måndag 26 september 2022

Teater

Ikväll var jag på teater.


"Skandalen Ida Bäckman". Ida var en speciell kvinna som jag mött i litteraturen om Gustaf Fröding. Hon var lite av en "stalker" runt sekelskiftet 1800-1900. Hon ville gifta sig med Fröding och hängde på hans sjukrum på Uppsala hospital ända tills Gustafs syster Cecilia - med hjälp av personalen på hospitalet - förhindrade att Ida kom åt honom. Hon smugglade in cigarrer och cognac och hade stora planer för Gustaf när hon försökte förmedla vård på en inrättning nere i Europa. När det blev omöjligt för Ida att nå honom hängde hon sig på Selma Lagerlöf istället. Även där blev hon slutligen avvisad. Hon skrev en skandalomsusad bok om henne och Gustaf. Hon skrev sedan en minst lika skandalomsusad bok om Selma Lagerlöf.

Föreställningen var faktiskt helt fantastisk. Anna-Lena Hemström var underbar. Hon sjöng också väldigt vackert. Föreställningen höll på en lagom timma.

Jag var nog yngst i publiken med mina 58 år men jag hade inte förväntat mig något annat. Förövrigt var förstås "kultureliten" där som vanligt. De som fortfarande lever. 

Idag beställde jag en ny resa till Spanien. Jag kommer hem från min "julresa den 8 januari och åker ner igen den 3 februari och blir borta en månad. Jag kommer hem lagom till 2023-års tobakssådd. Jag ska försöka att få ihop 100 mil på scootern tills februarivistelsen så jag kan lämna in den på den första servicen.


När jag kom hem från teatern fortsatte jag lite på gårdagens målning. Nu får den vila över natten igen men den här blir jag inte nöjd med i brådrasket, det inser jag.

Inga kommentarer: