lördag 29 juli 2023

Baffi


Nu är ordningen med Sivan verkligen återställd.

I morse när jag stod och duschade började jag köra ett mantra som lät - i mitt huvud - Klodrian Fix, Klodrian Fix, Klodrian Fix...

Jag hade hört namnet någonstans för längesedan och jag var tvungen att googla när jag kom ut ur duschen. Att Klodrian var en seriefigur visste jag. Jag fick nästan inga träffar alls på Google som överensstämde med vad jag trodde. Men under bilder kom omslaget på serietidningen "Baffi" upp. Inte "Daffy" som också var en serietidning och Daffy var en anka. Jag googlade på "Baffi". Det var lika svårt det men jag hittade en liten länk som beskrev en serietidning som gavs ut mellan 1969 och 1970 av Allers förlag. Mer fick jag inte fram. 

Men det stämde ändå i tiden. Det var väl under min mest serietidningsintensiva period. Som jag minns det var Klodrian en galen professor eller uppfinnare av något slag. Jag minns inte hur han såg ut ens. Tänk vad som ligger gömt inuti vindlingarna i den där underbara hjärnan.

Jag folkbadade på stan idag. Det var marknader och loppisar lite här och var. Jag handlade lite mer ingredienser till lite mera indiska recept. 


Jag tog också ner elstängslet runt tobaksodlingen så jag ska kunna köra lite trimmer innan jag närmar mig tobakslandet.

Sedan gjorde jag egen tamarindpasta som jag ska ha att smaksätta med och tillverka tamarindchutney av. Jag hittade block av krossad tamarind på Koka livs nere på stan. 


Jag kokade upp vatten och slog över det finfördelade blocket för att kunna sila bort fröer och fibrer. Kokade upp det och silade och slog på burk. Det var ett väldigt kladd men till slut fick jag lön för mödan.


Tamarindpasta är dyrt men jag kunde köpa ett block för 29 kr och det är bättre än halva priset om man köper färdig pasta. Dessutom finns det inte tamarindpasta i Kristinehamn. För att få tag i det var jag tvungen att beställa på nätet. Men nu kan jag lösa det själv.


Som bonus fick jag nästan två liter tamarindjuice. Väldigt speciellt. Surt som citron men man får sockra lite.

Jag satte mig i soffan och tog en öl och fick plötsligt feeling. Jag beslöt mig för att påbörja en tomatpickles också. Mycket redskap stod i diskmaskinen men jag diskade upp det jag behövde för hand. Sedan var jag igång igen.


Krossade tomater och olja som skulle koka ner till en pasta. 30 gr tamarindpasta också.


Rostade och svalnade kryddor redo att malas. Bruna senapsfrön, kumminfrön och bockhornsklöverfrön. Det ska i en del andra kryddor också men de har jag malda varianter av. Gurkmeja, Kashmiri chilipulver och salt.


Blandat och malet.

När tomatsörjan kokat ner till en pasta har man i kryddorna.

Sedan fräser man upp senapsfrön, hing och vitlök i en liten panna och steker tills gyllene.

Hing ja...


Heter "Dyvelsträck" på svenska och betyder Djävulens avföring. Det går även under namnet "Asafoetida" i recepten. Det kommer från roten av växten som på svenska heter "Stinkflockel".


Det luktar också fruktansvärt illa men det ska ha matsmältande fördelar tydligen. Det används ofta i den där upphettade oljan som slås över maträtterna mot slutet. Jag får för mig att den extra manövern och den kryddsatta oljan kallas "Tadka".

Det tog en fruktansvärt lång tid att koka ner tomaterna till en pasta. Antagligen var det för att jag hade tagit en genväg (trodde jag) och köpt krossade tomater. Men se det gick inte...


Efter mycket om och men var det ändå dags för själva "giftermålet". När tomatpastan skulle få den kryddsatta oljan över sig. Det fräste skönt när jag hällde på oljan.


Åh vilken underbar doft när de möttes!


Och nu blandat. Det här ska bli spännande att provsmaka när det svalnat. Kapellet doftar underbart indiskt nu.


Upphällt på burkar. Snickaren ska få en.


Provsmakning på papadums från Maxi.

Så underbart, underbart gott. Men det tog tre och en halv timma. Fin hetta! Ljuvliga smaker!

Inga kommentarer: