fredag 26 mars 2010

Gick över 30 000 läsare igår kväll. Inte illa och jag tar nu sikte på 40 000.

På min morgonpromenad till jobbet varje morgon passerar jag Frälsningsarmén i Kristinehamn. Jag har sett en liten skylt i deras skyltfönster ett antal gånger och någon gång har jag läst den. Idag tänkte jag att jag skulle ta en bild för att få er att fundera över den nya service församlingen ger.

Man kan tydligen sms:a eller maila böneämne till Frälsis för vidare handläggning. Jag trodde i min enfald att kyrkligheten stått stilla i någon sorts 1800-talets ständigt seende och dömande Gud som det inte ens funkade att gömma sig för i någon mörk garderob. Här visar dock Frälsis på modernt förhållningssätt och det kostar inte ens pengar. I USA skulle det troligen kostat "plenty" att få sin sitt böneämne handlagt av Guds sändebud.

Nu är det också dags att avslöja vad en NCS-snurra är för något. Se och njut.


Med detta "verktyg" har jag tänkt "fånga" kulörer vart jag än kommer i världen. Om jag ser en vacker färg någonstans kan jag tolka den med hjälp av denna kulörpalett. NCS står för The Natural Colour System. Denna definition hittade jag på nätet:

"The Natural Color System is the only colour system that describes colours exactly as we see them, which is why it is easy to understand, logical and simple to use. Any of the millions of colours that exist can be defined within the NCS system and given a precise notation.When the NCS system is known, it is possible to judge the attributes of a colour by its notation. For example: how much blackness, how much chromaticness, and what hue? This helps to communicate and check specifications and to identify colours. The NCS notations describe the purely visual properties of the colour and have nothing at all to do with the mixing of pigments or reflection curves etc."

Jag har tänkt att när jag ser en vacker kulör någonstans på t ex en målad vägg så kan jag "fånga" kulören och få en kod för den. Koden kan jag sedan skriva upp och beställa exakt den kulören i form av en burk målarfärg hos vilken färghandlare som helst i hela världen. För att till fullo kunna återskapa en kulör, lär jag också behöva ta hänsyn till med vilken belysning ytan är belyst. Det är en väldig skillnad på dagsljus och lysrör t ex. Jag måste alltså komplettera min fångst med kringdata för att vara säker på att uppnå samma kulör. Sedan kanske jag måste väga in fler parametrar för att kunna bestämma mig för om just den kulören passar in på just den tilltänkta platsen för måleri. Var jag ledsen vid fångsten eller var jag kanske kär? Var jag överhuvudtaget nykter? Jag måste alltså ha en exceltabell med frågor som jag ska kunna fylla i för att få en komplett bild av "värdet" av min "fångst". Jag måste också ha ett fält i tabellen där jag med fritext kan beskriva vad som slog an på mig när jag gjorde fångsten och varför jag gjorde den.

Tyvärr har jag redan upptäckt att snurran inte riktigt trivs med att ligga lös i min ryggsäck. Den blir ganska lätt kantstött och behöver någon form av fodral. Jag får tillverka något som skyddar den i ryggan.

Snurran var också större och tyngre än jag föreställt mig. Fälten med kulörer kan ju inte vara för små förstås. På varje kulör står en NCS-kod. Det är bara att anteckna den vid fångsttillfället för att kunna ta med sig den till den lokala färghandlaren.

4 kommentarer:

Anders och Görel sa...

Kul! Men var hittar man en dylik snurra, och är de inte fasligt dyra?

Eddie sa...

Jag beställde min på Beijers i Kristinehamn i onsdags och fick den idag. Tydligen finns det två olika modeller. En stor och en liten (som målarna brukar ha i fickan). Den stora kostade 1 200:- och den lilla 375:-. Jag beställde då den lilla för jag ville ha en "smidig" liten palett.
Den jag fick är allt annat än smidig och ingen målare i världen kan ha en sådan i fickan. Strunt samma. Nu har jag i alla fall en snurra så jag kan "fånga" kulörer.

Jag betalade 375:- för denna men jag bor på en liten ort och har rabatter var jag än kommer.

Snurrorna borde gå att beställa på varje färgaffär i er närhet.

Jag tror på detta sätt att "fånga" kulörer. Det torde ju vara det enda möjliga sättet att få till det som man vill ha det.

Anonym sa...

Hej!
Läser med intresse din blogg om kapellprojektet! NCS-systemet för färger är faktiskt en svensk uppfinning!

Lars G

Eddie sa...

Intressant och snillrikt system, Lars! Svenskt dessutom alltså!?!