torsdag 17 oktober 2024

Eller är detta räddningen kanske?


Fick böcker idag igen. Kurslitteraturen i kunskapsteori är så komplicerad och på engelska att jag faktiskt gett upp. Jag har letat böcker på svenska och nu hittat några. Dels den boken jag köpte i det senaste inlägget och dels ytterligare en om just kunskapsteori. Ämnet är så intressant att jag verkligen vill förstå.

Boken till vänster hade jag kunnat varit utan tror jag men den i mitten var verkligen "spot-on". Här de två första styckena i förordet:
"Denna bok är resultatet av återkommande diskussioner kring kaf­febordet på filosofiska institutionen i Uppsala om våra respektive erfarenheter av undervisning i kunskapsteori på den grundläggande nivån. Vi är rätt missnöjda med de läromedel som är tillgängliga och detta missnöje kan artikuleras i fyra punkter.
Den första och mest uppenbara är att det inte finns någon svensk lärobok i kunskapsteori. Vi strävar efter att åtminstone på de första kurserna i filosofi ha svensk kurslitteratur och det finns i stort sett ingenting i den vägen när det gäller kunskapsteori. Visserligen kan studenterna läsa engelska texter, men ämnet är nog så krävande och att kunna presentera det på svenska är en fördel; att samtidigt lära sig engelsk akademisk prosa för en som inte har engelska som modersmål gör inte saken lättare."

Den sista boken behöver jag till vårterminen.

En enda lång väntan återstår. Jag planerar vad jag ska göra de första dagarna när jag kommer ner. Spola av uteplatsen, vattna blommorna och ställa ut utomhusmöblemanget. Åka till Los Montesinos och äta indiskt, ta en sväng till juristbyrån och skriva på ett testamente. Prova hur "Amaretto sour" smakar. Det låter gott. Undersöka om någon form av hörapparat skulle kunna vara lämplig för mig att skärma av omgivningsljud i stimmiga miljöer, beställa bortkörning av en av mina skinnsoffor, beställa fåtölj och bokhyllor från IKEA. Jag det är mycket jag längtar till. Klippa citronträdet hos Björn och Helena. Det finns hur mycket som helst.


Inga kommentarer: