fredag 26 juni 2009

Idag kom min gjutjärnsgryta med Bussgods. Grytan är på drygt 9 liter och har tre fötter, lock och ett riktigt bärhandtag. Den ska jag göra "utomhusgulasch" i till hösten. Man gör upp en eld och petar sedan in glödande kol under grytan som får hålla värmen. Jag ska ta några foton på den när jag packat upp den. Den står kvar på jobbet under helgen.
För många år sedan var jag i Ungern och var på gårdsfest där man kokade gulasch. Herrn i huset var bra full men gick och gullade med grytan hela tiden. Gulaschen blev UNDERBAR. Jag har sedan dess viljat ha en trädgårdsgryta. I Ungern hänger grytorna i en trefot över elden. Denna kommer dock att stå i glöden.
Jag vet inte varför jag tycker så mycket om långkok. Det är något magiskt över det. Tiden blir en krydda på något vis. Jag har en emaljerad gjutjärnsgryta härhemma och långkok på över fem timmar är inget ovanligt i detta hushåll.
Sitter och läppjar på en folköl. Lyssnar på en platta med gruppen Caravan från 1968. Felix har fällt in hovarna för längesedan. Det är otroligt vad det tar på krafterna för en liten människa i det varma vädret. Han var helt förbi av trötthet redan vid halv åtta.

Inga kommentarer: