måndag 14 augusti 2023

Det här med alkohol

Jag dricker inte öl, vin eller sprit för att det är gott. Jag har bara ett syfte med det och det är dess lugnande och avslappnande effekt. Därför dricker jag också helst ensam. Om man dricker tillsammans med någon kan man inte slappna av och njuta och göra vad man vill. Då ska man tvingas lyssna på någon annans tankar istället för sina egna. Ibland när jag dricker blir jag lite manisk. Jag kan städa badrummet och sådana saker. Baka är också roligt. Jag tycker jag blir så listig när jag druckit alkohol. Får en naturlig känsla för hur mycket en deciliter är så jag behöver inte ens decilitermått. Eller också blir jag oerhört noggrann och mäter upp exakt 200 gr vetemjöl special. Inte 200,04 gram alltså.

Ofta planerar jag mitt rus. Jag kan tänka redan på förmiddagen att jag ska dricka på kvällen. Runt kl 16 är det lagom att börja men det är så många faktorer som ska spela in för att jag ska kunna hålla mig till planen. Det bygger på att jag äter lunch strax före kl 12 och sedan inte äter något mer på eftermiddagen. Då "tar" alkoholen bäst när jag väl börjar. Sedan dricker jag till jag mår som bäst. Då äter jag och går och lägger mig. Det är då jag mår som en brukspatron.

De senaste gångerna när jag planerat ett rus har det inte blivit av. Jag kan vara jätteladdad och dricka ett par öl men sedan kommer jag av mig. Jag tröttnar. Prioriterar mat istället och då är det ingen idé att fortsätta sedan. Två gånger den här helgen kom jag av mig innan jag ens började och en gång just efter två öl. På fredagen skördade jag tobak och blev varm. Belönade mig med två iskalla öl men sen försvann lusten helt. Jag gick till sängs istället. I lördags åkte jag till Maxi kl 17 och köpte en flaska tonic. Jag fick plötsligt lust att dricka ett par gin och tonic men när jag kom hem och hade lagt tonicen i frysen ångrade jag mig och la mig och läste istället. Jag tog ut tonicflaskan ur frysen och ställde den på bänken istället. Igår söndag ställde jag in tonicflaskan i frysen igen och när det var lagom att slå upp första GT:n ångrade jag mig och tog fram min bok istället. Det tycks omöjligt att bli lite berusad. 


Idag på Maxi köpte jag en låda mandelkubb istället. Mandelkubb har alltid inneburit "vuxenpoäng" för mig men det är väl okej när man fyller 60 om ett halvår. Det här med vuxenpoäng hänger i trots att man närmar sig pensionen. Märkligt. De särskriver mandelkubb också. Det borde vara ett bindestreck när ordet fortsätter på nästa rad.

När jag skrivit detta var klockan 17. Det kändes försent att börja med GT då. 


Men jag beslutade mig ändå för att hälla upp en stadig GT. Ca 2 dl gin och resten tonic. Då insåg jag att jag bara hade två isbitar. Felix måste ha använt is när jag varit borta. Isbitarna smälte på en gång. Ginnet var rumstempererat och det var mer gin än tonic. Men jag hittade en gammal påse "köpe-is" längst ner i frysen som frusit ihop till en enda stor isklump men efter en rejäl kämparinsats lyckades jag slå sönder klumpen i mindre bitar. Det smakade lite "frys" av isen men det kunde inte hjälpas. Jag kan inte sitta och dricka ljummen grogg det är en sak som är säker.

2 dl gin var inte mycket att hurra för. 

Sedan blev det en TV-kväll i kapellet. Roligare än så behöver det inte vara.

Inga kommentarer: