lördag 18 februari 2012

Från det ena till det andra...

Jag har blivit min egen snusfabrikör. Snussatser finns att köpa på internet och jag gjorde min första sats strax efter Jul och det räcker ännu. Den satsen jag köper kostar 279:- och jag räknar med att tjäna ca 1200:- i månaden om jag fortsätter att tillverka mitt eget snus.

I satsen ingår finmald tobak och de tillsatser som behövs. Jag har också köpt till smakessens, "Bergamott".
Man börjar med att blanda ett salt i 8 dl vatten, häller det över tobaken och rör om ordentligt.
Blandningen går sedan in i ugnen för fermentering. Processen tar 24 timmar vid en temperatur av 90 grader.
Sedan blandar man i innehållet i påse nr 2 upplöst i en angiven mängd hett vatten. Rör om igen och ställer in det hela i ugnen igen i 12 timmar vid 90 grader. När tiden gått tar man ut snuset och blandar i påse 3, Glycerol, och eventuell smakessens. Glycerolet är till för att få rätt konsistens på det färdiga snuset. När allt är blandat ska snuset svalna och därefter eftermogna i kylskåp en vecka. När så skett portionerar jag upp det på halvlitersförpackningar och fryser ner det. Sedan tar jag fram en burk i taget och fyller dagligen en snusdosa för njutning den stundande dagen.
Drygt ett kilo gott och saftigt snus som förgyller mina dagar drygt en månad framåt. Mmmmmmm!

8 kommentarer:

per karlsson sa...

Ohhhh får mig nästan att börja snusa igen. Teknisk detalj fick ljudet att bli kraftigt skarpt igår...... hopas du hade lite kul iallafall

Eddie sa...

Jo tack det var en bra kväll! Kul att det kom så mycket folk.
Jag satt väldigt dumt eftersom jag fick högtaleriet rakt i mitt vänstra öra. Jag är så rädd om öronen eftersom jag fått några ljudsmällar genom åren. Jag tyckte ni spelade alldeles för starkt redan från början och att sologitarren dränktes. Gitarristen höjde då sin gitarr så hans solon hördes. Mot slutet blev det outhärdligt när slutstegen klippte och sången distade. När elementet sedan spräcktes flydde ju publiken som ni säkert märkte. Det var synd att ni inte kunde rigga en mixerplats bland publiken. Då hade det varit en njutning för örat. Livemusik är alltid trevligt och det var kul att återse er allihop. Särskilt kul var det att se Lönnberg efter så många år i exil i Ryssland.

Ser fram emot kommande spelningar eftersom ni gjorde det bra och låtvalet stundtals var helt i min smak. "Maybe I'm a Leo" är inte ofta man hör live t ex.

Per Karlsson sa...

Tack Eddie!

Kul att låtvalet uppskattades. Det är ju det vi eftersträvar. Att spela låtar som vi gillar och som inte spelas ute så ofta!

Ha en go Söndag!

Anna sa...

Det var smart med snustillverkningen!

Blir det en NY-resa i år igen? Det var så spännande att följa din reseblogg förra året.

Ha en fin påsk!

Anna (med språk-, 80-tals- och NY-bloggen)

Eddie sa...

Det blir det! Om exakt en månad firar jag min 48-års dag där. Jag åker den 5 maj. Jag planerar att blogga därifrån i år igen men jag har tröttnat lite.

Jag kanske kör en light-variant på Facebook. Vi får se.

Anna sa...

Vad kul! Nej, snälla, blogga! :) Förresten är vi jämngamla. Bästa årgången!

Anna sa...

Vad kul! Nej, snälla, blogga! :) Förresten är vi jämngamla. Bästa årgången!

Eddie sa...

Stämmer det!