tisdag 9 oktober 2018

Gungstol och fladdermöss

I våras när altantaket var klart fick jag en idé att möblera altanen med några gungstolar istället för traditionella trädgårdsmöbler. Jag kollade lite på Blocket och insåg att de ligger på en dryg 100-lapp styck. Jag berättade för en kompis om min plan och han hade en gungstol ståendes. En med anor från ett gammalt kapell dessutom. Om jag hämtade den skulle jag få den gratis och det var ju intressant förstås. Han och hans fru skulle göra sig av med den och jag tyckte jag behövde en. Han bor i Skåre norr om Karlstad så därför blev transporten inte av i somras men helgen hämtade jag den.
Det hade ett säreget utseende och när jag såg den reagerade jag på hur långa medarna var baktill. Den var jättefin. Lite sliten och gisten men verkligen charmigt vacker.

På kvällen tänkte jag provsitta den. Den gungade bakåt så mycket så jag trodde jag skulle slå runt och sedan blev jag sittandes så. Jag tog mig nästan inte ur. Det var som att ligga i en tandläkarstol med benen högra än överkroppen. Jag fick verkligen kämpa för att ta mig ur den och kunde inte förstå hur man tänkt sig att det ska gå att sitta i den. Jag ringde min kompis på kvällen och det visade sig att han aldrig provsuttit den.

Imorgon ska jag låta Felix provsitta den och se om han kan. Jag undrar om det är min kropp det kan vara fel på.

Sedan några månader tillbaka har jag hört ett "pipljud" på kvällarna när jag suttit i prediksalen. Eller snarare ett skrikljud. Jag har hela tiden trott att det varit en fågel som sitter utanför. Koltrastar har ett högfrekvent ljud som de utstöter ibland kvällstid så jag har trott att det varit det. Ljudet stämmer inte med det jag hör i prediksalen men jag har tänkt så ändå i brist på annat.

Det låter som när det gnisslar i en gummisula mot ett gymnastiksalsgolv. Däckskrik liksom. Som det låter när man tittar på en pingismatch i TV. Ljudet varar bara en sekund varje gång. Igår satt jag och antecknade klockslag för gnisslingarna. 18:26, 18:39, 18:50, 19:04, 19:14,... Det var mellan 10 och 14 minuter mellan ljuden. Jag gick ut och ställde mig och tänkte att jag skulle se något utanför. Jag trodde det var en fågel som sagt men därute var det tyst. När jag kom in igen hörde jag ljudet direkt. Till slut slöt jag mig till att det är fladdermöss som låter på vinden. När de jagar har de ett högfrekvent ljud som vi människor knappast hör men de har också "sociala" ljud inom gruppen och de kan man höra. Jag har också sedan en tid konstaterat ett litet hål under takfoten på just den delen av taket. Det var en hackspett som visade mig det hålet för någon vecka sedan. Jag hörde hur det hackade och smög ut.

Det är nog så att jag har fladdermöss på vinden. Jag har inte varit uppe och lyst med ficklampa ännu och även om jag gör det så finns det inget att göra om jag hittar dem. Fladdermöss är fridlysta. Jag får vänta till våren och försöka sätta igen hålet när jag försäkrat mig om att de är ute och jagar. Nu håller de på att förbereda vintervilan som bäst och jag vill inte störa. Jag får nog inte störa dem heller. Fladdermöss har ett starkt skydd i lagen och så ska det vara också. Med tanke på att varje fladdermus äter flera tusen myggor per kväll så erbjuder jag dem gärna husrum. Men jag vill inte ha dem på vinden. Jag ska bygga holkar och sätta upp på baksidan av uthuset till våren. Först efter det ska jag täta hålet i väggen.

2 kommentarer:

Unknown sa...

Sitter här i ottan och fnissar lite åt min inre syn av dig hur du försöker ta dig ur gungstolen :-)

Hälsningar Therese (vildvittring.wordpress.com)

Eddie sa...

Ja herregud vad rädd jag blev!