onsdag 3 november 2010

Hämtade Felix hos hans mamma i morse och åkte hem för att vänta in sotaren. Idag skulle det provtryckas. Det är tre värmekällor det handlar om.
En liten kamin i blivande kök, nuvarande elektronikverkstad, en stor kamin i prediksalen ochen vedspis i gamla köket, blivande hall eller "passage". Det var fullständigt stopp i alla tre. Inget drag alls. De har nog inte varit använda på många år. Sotaren höll på i nästan två timmar för att få ur all aska och gammalt nerrasat bruk. Till slut blev det i alla fall drag i alla tre. Han provtryckte rökgången från den lilla kaminen i det blivande köket. Röret mellan kaminen och murstocken hade rostat sönder så vi fick lyfta bort kaminen innan han kunde provtrycka den rökgången. Kaminen i sig behöver också rapareras en del. Jag minns inte vad gallret kallas där vedträden ligger när de brinner. Det var i alla fall helt sönder. När sotaren var uppe på vinden och tittade så att det inte rök in någonstans från murstocken så skrek han plötsligt: -Eddie! Köp en lott! Uppe på en bjälke låg ett nytt sådant galler. Antagligen helt omöjligt att få tag på annars. Murstocken dömdes ut. Det läckte från rökgången in i de intilliggande rökgångarna. Sotaren rådde mig att sätta i rör i de rökgångar jag skulle använda. Han rådde mig också att inte glidgjuta rökgångarna då det finns risk att stenar lossnar då.

Felix hade hunnit bli jättehungrig när sotaren åkte. Vi åkte ner och åt en varsin pizza till lunch. Sedan åkte vi till Bjelkes och köpte steg till taget så att sotaren ska kunna gå upp till skorstenen på ett säkert sätt när han i framtiden ska sota. Jag lämnade också in en nyckel till mäklaren så lägenhetsvisning ska kunna bli möjlig i början av nästa vecka.

När vi kom hem satte Felix på en film och jag gick upp på taket och rev ställningen från murningen. Jag började också lägga tillbaka takpannor men det var ett riktigt pussel. De flesta är ju skurna efter en ränndal som går intill skorstenen. Jag fick ge upp när det började mörkna.
Snickaren kom på besök och satt mig mig och Felix och tittade på TV en stund. Sedan kom Jörgen och Thord och fortsatte att bygga på Thords slutsteg. Felix och jag satte oss och började sortera ett parti kondensatorer som vi kommit över. Han var duktig. -0,47 mikro Farad, 2 200 mikro Farad, hördes han konstatera för att sedan placera kondensatorn i rätt låda.
Han tröttnade efter en stund men ville ändå vara med "grabbarna" i elektronikverkstaden. Han spelade Nintendo DS.
Så här såg sorteringsstationen ut när det började bli lite ordning i lådorna.
Jörgen och Thord diskuterar en lödlösning och Felix lyssnar storörat. Jag ska lära honom att löda snart.
En närbild på Thords arbetsplats.

I morgon bitti ska jag städa upp lite efter sotarbesöket och förbereda mig för ett nytt kapellreportage när VF kommer kl 10.

2 kommentarer:

Lars G sa...

Gallret i eldstaden brukar kallas rost.

Lars G

Eddie sa...

Så var det!