lördag 9 mars 2024

En första arbetsvecka avklarad

Första arbetsveckan efter sjukskrivningen är nu genomförd. Den gick riktigt bra. Jag kände mig faktiskt efterlängtad och behövd. Jag lade märke till att när jag höll i möten online var jag väldigt forcerad i talet. Som att jag omedvetet ville överkompensera för min tystnad i två månader.

Det är minusgrader och jag är sällan utomhus. Jag har släpat mig runt på 20-minuterspromenaden ett par gånger under veckan i alla fall. Jag har gått upp i vikt igen under sjukdomsperioden. Hur mycket vet jag inte men det märks på svångremmen.

Vårfåglarna lyser med sin frånvaro. Jag har hört kattuggla ett par sena kvällar när jag lagt mig. Ingen pärluggla i år hittills. Jag tittade till mina uggleholkar en dag när jag var ute och i den ena holken ligger någonting stort som blockerar ingångshålet. Holken sitter så högt upp så jag inte ser vad det är men det ser ut som en stor barkbit. Något djur måste aktivt stoppat in det i holken. Det finns ingen möjlighet att den stora biten har blåst in i holken av sig själv. Jag har försökt titta med kikaren men den gamla loppiskikaren är oduglig. Jag tänkte ta ett foto med teleobjektivet men jag hittar inte min kamera. Det är ganska vanligt att jag inte hittar saker här i kapellet. Och i den lilla lägenheten i Spanien också förresten. 

3 månader kvar innan Spanien men jag drömmer mig dit varje dag. Det är runt 20 grader på dagarna där nu och mandelträden börjar ha blommat klart. Här blommar faan inga mandelträd, den saken är säker. Runt nollan här denna mulna lördag. Jag fantiserar om att bygga ett litet lähörn på uteplatsen där jag kan sitta lite avskärmad från vind och den religiösa dansken på den sidan om mig. Jag funderar på en låg spaljé. Jag får inte bygga högre än 120 cm. Jag vill ju så gärna ha bouganvilla någonstans men jag vet inte var. Jag har sett att det finns markiser som man sätter upp vertikalt på väggen. Den sitter skyddat i en kassett när man inte använder den. Sedan drar man ut den och sätter fast den i nederkant i ett fäste som sitter fast i marken. Då får man en avskärmande vägg som blir 180 cm hög och 3 meter lång. Ett parasoll behöver jag också till framsidan. Då lär jag hyra en bil för att få hem de grejerna.

Jag ska succesivt börja byta ut lite furumöbler nere i lägenheten också. Jag lever ju i ärvd inredning till stor del därnere. Det är väldigt mycket furu och det börjar jag bli innerligt trött på vid det här laget. Dörrar, skåpluckor och garderober är också av furu. 

Jag fryser hela min vakna tid. Jag har aldrig varit med om en frusnare vinter. Åldern? Det måste vara det. Jag har varit varm som en gjutjärnskamin hela mitt liv men den självgenererade värmen får jag inte till längre.

Felix fyllde 21 år i veckan och jag hade honom här på födelsedagskvällen och bjöd på lite mat.

Jag tog en sväng med bilen ner till COOP och hämtade en handske som jag tappade därinne förra helgen. Sedan blev det Maxi för lite handling. Parkeringen vid Maxi var full. Vid COOP var den tom. Konstigt men det är alltid så. 

Jag tänkte göra en indisk Kheema så jag kan bjuda Felix på det till veckan. Kheema är en köttfärsröra med potatis i. Men först var jag tvungen att göra mer Garam masala. Den jag tidigare gjort har tagit slut.

Det går åt en del kryddor.


Här ligger lite olika kryddor. Svarta kardemummakapslar, gröna kardemummakapslar, svartpeppar, muskotnötter, muskotblomma, lagerblad, kanel och stjärnanis. I stekpanna har jag redan lagt kummin-, och korianderfrön också


Jag rostade allt väldigt försiktigt innan jag malde ner alltihop. 


Nu har jag garam masala ett tag. Jag använder en tesked då och då.

Jag påbörjade också matlagningen. Olja, ghee, lagerblad, kardemummakapslar och kanel fräste en stund. Fyra rödlökar hackades och gick i och bryntes. Sedan riven ingefära och riven vitlök. 


Där är basen till de flesta indiska rätter.


Jag drack ett par glas vin till matlagningsbestyren och eldade i kaminen.

Sedan brynte jag köttfärsen och lät det puttra ihop lite. 


Sedan ställde jag ut det på altanen på avsvalning tills imorgon då jag fortsätter med matlagningen. Imorgon puttrar jag igång alltihop igen och fortsätter. Det ska i tomat härnäst men det glömde jag att köpa. Jag fortsätter helt enkelt imorgon när jag köpt lite tomater.

Jag fick väldigt ont i axlarna igen idag när jag höll på med matlagningen. Inte bra!

Det blev sedan TV-tittande resten av kvällen innan jag fällde in hovarna för denna dag.

Inga kommentarer: