måndag 7 november 2016

12 hopp om liv

Förra tisdagen fick jag en försändelse med tio orotade hoyasticklingar som jag beställt. Tio sorter som jag tidigare inte har. Jag fick också två orotade hibiskussticklingar av en kollega (enkel gul). Jag har dubbel- och enkel röd sedan tidigare. Jag har också ytterligare en som jag köpt på blocket och som jag inte minns färgen på. Den har inte blommat ännu. Det har inte den enkla röda heller.

Igår vann jag en auktion på ytterligare en hoyastickling och den får jag på onsdag. Då ska den sättas på rotning. Således har jag 13 hopp om liv på gång. Om de senaste hoyorna får rötter har jag 93 olika sorters hoyor nu.

Inför leveransen i tisdags hade jag gjort iordning tio små krukor med vått lavagrus så jag skulle vara förberedd. Jag gjorde också iordning två provrör för rotning av hibiskusarna. Den rotningen sker i vatten medan hoyorna rotas i något vått vattenhållande material. Jag har provat med Sphagnum (vitmossa), vermiculite och lavagrus. Det funkar vilket som helst men jag tror jag ska köra med lavagrus i fortsättningen. Det tar olika lång tid för de olika sorterna av hoya att rota sig och först efter två eller tre veckor kollar jag läget. Hibiskusarna tar nog minst en månad på sig. Den ena hibiskussticklingen doppade jag i rotningshormon för att jämföra om det blir någon skillnad på de två.

Här står alla på rotning. Jag älskar att pyssla med sticklingarna och få ner dem i krukor och märka upp med etiketter. Tyvärr var det gjort på tjugo minuter. Jag hade velat hålla på hela kvällen. Felix syns i bakgrunden liggandes med en handkontroll i högsta hugg. Han tycker väl jag är en märklig pappa som håller på med mina krukväxter.

När hoyorna var på plats i plastlådan lade jag på ett lock för att få till ett trevligt mikroklimat runt de små liven.

Det är sex grader kallt och jag eldar. En bitande blåsig kyla råder runt kapellknutarna nu. Inte ens Sivan vill gå ut.

Inga kommentarer: