tisdag 9 juli 2019

Magisk kväll

Det är mycket som är magiskt i mitt liv just nu. Men det är ett bra ord för en känsla som man inte riktigt förstår. Det är därför jag använder det.

I lördags satt jag här i prediksalen och drack några öl och lyssnade på musik. Jag har vissa favoritkonserter som jag gärna lyssnar på när jag "kommer i stämning". Kölnkonserten med Keith Jarrett och en del konserter med The Allman brothers. Bland annat "Fillmore east 1971" som är en av världens bästa liveskivor. Men jag har en annan också...


Allman brothers, A&R studios New York 26 augusti 1971.

Två månader efter den spelningen körde Duane Allman ihjäl sig på sin motorcykel och Allman brothers, i sin originalsättning, kunde aldrig mer bli verklighet.

Hur och var han omkom har jag beskrivit i ett blogginlägg från 2010.

Konserten jag lyssnade på i lördags var väldigt speciell. Skivan "Live at Fillmore east" spelades in i juni samma år. Allman brothers var huvudattraktionen på avslutningskvällen när Fillmore east stängdes. Konserten går under namnet "Closing night" och den 27 juni 1971 var lineuppen på Fillmore east; The Allman brothers band, J. Geils band och Albert King. Specialgäster var Edgar Winter´s White trash, Mountain, The Beach boys och Country Joe McDonald.

The Allman brothers band avslutade kvällen och publiken lämnade lokalen under tystnad vid 4-tiden på morgonen i ett New York där dagen började gry. Publiken var mållösa och uttröttade efter den långa avslutningskonserten.

Inspelningen från A&R studios gjordes två månader efter The closing night at the Fillmore east. Det skulle vara en radioinspelning och publiken bestod av ca 200 personer. Folk som brukade hänga på Fillmore east och redan var övertygade om Allman brothers storhet.

Duane hade varit inne på rehab för sitt heroinmissbruk strax innan. Det började med att Butch Trucks, den ena trummisen, sa sin mening till Duane efter en spelning. Duane gick med Butch Trucks in på hans hotellrum efter en spelning och stängde dörren. Han sa till Butch: -Vad är det med dig? När Dickie spelar ett gitarrsolo så är du med och förgyller det hela men när jag spelar är du som död. Butch svarade: -Jag är trummis och jag följer dig. Du med dina droger spelar så ointressant och jag följer bara det. Du ger mig ingenting längre så varför ska jag ge dig något?

Duane fick sig en tankeställare och lade in sig på rehab tillsammans med någon mer ur bandet och en roadie. Han tog inte heroin efter den rehaben.

Syftet med spelningen på A&R studios var en radiosändning så bandet ställde upp sig lite annorlunda än om det vore för en konsert. Gitarristerna och basen stod i en halvcirkel vända mot trummisarna och keyboardisten. Alla hade ögonkontakt med varann. De hade tänkt spela låten "Whipping post" men tiden skulle inte räcka till så de fick stryka den. Istället gjorde Duane Allman en "kupp".

Den 13 augusti mördades saxofonisten "King Curtis" utanför sitt hem i New York. Duane Allman var med på begravningscermonin som skedde på St Peters Lutheran church på Lexington ave i New York. Jag var vid kyrkan 2014. Jag fotograferade den och skrev lite i ett blogginlägg då. Se här.

Aretha Franklin sjöng och Stevie Wonder spelade. Jesse James ledde begravningen. Denna begravning gjorde stort intryck på Duane Allman och under konserten på A&R studios kom det fram. Bandet visste ingenting om "kuppen".

Plötsligt under inspelningen började Duane berätta om begravningen. Han började humma igång låten "You don't love me" och pratade om King Curtis låt "Soul serenade". Bandet började spela You don't love me och visste inte vad som skulle hända.

Det är väl delvis det som är magiskt med konserten på A&R studios. Bandet visste inte om Duanes infall. Det gjorde han säkert inte själv heller när konserten började. Musikerna såg varandra in i ögonen när de spelade. De är så tighta under denna spelning.

I lördags satt jag i min prediksal och blundade och var med på denna konsert . Jag spelade starkt och detaljrikt och det kändes som om jag var där. På första bänkrad 1971.


Inga kommentarer: