onsdag 21 juni 2023

Äggskärare och lite annat

Redan den 20 mars hade jag klart för mig att jag skulle göra ett blogginlägg om äggskärare i sommar och nu är det dags. Jag såg till att köpa med mig en äggskärare från Sverige för att vara på den säkra sidan när jag kom ner hit. Jag ville ha en "svensk" eftersom jag inte riktigt litade på att spanjorer förstod det där mad att skära ägg.


Detta är ett flygfoto över den jag hade med mig ner. Det låg en gammal äggskärare kvar i lägenheten efter den förra ägaren men den gick sönder ganska snabbt. Dessutom blev det någon millimeter tjockare skivor än vad jag var van vid från Sverige. 

Den jag tog med ner från Sverige gick också sönder ganska kort efter att jag anlänt så jag tvingades köpa en spansk. Jag var så vrång att jag skar ägg med kniv innan jag införskaffade en ny här nere men när jag väl gjorde det insåg jag hur oduglig den svenska äggskäraren som regel är.


Detta är ett foto av den spanska från ovan. Ingen större skillnad. Men det är när man fotograferar dess långsida man förstår var mycket smartare de spanska lösningen är.


Här den svenska igen men nu i profil.


Ytterligare en studie av den svenska men där ägget är satt under tryck något.


Den spanska i profil.


Här under tryck. Lägg märke till hur anhållet är utformat som en liten uppförsbacke i den delen dit ägget trycks vid belastning med trådarna.

Denna lilla skillnad gör att ägget inte trycks sönder framåt och hamnar i framkant som en mosig sörja. I det spanska fallet sker genomskärning hela vägen och ger upphov till runda intakta skivor. Lägg märke till den fina skärvinkeln mellan trådarna och anhållet i det kritiska genombrytningsskedet.
Jag överväger nu att köpa med mig en spansk skärare hem till Sverige istället. Jag verkligen älskar att tvingas omvärdera mina fördomar och uppskattar alla dessa fantastiska detaljer i livet.


Jag stack mig på grannens kaktus här idag och fick väldigt ont efteråt. Jag tror det finns taggar kvar inne i två av fingrarna på högerhanden.

Jag badade ett par gånger under arbetsdagen och det är skönt att kyla ner kroppen med jämna mellanrum.


Efter jobbet solade jag lite. UV-index 9 mitt på dagen. 7-8 under sen eftermiddag. I Sverige har vi mellan 4 - 8 en strålande högsommardag men det är sällan över 6. Jag börjar komma i ordning så pass nu så jag inte bara behöver se om mitt boende utan kan också börja njuta lite. 


Jag satte upp myggnät vid bakdörren i alla fall.

Jag och grannen åkte till Carrefour senare när det svalnat av lite och köpte ingredienser till morgondagens paella. 

Jag köpte också en ny fläkt för att Felix och jag ska ha varsin när han kommer. Jag får passa på att köpa skrymmande saker när jag får skjuts.

Jag är halvduktig på ganska mycket men en sak som jag aldrig riktigt lärt mig är att grilla. Ikväll gjorde jag ett tappert försök på mitt eget vis. Jag skulle bara grilla några korvar så jag behövde i alla fall inte särskilt mycket kol.

Så här byggde jag upp det. Lite kol i ena hörnet av grillen. Det ljusbruna är en tändbit. Oljeindränkt platta av trärester.


Jag förberedde korvarna vid sidan av. Pickade hål i dem med tandpetare.


Jag började med att grilla bröd som aptitretare.


Jag bjöd grannarna på bröd med sobrasada. 


Jag hade köpt till en stark sobrasada också så jag gjorde en av varje.


Korvarna blev också jättegoda.


Däremellan bläddrade jag i reklamblad från Carrefour.

När jag ätit klart satt jag bara och njöt av kvällen. 

Betraktade omvärlden genom mitt vinglas.


28 grader varmt. Stilla. Inte ens fågelsång förutom tornseglarnas ljud under jakt och uppvaktning. Jag såg tornseglare och tornfalk i samma blickfång vid ett tillfälle. Några rödstjärtar har jag inte sett. Mina älskade starar är tysta. De kanske ligger på ägg. Jag längtar efter deras otroliga melodier.

Jag önskar att jag hade haft sällskap av någon jag tycker om denna kväll men det var fint att sitta ensam också. Iförd hawaiiskjorta och lite småfull. I fjärran hördes en oduglig trubadur från sunkstället "Bar Patricia" och jag var glad att jag slapp vara där.

Inga mygg eller knott. Bara tyst och stilla.


Min snusbroder Anders har varit och tittat till tobaken i kapellet och det såg bra ut.


Inga kommentarer: