onsdag 7 april 2010

Har varit i Karlstad och diskuterat avlopp hela dagen. Jag gjorde också några kära återseenden av tidigare kollegor på länsstyrelsen. På lunchen han jag göra lite inköp på Claes Olsson och Kjell & Company. Åkte upp med prylarna till kapellet efter jobbet och där var Jörgen, PO och MJ. De drack kaffe och jag levererade reservdelar till orgeln. En stund efter jag kommit till lägenheten med Felix rinde telefonen. Det var Jörgen. Han hade fått ljud i orgeln och var jättelycklig. Tyvärr får jag inte uppleva det förrän på lördag.

Imorse när jag och min kollega väntade på tåget, gick vi fram och tillbaka på perrongen och pratade en bit från stationen. Då fick jag se detta.

Det är ett lågt tak över ett ställ för rör. Jag minns ett "stegtak" från min barndom som såg ut så här. Stegtaket stod i tomtgräns hos min kusin och det delades av grannarna. Min kusins familj hängde sina stegar på sin sida och grannen gjorde likadant. Jag minns att även gräsklipparen stod där under och lite andra saker som skulle skyddas mot nederbörd. Vi lekte uppe på taket och byggde kojor därunder.

De där gamla stegtaken kanske gjort sitt nu när alla villahushåll har aluminiumstegar men de var fantastiska såtillvida att de kanske bidrog till att behålla en god grannsämja. Man kanske hade byggt dem tillsammans efter ett gemensamt beslut. Man hade också ett livslångt gemensamt ansvar för att de var i lika gott skick på båda sidor om tomtgränsen.

Traditionen att bygga stegtak borde kanske återupptas trots att de egentligen inte behövs längre.

2 kommentarer:

Miss Gillette sa...

Fin tanke. Du har nog rätt i det där med alustegarna (även om jag har morfars gamla i trä kvar) men då får man bygga mentala stegtak till sin nästa istället. Det är jättebra: man har många fler relations- än tomtgränser, så man kan ha hur många stegtak som helst inombords.

Eddie sa...

Stegtak inombords var ju en ännu finare tanke!