tisdag 31 maj 2016

Svärmning

Idag svärmar en extremt stor myrsort här runt kapellet. Jag är rädd för att det är hästmyror och de vill jag inte ha i mina byggnader. Jag har sett ett tiotal flygande och krypande. Det verkar som om de släpper vingarna när de landat. Jag tror att det är parade drottningar som biter av sig vingarna för att krypa runt och leta efter ett bra ställe att lägga sina ägg och på så sätt etablera ett helt nytt samhälle.  En som jag såg när den landade såg jag lite senare med bara en vinge.

På tal om myror. I år har jag gjort lite för mina sexbenta vänner.
Redan i januari tillverkade jag ett bihotell för solitärbin. Så fort det bara gick satte jag också upp det under takfoten på uthuset men ingen verkar ha flyttat in ännu. Bina kryper in i hålen och lägger sina ägg längst in. Sedan fyller de hålet med mat för larverna och murar igen hålet. Jag kollar lite ibland om något hål att igenmurat men inget har hänt ännu.

Jag grävde också ner en upp-och-nervänd blomkruka för humlorna att bygga i. Inte heller där är det någon aktivitet.

Ser fram emot grävmaskinistens ankomst på lördag. Jag har semester nästa vecka och då ska jag börja bygga uthus. Jag har ett dilemma dock. Virke är så mycket billigare på Byggmax i Karlskoga än på Beijers här i stan. Så mycket billigare att det gott och väl lönar sig att åka dit och handla. Men jag hatar att köra bil med släpkärra. Speciellt på E18. På måndag lär allt vara stängt så jag borde köpa regelvirke nu i veckan. Jag kanske måste åka och hämta ett lass med reglar nu på fredag.

En underbar försommarkväll här i kapellet där bara fågelsången och de svärmande myrorna fyller den varma kvällsluften. Tänk om det alltid vore så här.

Inga kommentarer: