måndag 24 maj 2010

Första dagen i verkligheten igen...
Var uppe vid kapellet med Felix efter jobbet. Vi åkte upp för att titta efter hans kompis Lollo först men det var ingen hemma där. Han spelade trummor medan jag gick och tog ett antal viktiga mått inför fortsatt renovering. Det är ett antal list som ska upp på övervåningen innan det är klart däruppe. Dessutom ska hela övervåningen städas och golven ska målas.

Jag visade också en växt som Felix måste passa sig för. Det växer jättebjörnloka på baksidan och det är verkligen inte bra.

Klippt ur den virituella floran:

"Idag odlas inte jättelokor eftersom de är alltför konkurrenskraftiga och det visat sig att deras saft kan ge upphov till kontakteksem och svårläkta sår då den kommer i kontakt med huden i solsken."

Jättelokan (Heracleum mantegazzianum) är en av få av de främmande arterna som har en
egen föreskrift för bekämpning genom Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 1998:31)
om bekämpning av jättelokan Heracleum mantegazzianum.

Informationssatsningar utfördes intensivt på 1990-talet då Naturvårdsverket och Jordbruksverket körde igång projektet att utrota jättelokan. Naturvårdsverket publicerade en informationsbroschyr om bekämpning av jättelokan som används fortfarande.

Jag försöker gräva bort de jag ser. Konstigt för jag såg inga där förra året. Jag tror det är de enda exemplaren jag sett i Kristinehamn, för övrigt.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Eddie!
Välkommen tillbaka till Sweden.
Fungerar inte Round-up till att ta död på björnlokan?
MVH
Kludden

Eddie sa...

Får försöka med det också om inte mekanisk kamp visar sig tillräckligt effektiv. Då blir det kemisk krigföring.