måndag 17 juli 2023

Måndag. En vecka kvar.

Vi vaknade kl 9 av att grannen skramlade inifrån sig. När de inte ringde från Carrefour direkt på morgonen inför leverans av kylskåpet åkte vi dit och frågade. Felix på cykel och jag på scooter. Det såg inte ut att bli någon leverans i närtid så jag annullerade köpet. Nu slipper jag tänka mer på det. Nu står jag här med en spishäll i kartong där montering dessutom inte ingår visade det sig. Jag får försöka själv eller om kanske Micke kan hjälpa mig. Jag har inga verktyg heller är jag rädd. Vi får se vad det blir. Jag ska i alla fall beställa en ny kyl/frys när jag kommer ner i vinter.

Vi badade och solade lite när vi kom hem. Åt lite chips och slappade inomhus. Det blev riktigt varmt idag igen och vi tog siesta mitt på dagen som vanligt. vid 15:30 väckte jag Felix för ett eftermiddagsdopp. Vi behövde också lägga upp planer för kvällen.

Jag ringde snickaren och frågade lite om inkoppling av spishällen men han var osäker. 


Jag lösgjorde i alla fall den gamla hällen från bänkskivan och fotograferade hur det var kopplat nu. Tre kablar in i kontakten som det ser ut nu.


Det är bara det att den nya hällen har fem kablar varav två är ihoptvinnade. Den gulgröna är jord det vet jag. Men sedan har jag även en blå och grå som är hoptvinnade samt en ensam svart och en ensam brun. Någon av er läsare kanske vet hur jag ska göra med de där.


Denna bild ger mig tyvärr ingen ledtråd heller. Nåväl. Jag får avvakta med att koppla in den tills jag vet bättre.

Jag tog en tur med scootern till en indisk grossist för att kolla vad som fanns där. Sedan åkte jag till Carrefour och köpte chorizo, en sallad, solskyddsfaktor för läpparna till Felix och mackor till vår utflykt imorgon. Vi ska till ett vattenfall och bada med Micke och Karin och ett gäng kompisar till dem.


Felix diskade så snällt.


Och sedan grillade jag.

Därefter tog vi tidig kväll. Vi ska upp ganska tidigt imorgon för att dra iväg till vattenfallet också.

Min senaste ""novelette":

Ljudfriden
Göran hade sedan en tid tillbaka allvarligt övervägt att operera bort sin hörsel. Han var så trött på alla ljud som människor i hans omgivning åstadkom på flit eller av misstag. Allt ointressant folk pratade om, barnskrik, tutande bilar och skratt. Han hade lyckats hitta ett litet gäng likasinnade i det lilla samhället som träffades då och då för att sitta och lågmält diskutera det ljudliga samhället. Ibland gick diskussionerna upp i ljudnivå något när man gemensamt hittade nya företeelser i samhället att ondgöra sig över.

Göran och den lilla gruppen hade konspiratoriskt fört fram ett förslag till borgmästaren om ljudförbud på söndagsförmiddagar fram till kl 12. Man ansåg att det hade blivit ett allt större problem på orten med oönskade ljud och nu skämdes man inte längre för att freda sig genom diverse protester. En liten musikgrupp från Peru hade blivit bortskrämda av en folkhop som stod och höll för öronen under ett panflöjtsframträdande utanför den stora livsmedelsbutiken. Några till och med utrustade med grepar och andra tillhyggen.

En ensam dragspelare med en liten pappmugg framför sig som försökt sig på att spela dragspel utanför Systembolaget blev nästan lynchad för en månad sedan. Den oroliga ljudbilden i samhället hade blivit en angelägenhet för hela samhället. Man visste dessutom att ordföranden också var ljudkänslig och dessutom hade tinnitus. Det borde inte vara omöjligt att få med honom på införandet av en ny regel om tysta söndagar.

Denna söndag skulle man göra ett försök på förmiddagen och borgmästaren hade lanserat tystnadskampanjen hårt innan. Komplett tystnad skulle råda från midnatt på lördagen fram till kl 12 på söndagen. Den som bröt mot regeln hade straff att vänta. Man hade spridit en färgglad informationsskrift innan där det beskrevs saker man kunde tänka på inför ”Ljudfriden”. Man kunde till exempel täcka köksgolvet med mjuka mattor för att inte grytlock och liknande skulle skramla om de föll i golvet. Alla dörrar och fönster skulle smörjas så inga oönskade gnisselljud uppstod. Hörselskadade och döva hade erbjudits hjälp att lokalisera ljudkällor i det egna hemmet. Alla möbler som var avsedda att flyttas skulle förses med tassar. Möbler så som sängar, bord och soffor fick inte överhuvudtaget flyttas under ljudfriden. Endast elfordon eller muskeldrivna fordon fick användas. Man skulle helst inte ens prata under förmiddagen. Rökare ombads tända ett stearinljus före midnatt på lördagen för att kunna tända cigaretter och dylikt på utan att repa tändstickor. Chips fick inte ätas direkt ur påse. Man fick hälla upp snacks i en skål före midnatt. Hundar fick stängas in i ljudisolerade rum. Om en hund blev påkommen med att ge skall eller gny avlivades den på plats. Första testsöndagen avlivades ett antal hundar och fem katter. Två av katterna avlivades för att de jamade och tre för att de spann. Avlivningarna skedde med ljudlösa injektioner.

Ljudpolisen som skulle bevaka att förbudet respekterades bestod officiellt av drygt 200 ljudkonstaplar. Därutöver användes ett snillrikt angiverisystem där man kunde tjäna ganska stora pengar genom att filma de som störde och i efterhand meddela ljudpolisen. Samhällets alla övervakningskameror hade uppgraderats till att även fånga de minsta ljud. Ansiktsigenkänning hade sedan länge redan införts i övervakningssystemet och bildkvaliteten var fantastisk. Nu hade man gjort en enorm satsning på ljudkvaliteten också. Något som inte prioriterats alls tidigare.

Endast ”naturliga” ljud från djur och natur fick förekomma. Till naturliga ljud räknades dock inte mänskliga kroppsljud. Var man tvungen att hosta eller fisa fick det ske i största smyg. Helst i ljudisolerade rum.

Framåt kvällningen den första testsöndagen började statistiken rulla in. 116 ungdomar hade fått böter för att okynnigt framkallat störande ljud. Det kunde handla om att slå igen en bildörr eller att skrika på en fotbollsplan. Redan första testhelgen var böterna skyhöga för att implementeringen av regeln skulle få snabb effekt. 8 personer bötfälldes för att ha satt i gång olika larm oavsiktligt. En 12 årig flicka hade fått ett skrattanfall på en buss och fick dryga böter och bussförbud tills hon blev myndig vid 20 års ålder.

Göran hade suttit ensam hemma och bara njutit. Han gick upp kl 5 denna morgon och tog en promenad i omgivningarna. Dels för att njuta och dels för att hjälpa ljudpolisen om han hörde något. Men det var tyst. Alldeles gudomligt tyst. Ingen trafik att tala om. En cyklist som cyklade försiktigt men där ena trampan kom emot kedjeskyddet så det skrapade lite vid varje trampvarv rapporterade Göran direkt. Filmat i 4K och ljudupptagning med hi-fi-kvalitet. Han var så nöjd när han skickade iväg filmsnutten till Ljudfridsbyrån. Testsöndagen hade blivit en fullständig succé.

Inga kommentarer: