måndag 16 maj 2016

Återfall till vinter

I helgen har jag följt med som en av sex klassföräldrar på skolresa till "Kloten" i Lindesberg.
Det har varit helt fantastiskt. Underbart att se Felix i sin andra värld som jag aldrig får se annars. Vilken roll han har i gruppen och hur han framstår som kamrat bland de andra.

Jag har lärt känna Felix bättre under denna helg. De har gjort en massa gruppövningar och jag har förstått att han funkar när det gäller samarbete även om han är en individualist i botten. Han har empati och är en bra lagkamrat.

Resan till Kloten tog två timmar. Vi åkte över Karlskoga och Nora och jag hade tre barn med mig i bilen förutom Felix. Redan strax norr om Karlskoga började vi möta bilar med snö på taken. Det var tre plusgrader på vägen upp och det såg inte ut att bli något varmare under helgen. När vi kom fram låg det en decimeter snö på marken och det snöade och blåste. Vi blev inkvarterade i ett eget stort hus och började med att äta lunch.

Efter lunch delades klassen in i två lag och tågade ut i skogen. Det skulle göras samarbetsövningar vid olika stationer i skogen. Det var jätteintressant att höra hur de resonerade innan de började övningarna. Nackdelar och fördelar med att göra på det ena eller andra sättet. Sedan skred de till verket och efter ett par försök löste de uppgifterna. Även de mest försiktiga och blyga eleverna var med och peppades av de andra. Det var så roligt att se hur just de barnen växte med uppgifterna.

Vi var tvungna att avbryta dagen i förtid eftersom alla frös så de skakade. Absolut sämsta tänkbara väder. Alla trodde ju våren kommit och hade därför inte med sig vinterkläder. Som tur var hade jag ett par arbetshandskar i bilen som Felix kunde låna. En del barn hade inga handskar och måste frusit fruktansvärt. Det var kalla blöta rep att hålla i vid de flesta stationerna.

Efter kvällsmaten hängde barnen i ett av de stora sovrummen. Sedan var det dags för eurovisionsfestivalen och alla barnen satt i källaren i TV-rummet och följde hela finalen ända tills den var slut. Vi föräldrar satt uppe och pratade. Vi hade mycket intressanta diskussioner om klassen och skolan. Klockan ett på natten började lugnet lägra sig över huset och vi gick till sängs. Några små skratt hördes en stund men sedan blev det tyst.

Klockan sju var det väckning och frukost. Vi städade huset och gjorde oss klara för dagens övningar. Två övningar som egentligen skulle avklarats dagen innan hade vi kvar. "Gungan" och "Apstegen". Häftiga övningar på hög höjd. Jag har videoklipp av bägge övningarna men lyckas inte ännu få in dessa här i bloggen. Jag återkommer längre fram med det om jag lyckas.
Här en bild på Felix i alla fall med en hjälm som satt snett hur han än försökte räta upp den. Han bytte hjälm sedan.

Det var en helt fantastisk resa där jag fick lära mig mycket om Felix som jag inte visste förut. Jag hade aldrig umgåtts med klassen förut heller och hade väldigt dålig koll på vad barnen hette. Det var så roligt att se honom i hans vardagliga sammanhang.

Han hade också en järnvilja när det gällde att utmana sina fobier. Jag trodde han var höjdrädd, men icke. Han brukar vara så försiktig inför nya saker. I helgen har han inte backat för något.

Inga kommentarer: