söndag 5 september 2010

Så här i efterhand är det lätt att inse att kokta musslor i vitt vin var en felsatsning. Jag själv älskade min anrättning men de flesta middagsdeltagare var skeptiska. En sådan bjudning gör jag inte om någon mer gång om jag inte vet att folk tycker om det. Därtill är det alldeles för dyrt.

Jag började med att hacka lök och vitlök. Jag tog vanlig gullök istället för scharlottenlök för de är så mycket enklare att skala. Fyra lökar och ca sex vitlöksklyftor. Detta fräste jag i smör och olivolja.
Här fräser löken så fint. Här syns det också hur jag eldar i ena änden av den rektangulära eldstaden och makar över glöd till den andra delen. Det ska bara glöda under grytan. Jag tillsatte också ca fem slantade stjälkselleristjälkar.
Sedan åkte musslorna i. Fyra nät (alltså fyra kilo) sköljda och utvalda musslor. Många av musslorna var trasiga och öppna in till själva djuret. De rensade jag bort. När hinken tömts i grytan hällde jag omgående på en flaska vin och sedan på med locket. Det fick koka tills musslona öppnat sig. Då hällde jag på åtta deciliter grädde, hackad färsk dragon och bladpersilja, nymalen svartpeppar och salt. Det hela fick sig ett uppkok och efter lite omblandning lyftes grytan till bords.
Slutresultatet blev så här. Fullständigt underbart i min gom.
Gästerna.

Mygg och knott jagade in oss i huset och vi ställde upp en musikanläggning i prediksalen och spelade blues på hög volym hela kvällen.
Jörgen och jag njuter.
Som ni ser...
Curt njuter också men är mera stillsam.
Per, Håkan och Helena arrangerade för ett gruppfoto.

Inga kommentarer: