fredag 25 augusti 2023

Fredagskväll och ny kostsam katastrof i kapellköket

Igår när jag skulle testa att göra en ny indisk rätt (Beef korma) gick allting åt helvete. På morgonen skar jag upp en bit högrev i grytbitar och lade i marinad. Under pauser i arbetsdagen förstekte jag en massa lök, lade cashewnötter och sultanrussin i blöt, malde kryddor och tillverkade kryddpastor som skulle i grytan vid själva köttkoket. Ganska tidskrävande även om jag spred ut det under hela dagen.

Efter jobbet skulle jag avsluta min korma så jag satte igång alltihop i tryckkokaren. När jag använder den drar jag på maxvärme på plattan tills ångan börjar komma ut i locket. Men det hände inte denna gång. Efter ett tag undrade jag om jag hade satt på locket lite fel. Jag tog av grytan från värmen och öppnade försiktigt locket när jag bedömde att det var riskfritt. 

Jag fick en liten känsla av att jag tänt på en stubin till en påsksmällare som inte exploderat och nu smög jag fram för att se om stubinen slocknat. Jag upptäckte då att locket satt fel och att det i och med det inte kunde byggas upp något tryck i grytan. Jag åtgärdade detta och började om. Då uppförde sig grytan som den borde och när trycket var uppe slog jag av värmen till hälften. Nu skulle tiden - 30 minuter - göra att korman blev klar och köttet så där underbart mört. 

När trettio minuter gått tog jag av grytan från värmen och lät trycket gå ner helt. När jag öppnade locket luktade det som en radhusbrand. Den starka värmen under det misslyckade inledande försöket hade gjort att korman bränt fast i grytans botten och allt var fullständigt oätligt. 


Jag fick äta en macka till kvällen istället. Det var ju tur att jag inte kokat ris i alla fall. Kött för drygt 100:- åt skogen.

Jag tog en macka och började gå igenom mina vinylskivor för att prismärka dem. När jag haft intresserade här på besök som köpt skivor av mig har jag insett att jag varit alldeles för billig hittills. Nu är det stopp för skivförsäljningen i kapellet tills jag fått gå igenom hela samlingen för att sätta mer rimliga priser. För detta ändamål beställde jag mer plastfickor på Amazon. Jag vill inte gärna sätta små klisterlappar direkt på konvoluten.

Idag blev det enklare lunch.


Knaperstekt inkråm från två rejäla isterband, två schalottenlökar och 3 dl creme fraich. Lättspytt.


Efter jobbet satte jag mig och prismärkte mina zappaskivor. Det tog några timmar kan jag lova. Jag går in på Discogs och kollar upp vilken version av skivan jag har och det är inte det enklaste. Som exempel kan jag ta Pink Floyds album "Umma gumma" som finns i 551 versioner. Pink Floyds "The dark side of the moon" finns i  1 257 versioner.

Jag gjorde ren min tryckkokare med svinto också men den är långt ifrån fläckfri. Det blir lite TV-kväll och därefter läsning. Det regnar ute.

Inga kommentarer: