lördag 27 januari 2018

Mistel

Idag körde jag Felix till Arenan för fotbollsmatcher redan kl 10. Sedan åkte jag hem och monterade en huv för köksfläkten på ytterväggen men det blev inte så bra. Jag fick täcka med plast och häftpistol för att inte regnvatten ska rinna in. Måste få till en permanent lösning för det men än så länge duger den nödlösning jag fick ta till.

Jag har i ett tidigare inlägg utlovat bildreportage när jag sår en mistel. Här kommer detta.
Jag har köpt mistelbär från en jag känner. Misteln satt på en gren som blåste av i en storm i stockholmsområdet nyligen. En bekant plockade av bären från misteln och gjorde dessa tillgängliga för hugade spekulanter på FB i en grupp jag är med i. Givetvis vill jag odla mistel!

Misteln är fridlyst och misteln smittar av sin fridlysthet på trädet den växer på. Hittar ni ett mistelträd i skogen är det fridlyst och får inte sågas ner. Den är en halvparasit som måste ha ett värdträd men den har egen klorofyll och förmåga att fotosyntetisera själv.

Misteln trivs upp till Mälardalen och det är tveksamt om min kommer att ta sig här men jag försöker. Det finns en mistelhona i Väse och en i stadsträdgården i Karlstad som jag inte vet könet på. Mistlar är honor eller hanar och för att få bär krävs hane och hona. Det borde gå att konstpollinera.

Så här levererades bären i min brevlåda. De har legat frostfritt i dagsljus sedan jag fick dem.

Jag öppnade det lilla paketet och skred till handling. Bären ska mosas och det klibbiga innehållet innehåller ett frö. I naturen ska fåglar äta bären och när de bajsar ut fröet är det så kibbigt att det fastnar i fjädrarna bak i rumpan. Då stryker de av sig fröet mot en trädgren. Det är mistelns strategi.

Här har jag kletat fast fröer på en gren. Det luktade fruktigt och gott när jag fick ut innanmätet men fröerna är jättegiftiga för oss så det är inget man ska smaka på. De behöver heller inte gå igenom ett matsmältningssytem. En del fröer behöver det men inte dessa.

Jag "sådde" på tre ställen på min rönn men jag har bär kvar som jag ska så på andra ställen i stan. Jag tog lite gasbinda och täckte fröerna så inte fåglar ska äta upp fröerna på en gång. Spännande...

Målningen i köket är klar nästa vecka och stommarna till köksinredningen kommer den 16 februari. Tills dess ska jag plocka lite och förbereda. Lite småpyssel bara.

Inga kommentarer: