tisdag 6 september 2022

Spansk flora

Sedan 2018 har jag hållit ögonen öppna för bok om Spaniens växter. Jag har varit hos flera bokhandlare både i Torrevieja och på Teneriffa men jag har gått bet. Nu efter lite nedlagt arbete har jag i alla fall hittat en bok som tangerar ämnet nämligen "Wild flowers of the Mediterranean". Jag hade hellre hittat en bok med titeln "Wild plants of Spain" men någon sådan tycks inte finnas. Blommor är ju bara en del av hela växten. En del växter har väl ingen påtaglig blomma. Är tall med då t ex? Men det är den. Träden är som väl med de också.
Jag får vara nöjd ändå eftersom den nu införskaffade fått stora hyllningar på nätet för att vara så omfattande.


Den är svår att få tag på också. "Slut på förlaget" möts man ofta av men den finns tydligen i nytryck men är då jättedyr. Mitt exemplar köpte jag begagnat från USA.

Det här med namn på växter stämmer ju inte riktigt i en engelsk bok. Det är ju inte stor idé att leta efter "brännässla" t ex (som för övrigt heter Urtica dioica på latin). Den heter "nettle" på engelska i boken och då får man gå via det latinska namnet om man vill ha det på svenska. De flesta växterna har heller inga svenska namn eftersom de inte förekommer här.

De latinska namnen byts dock ibland. När vetenskapen kommer på att släktskapen inte stämmer och de börjar klassa om växterna till andra släkten och familjer. Oftast är det bara att googla namnen så ser man om namnbyte skett. Ni som tillhör samma generation som jag är uppväxta med att våra vanligaste två små sippor (Vitsippa och blåsippa) hette Anemone nemorosa respektive Anemone hepatica. Rätt som det var blev man tvungen att byta namn på blåsippa till Hepatica nobilis när man kom på att den inte alls var släkt med vitsippan och då förstås inte tillhörde släktet Anemone.

Den här vore en dröm att hitta.

Kapris. Den kan man faktiskt hitta där men uppe i bergen. Skörden pågår mellan maj och slutet av augusti och då kommer jag inte vara där innan jag gått i pension. Men jag kanske kan få se buskarna ändå.

I min lägenhet i Spanien har jag redan en bok som heter "Birds of Spain" men den var en besvikelse. Endast ett fåtal arter skiljer sig från våra svenska fåglar. Papegojor, gamar och flamingos förstås men det behöver man inte en bok för att ha koll på. Det roliga är att arter som är ovanliga i Sverige är vanligare där. T ex härfågel, ägretthäger, rödstjärt och steglits. Tydligen är det väldigt gott om kungsfiskare också på vissa platser.

Felix var här och åt "Pasta diablo" ikväll.

Inga kommentarer: