fredag 19 februari 2021

Ejderns extra fina orökta smörgåskaviar - recension

Först ut att recenseras är "Ejderns extra fina orökta smörgåskaviar". För mig är det "urkaviaren" som jag växte upp med. I perioder köpte min mamma andra sorter men Ejderns var alltid favoriten. Det var en höjdpunkt när man såg ejderstuben i kylskåpsdörren. Då hade morsan slagit på stort.


Tuben såg exakt likadan ut då som nu (för 50 år sedan). Fortfarande anser jag också att det är den bästa med sin romhalt på 77% och sin extrema sälta. Den är också bland de dyraste som finns på marknaden bland smörgåskaviarerna. Jag tycker också om namnet där adjektiven staplas på varann. Ungefär som jag själv gör när jag presenterar maträtter för Felix. "Pappa-Eddies supergoda lyxhamburgare", t ex.

För att hitta på ett bedömningssystem ger jag därför Ejderns 10 poäng. Ejderns är min referens och andra märken bedöms i förhållande till Ejderns.

Jag köpte på mig lite mer kaviar idag och insåg att det fanns ytterligare ett tiotal olika sorter bara på ICA maxi.


Jag har fyra andra sorter i kylen redan men idag kompletterade jag med två till. Klädesholmens har jag fått rekommenderad till mig av två oberoende källor de två senaste dagarna. Båda personerna är hemmahörande på västkusten. Det blir spännande att se hur den står sig i testet. 

Det kommer att ta väldigt lång tid innan jag testat de som finns på marknaden. En stor tub kan nog ta upp till två veckor att göra slut på. Ejderns räcker bara ett par dagar i mitt hushåll just nu. Jag kommer alltid ha en tub Ejderns öppen som referens också. Det kommer alltså att bli högst två sorter i månaden som recenseras. Med den takten är vi nog en bra bit närmare vintern när den sista sorten recenseras.

Nu är det töväder igen men vägarna här i södra Värmland har varit ishala idag. Våren är ändå på väg. Dagarna blir längre och det är ofta dagslängden som har betydelse för att fåglar och djur ska få vårkänslor. Jag har ännu inte hört pärlugglan. Hon brukar hoa vid den här tiden på året. Talgoxarna testar lite med sin sång och det dröjer nog inte innan även koltrastarna prövar några strofer. Veden är nästan slut och om två veckor är det dags att så tobaksfröer inför snusproduktion 2022.

Men det är sannerligen på rätt väg.

3 kommentarer:

Cre8iv sa...

Woaw!! Kul du hittade Klädesholmens! 👍
Testa också Isbjörnens kaviar. Blå tub! 👌
Smaklig spis! 😉

Cre8iv sa...

Då blir det en kaviarblogg i fortsättningen, istället för en kapellblogg?! 🌞🖐

Eddie sa...

Jajjamen! Som du märker finns det hur mycket som helst att blogga om.