onsdag 2 oktober 2024

Jag kommer aldrig uppleva Oxelösund

Jag tänkte på Oxelösund häromkvällen. Där har jag aldrig varit. Jag hade aldrig ens tänkt på hur det stavas och vad ortnamnet egentligen betyder. En ö i ett sund där det växer oxlar kan jag tänka mig. Enligt kartan ligger orten på ostkusten mellan Stockholm och Norrköping. Jag har svårt att tro att jag någonsin kommer att åka dit. Jag kanske dör utan att ha varit där.

Det är ju förövrigt fallet med många andra orter också. Platser jag aldrig kommer att se. Men det spelar mig ingen roll heller. Jag har inget behov av att uppleva fler orter än jag redan gjort.

Idag efter jobbet provkörde jag den lilla picanton igen. Jag kollade hur navigatorn funkade och jag fällde baksätet för att förstå hur mycket utrymme det är som mest. 255 liter enligt spec. men det säger ingenting egentligen. Bättre att titta. Jag hittade också "lastöglor" som jag kan använda för att säkra last. Min vän Tony i Torrevieja säger att poliserna är hårda om det finns löst gods i bilen som kan ställa till det vid en kollision. Den spanska polisen vill man inte komma på kant med, den saken är klar. Jag ska skaffa ett lastnät så jag kan förankra last.


Här kommer den egentligen aldrig att stå någon längre stund. Kanske när jag packar den inför spanienresan. Den hade gått 336 mil när jag satte mig i den. Jag provade lite hur den accelererar. Den är ju inte snabb. 0-100 km/h på drygt 17 sekunder. Marknadens sämsta tror jag. Men det funkar. Den Ford fiestan jag hade måste varit ännu sämre.

Jag gillar bilen. Jag ska provköra den nya modellen när den kommer. Då är denna demobil som jag kört i dag till salu och jag har tingat den. Ovanstående exemplar jag har 67 hästkrafter och den nya har blott 62. Det ska bli intressant att se om jag märker någon skillnad. Den jag körde i dag är uttagen den 30 januari 2024. Då gäller nybilsgarantin på 7 år från det datumet. Köper jag en helt ny istället tjänar jag ett år (juni 2025) i nybilsgaranti men det känns inte värt det. Vi får se vad prisskillnaden blir.

Jag hade möte för 200 personer online om hot och våld och otillbörlig påverkan idag. Duktigt folk från Karlstads kommun och Länsstyrelsen i Värmlands län som informerade.  

Jag lämnade in den sista inlämningsuppgiften ikväll också. Då var den första delkursen klar om jag klarade alla uppgifterna. Imorgon börjar nästa kurs som är kunskapsteori.

I Israel talar man om vedergällning när det gäller Irans raketattacker i natt. Vedergällning och hämnd är det enda de förstår därnere i de där länderna. Allt för att inte tappa ansiktet. Biden säger att USA stödjer Israel fullt ut. Bevare mig väl! Undrar när USA (NATO) dras in i mellanösternkonflikten eller Ukraina-Ryssland.

Jag reserverade "Världen som vilja och föreställning" av Schopenhauer idag och ska hämta den på biblioteket imorgon. Schopenhauers sätt att beskriva människans roll i världen troligen. I Fridegårds "Lars Hård" hänvisas ofta till Lars pappas favoritfilosof som var Schopenhauer. Ett ofta använt citat i Fridegårds bok är "Vad är en människa? Inte mer än en flugskit". Det är tolkningen Lars Hårds pappa gör av Schopenhauer.

Som jag tror jag skrivit tidigare i bloggen tror jag att många av de gamla filosoferna försökt att beskriva världen vi lever i ur deras egen synvinkel. Men jag tycker det är intressant att läsa. Det blir nästan som att jag letar efter en förklaring av vår stund på jorden. Jag letar liksom efter filosofernas sätt att beskriva meningen med livet. Mest för att se om någon annan har kommit fram till samma slutsats som jag själv.

Inga kommentarer: