tisdag 10 maj 2016

Växthus

För ett par år sedan köpte jag ett begagnat växthus av en kvinna i Björneborg. Ett sådant där litet aluminiumväxthus som står i nästan varannan trädgård. De brukar oftast vara bortglömda och i ett bedrövligt skick. Igenväxta och med trasiga rutor. Det här var väl i någorlunda skick när jag köpte det. En del rutor trasiga förstås men jag köpte det.

Jag fick köra flera vändor mellan Kristinehamn och Björneborg. Ett par gånger med bara glasrutor. De var så tunga att jag inte vågade lägga för många i en hög i bakluckan åt gången. Sedan åkte jag ner med en släpkärra och lastade på växthuset så det såg ut som om jag hade husvagn efter bilen när jag körde hem. Sedan dess har växthusstommen stått undanställt i ett hörn av trädgården.

Denna vinter har jag längtat otroligt mycket efter att få gräva och göra lite fint i trädgården. Allting  har varit fruset så länge. Jag har legat i en soffa framför tv:n en hel vinter och drömt om våren. Så fort marken började tina gjorde jag små grävförsök och till slut gick det fint att gräva. Jag började med att gräva en lång rabatt utmed söderväggen. Alltför många gånger har jag åkt till någon handelsträdgård och kommit hem med ett par kassar perenner som jag inte vetat var jag ska placera. Då har jag fått gräva någonstans på måfå för att få ner dem i jorden. Det har också hänt att de nyinköpta blommorna dött i en papperskasse bakom huset utan att ens komma i jord. Den här gången gjorde jag rabatten först.

Tyvärr så är jag inte så duktig på att komponera rabatter. Jag vet inte så mycket om växter. Man måste ju tänka på höjd, färg och blomningstid med mera och jag har ingen erfarenhet alls ännu. Jag vet vad jag tycker är vackert förstås så jag får väl prova mig fram.

När jag grävt rabatten grävde jag bort grässvålen där jag hade tänkt placera växthuset. Jag tog bara bort svålen och lite till under för att jämna till marken. Sedan lade jag i markduk och fyllde upp med lite singel.  Först tänkte jag mura en sockel av Lecablock med ändrade mig och slog ihop en enkel ram av tryckimpregnerade stockar istället. Ramen "flyter" på singelbädden och är inte fäst i marken. Jag tror det kommer att klara tjälen. Därefter ställde jag på växthusstommen och skruvade fast den i ramen. Glasskivorna som stod bakom uthuset behövde diskas och jag höll nog nästan på en hel dag med det. Nio rutor var trasiga så jag fick beställa nya på Spellings glasmästeri. Till slut var det då klart.
Jag köpte en galvad hylla på IKEA att ha småkrukor på därinne och kom på att jag kanske skulle sätta in ett litet bevattningssystem. Jag behövde fly från mina tankar så varje ny idé jag fick gjorde mig glad. Då fick jag ju googla på bevattningssystem en hel kväll och sätta mig in i det. Jag har gjort många sådana saker för att få tankarna på annat håll i vinter.

När jag bestämt mig för bevattningssystem beställde jag det på nätet och grävde under tiden mellan kapellet och växthuset för att lägga en permanent slang in till växthuset. Jag drog med ström när jag ändå grävde. Sedan köpte jag en liten bevattningstimer som jag kan ställa in så det vattnas automatiskt. Så här blev det.

Här kommer vattnet ut ur kapellet och försvinner ner i marken. 
Och här kommer det upp i växthuset.
Så här ser droppmunstyckena ut. Det droppar så fint i tjugo minuter varannan morgon klockan sex. Då får varje planta cirka fyra deciliter vatten.
I dagsläget har jag fyra olika tomatplantor, två paprikor och en chili. Jag tror inte det blir så mycket mer i år.

2 kommentarer:

SvenS sa...

Eddie!

Vad bra att du och din blogg har piggnat till!
Jag har saknat er båda...

Eddie sa...

Tack SvenS! Det var längesedan!