söndag 28 februari 2021

En man och hans böcker

Det finns inget som gör mitt hem till mitt hem så mycket som mina böcker. Jag vet inte hur många gånger jag flyttat alla böcker mellan lägenheter och hus. Tyvärr rimmar detta lite illa med mina drömmar om ett seniorliv i Spanien. Dit kommer jag inte ta med mig böckerna men om det skulle bli en sådan heländring i livet så får jag nog sälja kapellet också. Allt det får framtiden utvisa och jag försöker att inte oroa mig för mina böcker redan.

Jag har väl närt en dröm att Felix ska bli en läsare men det verkar inte så. Tyvärr får han väl ärva en massa "skräp" istället för en "guldgruva".

Jag har väl alltid tänkt att en människas bokhylla beskriver ägaren på ett intressant sätt. Ett hem utan böcker verkar lite misstänkt i min värld. Att äga böcker är för mig otroligt viktigt. Jag har aldrig varit en "låntagare" och heller aldrig förstått det där med talböcker.


Jag har mina böcker som en fondvägg att vila ögonen på. Nästan varje bok är också förknippad med ett minne. Det är inte helt lyckat att ha sina böcker i ett solutsatt läge som jag har. Ryggarna bleks väldigt och det är lite synd. Jag har också en målning hängande utanpå bokhyllan. Jag tyckte det blev bra så.

Idag ska jag göra lite nedslag bland mina böcker.


En kort period sparade jag IKEAS-kataloger. På den tiden fick man dem i brevlådan om jag inte minns fel. Jag tänkte att det kunde vara roligt att bläddra i dem för att se hur modet såg ut förr och kolla lite priser. Sådant brukar alltid vara roligt med gamla veckotidningar t ex.

Nuförtiden har jag inte så bra ordning på mina böcker. De står lite huller om buller och inte riktigt sorterade i teman eller efter författare. Vissa står någorlunda sorterade däremot. Som IKEA-katalogerna ovan. Men till höger om IKEA-avdelningen finns några Frödingböcker.

Fröding har annars minst fyra egna hyllplan. Jag tror jag har nästan allting som skrivits OM den stora skalden. Plus en del originalutgåvor med hans dikter förstås.


Här är "dikthyllan" med Fröding.


Och här några av böckerna om honom. Den tjocka pocketboken med en massa bokmärken i är en av de första böckerna jag köpte för egna pengar i tonåren.


Jag hade en period i livet när jag sökte något utöver det fysiska livet och läste Castaneda. Här är de böckerna. De hade så fina titlar tyckte jag. "En annorlunda verklighet" t ex.


Stig Claesson (Slas) har också alltid varit en favorit.


Och Paasilinna.


Här är "Kristinehamnshyllan".


Och Kafka förstås.

För övrigt tänker jag mycket på ett deltidsliv i Spanien och väntar fortfarande på konsten från USA. Men nu är den tydligen i Sverige i alla fall. 


Undrar vad som händer härnäst nu. Om den kommer till ICA Maxi i Kristinehamn eller om jag ska hämta den någon annanstans.

Våren är på god väg nu. Igår gick jag en liten promenad vid Maxi när jag skulle handla. Jag parkerade och gick en runda på Hembygdsgården i solen. Jag ska göra likadant idag. Jag behöver verkligen röra på mig. Det har varit en lite jobbig vinter med KOLen. Svårt när det varit så kallt.

2021 ska bli ett liv med lite mera eftertanke om den egna kroppen. Jag kommer förmodligen dö av min KOL men när det ska ske kan jag styra över lite själv. Jag behöver arbeta upp min kondition. Det låter nästan som ett nyårslöfte den sista februari. Det får väl bli ett marslöfte istället.

Inga kommentarer: