tisdag 15 augusti 2023

Archibald Persson

Jag vet att jag haft en bok av Archibald Persson och jag vet inte hur många gånger jag gått igenom mina böcker för att hitta den. Jag har själv fått den av författaren. En känd författare som står bakom ett 30 tal böcker men ingen av dessa är skönlitterära verk. Men jag har en skönlitterär bok som han har skrev 1974. Under pseudonymen Archibald Persson.


Igår kväll hittade jag den.


Jag och Bernt Stenberg åkte upp till Qvallsta utanför Uppsala för att hälsa på honom. Det var en stor dag i mitt liv. Författaren var en av mina idoler och jag har läst allt han skrivit om Gustaf Fröding. Vi satt hemma hos honom hela dagen. Han visade gamla brev som Fröding skrivit. Frödings dödsmask av gips där Frödings skäggstrån satt kvar i gipset. Han lagade mat åt oss av vad som fanns i kyl och frys. Han stekte upp köttbullar, varmkorv och potatis och ketchup. Till måltiden ville han att vi skulle klä ut oss. Vilket vi också gjorde. Jag hade hatt och någon rävboa och vi tog bilder på oss, utklädda alla tre. 

Jag fick de böcker han skrivit som jag inte hade. Han signerade dem förstås och jag fick den hemliga skönlitterära boken han skrivit under pseudonymen Archibald Persson också. Författaren hette egentligen Germund Michanek.


Den 11 juni 2001 var det visst.

Både Germund och Bernt är borta nu tyvärr.

När jag söker på nätet går det inte att hitta någonstans där det står något om Archibald Persson. Såvitt jag kan förstå är det här inlägget det enda på hela Internet där Archibald Persson kopplas till Germund Michanek. Vilket avslöjande va?


Idag tog jag äntligen tag i en av mina förväxta monsteror. Jag plockade isär virrvarret av stammar och började om att knyta upp plantan från början.


Här står de nu tvillingarna inköpta 2015. Det var den till höger jag förbarmade mig över.

Idag skedde det jag aldrig trodde skulle ske. Jag körde en liten omgång böcker till tippen. Vissa av böckerna har funnits i min ägo sedan jag var tonåring. Det kändes konstigt men det var ett stort och viktigt steg mot min frigörelse från det gamla och mot det nya.

Jag pratade med Kent-Agent nere i Spanien idag också. Han har också tänkt om lite vad gäller Spanien. Han ska flytta till annat boende och hyra på andra villkor. Inte på årsbasis utan kortare perioder vår och höst istället.

Jag kollade in på Tradera idag också om jag fått några bud på min bok jag lade upp för 500:-.
Det hade jag och den är uppe i 1 630:- nu.

Inga kommentarer: