lördag 15 april 2017

Gökdött

Jag satt och funderade på uttrycket "gökdött" nyss. Här i Värmland säger vi ju det när det blivit vår och det plötsligt kommer snö igen. Då kommer det en gökdött. Ö:et i "Dött" uttalas som vi värmlänningar säger "ö" i ordet "röva".

Jag har kollat i Svenska akademins ordbok (SAOB) efter ordet "dött" men det finns inte. Jag har kollat "dött", "dutt" och "dott" men inget finns. Dutt, eller dutta finns som ett verb men inte som ett substantiv.
Dött är något som kommer när man tror att det är över. Att det inte ska bli något mer. Jag har en kompis som kallades "Dötten" och han är sladdbarn. Han är bra många år yngre än hans närmaste bror. Hans närmaste bror har en son som är äldre än "Dötten". Han är således farbror till en som är äldre än han själv.

Idag gick jag upp 6 och drack kaffe och tittade på en dokumentär på playen. Jag släppte in Sivan också så hon fick lite värme. Hon hade längtat efter mig märkte jag. Jag fick inte vara ifred för henne i soffan. Jag kände inga fästingar på henne heller. Jag har köpt fästingmedel som jag ska försöka få på henne imorgon. Det är inte helt lätt med Sivan. Att få henne att hamna i en position som man vill. Går man för långt går hon därifrån och kommer inte tillbaka.

Det var fint väder men mycket snö och 5 grader kallt. Jag drog på mig långkalsonger och gick ut och började snickra.
Det blev blött och lerigt där jag hade etablerat min sågplats och jag var tvungen att flytta sågen efter ett tag för att inte förstöra gräsmattan för mycket.

Jag satte upp hyllor på en vägg idag och gjorde den klar innan jag gick in för kvällen. Jag tänkte lite fel men det blev bra ändå.
För det mesta tänkte jag i alla fall rätt som tur var.

Nu på kvällen ser det ut så här på baksidan. Solen har tagit ordentligt på snön idag men nu är det minusgrader igen tror jag.

Imorgon blir det fler hyllor.

Inga kommentarer: