söndag 14 november 2010

Sitter på Mc Donalds där det finns fri Wi-Fi. Jag har bokat hemresan alldeles för sent och är färdig med Göteborg för denna gång. Det är två och en halv timme tills tåget går. Ibland när jag är lite trött och har läst en stund blir jag alldeles skumögd. Så är fallet nu och jag går och kisar hela tiden. Jag kan inte läsa något när det är så heller. Trots att jag reser lätt så blir packningen tung att dra på när man vankar av och an på stan. Jag avslutade hotellvistelsen med att ta lite bilder på rummet. Det var lite dåligt underhållet men jag sov gott.
Taklampa och flagnande takfärg. Rummet i sin helhet. Sparsamt möblerat. Inga tavlor på väggarna alls. Det kan väl lika gärna kvitta förresten. Rummet hade eget handfat i alla fall. T o m med tvål.

När jag gick neråt Östra Nordstan tog jag några bilder på ställen där jag varit en del.
Gamle Port. Där hängde man.
Likaså på Källarkrogen.

Denna port ledde ner i mystiska källarvalv. Här låg puben "Ferdinand". Stället hade enormt många ölsorter och var väldigt speciell.
Skivbutiken Weidele finns inte idag men här låg den.

När jag bodde i Göteborg första gången fick jag ekonomisk hjälp av min mor ibland.
Här, gamla Wermlandsbanken, gick jag och hämtade pengar då. Jag tror att Gustaf Frödings syster Hedda började arbeta här. Då var hon sveriges första bankanställda kvinna eller hur det var.
The Golden Days var ett konstigt ställe. Där hängde jag ibland. Särskilt på söndagar då de hade förmånliga materbjudanden.
Denna bild slank med. Svenska kyrkans fortbildningsverksamhet. Om jag startar någon liten verksamhet i kapellet kanske den kan hamna i Sensus försorg. Kanske inte förresten.
Utsikt söderut från Brunnsparken. Göteborg har en förmåga att kunna se dystert ut.
Vid fontänen i Brunnsparken stämde jag och mina vänner ofta träff. Jag minns att jag var så trött på att stå och vänta på mina vänner så jag slutade att vänta över utsatt tid. På sekunden gick jag därifrån om de inte kommit. Jag ansåg att de slösade med min tid. Jag tyckte, och tycker fortfarande, att det är nonchalant att låta någon vänta. Man vet ju inte om man ska vänta 2 minuter efter utsatt tid eller kanske rentutav 45 minuter. Under de 45 minuterna blev jag bara argare och argare och när de väl kom blev vårt umgänge ändå inte särskilt trevligt den gången. Detta var före mobiltelefonen så om man inte möttes på utnämnd plats så fick man inte tag i varann förrän till kvällen när man kom hem.
Sveriges första Mc Donalds tror jag. Där hamnade man ibland på nätterna.
Hobbex lever kvar i någon sorts tynande tillvaro. Jag gick ett varv i butiken och förstod att sortimentet var det samma som förr. Lite skämtartiklar, luftvapen och konstiga elprylar.
"Murveln" i Femmanhuset. Ett skumt spelställe där man tog en öl ibland.
I denna utgång ur Nordstan brukade jag alltid gå ut och spotta snus efter jag varit inne i köpcentrumet ett tag. Så även idag.
Jag gick till Köttbullecaféet och åt idag igen. Egentligen hade jag tänkt äta indiskt på ett ställe mellan Nordstan och Centralen men det var stängt.
Jag hittade en bra affär på Drottninggatan med fina t-tröjor för den musikintresserade. Man hade även skivor och gamla konsertaffischer. Jag hittade dock inget som föll mig riktigt i smaken.

Dags att vanka vidare innan hemresan. Två timmar kvar nu.

9 kommentarer:

Miss Gillette sa...

Den här posten skulle jag förstås kunna bladdra i timmar om men jag får försöka behärska mig. Jag ska bara varna för hotellet som ligger i Fürstenbergska palatset, där som Wermlandsbanken mycket riktigt har legat. (Inte för att det är värre med hotell än bank -- det är obegripligt hur man kunde ramponera huset så mycket från första början; man blir bedrövad när man ser spåren och spillrorna av den ursprungliga prakten. Om man vill se hur där såg ut en gång får man pallra sig till konstmuseet och leta efter tavlor som visar interiören hos fürstenbergarna.) Men för att hotellet är rätt sjavigt, och frukostbuffén är pinsamt torftig. Ett sånt påbrå tycker jag förpliktigar -- ska saker förstöras kan man väl göra nåt elegant och bra där istället.

Det svindlar lite att se de gamla ställena som finns kvar fast inte riktigt ser ut som de borde (utom Golden Days). Det är som att transmogryfieras in i en sf-film som utspelar sig i en dystopi i en inte alltför avlägsen framtid. Men egentligen spelar det nog ingen roll -- man är äldre nu, lever ett annat liv, går inte på samma ställen (utom Ferdinand som jag inte fattar varför det har stängt). Och många av de nya ställen som tillkommit sen dess är jättebra.

Men jag tror du känner för Göteborg ungefär som jag för Malmö. Jag har ett väldigt misstänksamt förhållande till den stan. Det beror mest på att jag enbart har bott där i en riktig skitrelation, men också på att stan tycks sluta sig för mig, eller stöta bort mig från sig. Jag har gått och gått och försökt komma underfund med den, men det är som om den och jag inte befinner oss i samma dimension. Enstaka gånger när jag varit där senare har jag haft riktigt fina dagar, men för det mesta är det grått och blåsigt och lika avvisande som då.

Lars G sa...

Det är väl ett tidens tecken att Waidele ersatts av en mode- och inredningsaffär!

Lars G

Unknown sa...

Tack Eddie för ett gött göteborgs-varv helt i din anda och tack Puman för ett bra kompletterande inlägg. Puss på er båda..Puman 2

Miss Gillette sa...

A-K: Kan vi inte vara vita puman och svarta puman istället? Annars låter det som nån sorts rangordning. Puss tebax och tack för i lördags!

Eddie sa...

Waidele hade en massa autografer i trappan. Undrar var de tog vägen. Frank Zappa fanns där bland många fler.

Ferdinand saknar man ju. Gyllene Prag är i alla fall kvar som vanligt. Dit gick jag inte denna gång.

Svarta och vita puman låter bra tycker jag!

Eddie sa...

Det är ledsamt att se hur vackra hus och inredningar förändras. Nu ska det vara mycket glas, limefärger och lättrengörbara ytor. Jag blir alltid lika besviken varje gång jag är i Göteborg. Alltid är det något gammalt favoritställe som suddats ut och ett nytt "fräscht" ställe finns där istället.

Anonym sa...

Kommer du ihåg den engelska telefonkiosken som stod inne på Murveln? Den står sedan några år i brorsans trädgård!

Eddie sa...

Jajjamen den kommer jag ihåg. Det var som tusan att den hamnade där.

Anders sa...

Göteborg. Huga! Känner som du.