fredag 26 mars 2010

Nu på morgonen frågade Felix: -Varför heter det frukost? Han var inne på att det handlade om frukt och ost. Vad ska man svara på det? Inte ens SAOB (Svenska Akademiens Ordbok) gav svar på vart ordet ursprungligen kommer ifrån.

5 kommentarer:

Miss Gillette sa...

http://sv.wikipedia.org/wiki/Frukost

Eddie sa...

Tack Miss Gilette! Vro=tidig (på tyska alltså). Kost vet man ju vad det är även om jag avskyr det ordet. "Kost" är för mig någon konstig matreligion. Jag föredrar ordet mat då det är helt omöjligt att få in någon form av glädje eller kärlek i ordet, kost.

Kost får man nerkört i halsen av dess anhängare. Mat äter man själv när man själv vill.

Miss Gillette sa...

Sant, kost är en klinisk beteckning på nåt som ju helst bör vara en njutning. Fast det kan vara bra med ett neutralt uttryck också -- som alltid är knepet att välja rätt ord för rätt situation.

Vad gäller betydelseglidningen av ordet kost har jag noll koll, men det är väl en lågoddsare att gissa att det inte alls hade samma klang för några tusen år sen som det har idag.

Trevlig mathelg! :-)

A-K alias "Asklund´s syrra" sa...

Jag tycker att Felix´s tolkning var rätt bra... Frukt (egenpressad apelsin) och ost ingår iallafall i min frukost. Sedan får majjen Rune Jacobsson på Stenstalid tycka vad han vill. (Hade honom i tyska på 80-talet)
Kul att se hur det går framåt med kapellet och lödandet och NYresa (och "hemlig produkttillverkning??).
Själva har vi påbörjat etapp två, dvs övervåningen i utbygget.

Eddie sa...

Tyvärr blir det ingen "produkttillverkning" i kapellet. Den kommer att skötas på annat håll (Nykroppa) men jag kommer ändå vara inblandad. Kul att du är inne och läser A-K. Jag kollar Jogarsrud ibland också ska du veta.
Det kommer att bli ett intensivt bloggande från min sida i NYC och i kapellet i sommar. Lita på det!