karin Fast Aronsson hade en målning med i år också. Det var väl mest därför jag åkte dit. Jag träffade också flera gamla vänner som jag inte sett på ett tag. 

När jag kom hem igen sedan tittade jag på SVT-Play, "Arvinge okänd". Jag brukar se dessa avsnitt och blir väldigt påverkad varje gång. Nästan så jag rörs till tårar faktiskt. Jag har en del gemensamt med de där programmen när man letar släktingar. Jag tog mina känslouttryck som intäkt för att berusa mig så jag började dricka starköl. Sådana känslor får jag bara här i kapellet. I Spanien är det helt annorlunda.

Och när jag druckit några starköl behöver jag ibland uttrycka mig genom bloggeriet. En sådan kväll är det idag. Jag vet inte om jag ska våga prova mina slutsteg ikväll. Jag har längtat så efter musik men senast när jag startade min anläggning började det blixtra och smälla otäckt i ett av slutstegsrören. Nu har jag bytt rör men har inte vågat prova att slå på igen. Jag behöver utrusta mig med hörselkåpor, slå på slutstegen och sedan springa och gömma mig ute i köket en stund. Jag far ju så himla illa av smällar och oljud.

Någon stereoanläggning nere i lägenheten kommer jag nog inte att kunna ha. Jag är så bortskämd med ljudet här i predikstolen. Ett sådant ljud kommer jag aldrig att få till i betongbunkern därnere.

Kroppen brister mer och mer i den kommande kylan. Jag går fortfarande 3 kilometer tre gånger i veckan men huden är torr och spricker och kliar. Ögonen blir för torra för att använda och axlarna börjar smärta. Mina leder överlag verkar osmorda. Det tar en stund varje morgon innan fingrarna blir rörliga efter nattens stillavaro. Det är drygt en månad kvar nu tills jag får åka ner till värmen igen.


Jag köpte också Schopenhauers praktverk "Världen som vilja och föreställning". Det ska oöppnat med ner till Spanien nu i vinter. Jag har märkt att jag föredrar filosofer som är ateister. Jag har väldigt svårt för att läsa dem - som på ett krystat sätt - försöker tillskapa en alternativ verklighet i form av ett liv efter detta. Som om man bara ska finna sig i det krävande livet på jorden och se fram emot det stundande livet i "Himmelen". De filosoferna som så vackert beskriver vad livet egentligen är och inte kan bortförklara vanföreställningar som ett liv efter detta ger jag inte ett vitten för. Jag tror jag citerar Hume när jag beskriver hur han fick frågan hur det var att vara ateist: -Jag kan inte svara på frågan eftersom jag inte kan föreställa mig hur det är att ha en Gud att se upp till.

Jag vågade inte slå på musikanläggningen ikväll heller...

onsdag 2 oktober 2024

Jag kommer aldrig uppleva Oxelösund

Jag tänkte på Oxelösund häromkvällen. Där har jag aldrig varit. Jag hade aldrig ens tänkt på hur det stavas och vad ortnamnet egentligen betyder. En ö i ett sund där det växer oxlar kan jag tänka mig. Enligt kartan ligger orten på ostkusten mellan Stockholm och Norrköping. Jag har svårt att tro att jag någonsin kommer att åka dit. Jag kanske dör utan att ha varit där.

Det är ju förövrigt fallet med många andra orter också. Platser jag aldrig kommer att se. Men det spelar mig ingen roll heller. Jag har inget behov av att uppleva fler orter än jag redan gjort.

Idag efter jobbet provkörde jag den lilla picanton igen. Jag kollade hur navigatorn funkade och jag fällde baksätet för att förstå hur mycket utrymme det är som mest. 255 liter enligt spec. men det säger ingenting egentligen. Bättre att titta. Jag hittade också "lastöglor" som jag kan använda för att säkra last. Min vän Tony i Torrevieja säger att poliserna är hårda om det finns löst gods i bilen som kan ställa till det vid en kollision. Den spanska polisen vill man inte komma på kant med, den saken är klar. Jag ska skaffa ett lastnät så jag kan förankra last.


Här kommer den egentligen aldrig att stå någon längre stund. Kanske när jag packar den inför spanienresan. Den hade gått 336 mil när jag satte mig i den. Jag provade lite hur den accelererar. Den är ju inte snabb. 0-100 km/h på drygt 17 sekunder. Marknadens sämsta tror jag. Men det funkar. Den Ford fiestan jag hade måste varit ännu sämre.

Jag gillar bilen. Jag ska provköra den nya modellen när den kommer. Då är denna demobil som jag kört i dag till salu och jag har tingat den. Ovanstående exemplar jag har 67 hästkrafter och den nya har blott 62. Det ska bli intressant att se om jag märker någon skillnad. Den jag körde i dag är uttagen den 30 januari 2024. Då gäller nybilsgarantin på 7 år från det datumet. Köper jag en helt ny istället tjänar jag ett år (juni 2025) i nybilsgaranti men det känns inte värt det. Vi får se vad prisskillnaden blir.

Jag hade möte för 200 personer online om hot och våld och otillbörlig påverkan idag. Duktigt folk från Karlstads kommun och Länsstyrelsen i Värmlands län som informerade.  

Jag lämnade in den sista inlämningsuppgiften ikväll också. Då var den första delkursen klar om jag klarade alla uppgifterna. Imorgon börjar nästa kurs som är kunskapsteori.

I Israel talar man om vedergällning när det gäller Irans raketattacker i natt. Vedergällning och hämnd är det enda de förstår därnere i de där länderna. Allt för att inte tappa ansiktet. Biden säger att USA stödjer Israel fullt ut. Bevare mig väl! Undrar när USA (NATO) dras in i mellanösternkonflikten eller Ukraina-Ryssland.

Jag reserverade "Världen som vilja och föreställning" av Schopenhauer idag och ska hämta den på biblioteket imorgon. Schopenhauers sätt att beskriva människans roll i världen troligen. I Fridegårds "Lars Hård" hänvisas ofta till Lars pappas favoritfilosof som var Schopenhauer. Ett ofta använt citat i Fridegårds bok är "Vad är en människa? Inte mer än en flugskit". Det är tolkningen Lars Hårds pappa gör av Schopenhauer.

Som jag tror jag skrivit tidigare i bloggen tror jag att många av de gamla filosoferna försökt att beskriva världen vi lever i ur deras egen synvinkel. Men jag tycker det är intressant att läsa. Det blir nästan som att jag letar efter en förklaring av vår stund på jorden. Jag letar liksom efter filosofernas sätt att beskriva meningen med livet. Mest för att se om någon annan har kommit fram till samma slutsats som jag själv.