onsdag 11 maj 2016

Mera odling.

Arbetsdagarna går sin gilla gång och jag får tillfälle att gå genom stadsträdgården i Karlstad varje morgon på min väg till jobbet. Magnoliorna har nästan blommat över och det händer något nytt varje dag. När jag kommer hem går jag ett trädgårdsvarv för att se vad som hänt runt kapellet under dagen. Det gör jag på morgonen också förresten. Innan jag åker till jobbet.

För ett tag sedan byggde jag en liten "odlingsstege" för kryddväxter. Den blev väl sådär. Tryckat fult virke. Lite sned och vind men den fyller sin funktion. Jag valde att använda blomlådor på de olika stegen. Vita blomlådor till och med. Jag tänkte att de inte blir lika varma som mörka dito. De hänger med sin överkant i en ihopskruvad ram. Blomlådor rymmer också mer jord än blomkrukor och borde därför hålla fuktigheten längre. De lär heller inte blåsa omkull som krukor gärna vill göra.

I den övre lådan har jag bockhornsklöver till vänster och koriander till höger. Backhornsklöver är en krydda som används i indisk mat. Jag köpte en gång en indisk kokbok men de flesta recepten föll på att det inte går att få tag på bockhornsklöver. Men nu så!

I miniväxthuset på marken finns fröer som vägrat gro på flera månader. Fröer av hibiskus och kapris. De får väl stå ett tag till så får vi se om det händer något.

I den mellersta lådan har jag nyss sått ytterligare en omgång koriander. I den undre har jag tillfälligt ställt ett par pelargoner och en lavendel som väntar på plantering i kruka någonstans.
Här har jag planterat en klätterhortensia som jag tänkt skulle klättra runt en trädstam i skogskanten. Jag kunde tyvärr inte gräva närmare trädet för alla rötter så jag har fått sätta upp en liten klätteranvisning i form av ett snöre.
Här ett annat litet arrangemang i en tvättgryta. Lobelia runt kanten och Campanula i mitten.

Idag kom Felix också. Har längtat extra mycket efter honom denna gången. Jag förhörde honom på läxa om det periodiska systemet. Otroligt abstrakt och svårt att försöka förklara. Särskilt som man själv aldrig lärt sig kemi ordentligt.

2 kommentarer:

Lars G sa...

Det är konstigt, man längtar efter våren och ljuset hela vintern. När det sedan blir vår känner man, att man inte har samma krafter för trädgårdsarbete som förr, kanske för att jag denna vinter haft problem med sköldkörteln och ämnesomsättningen. Eller är det åldern? Kul att du fått ett intresse i växtodling, jag var 4H-are när jag gick i skolan för 60 år sedan.......

Eddie sa...

Jag har alltid tyckt det varit vackert men har egentligen aldrig haft möjlighet att skapa trädgård förut.